Astăzi vom discuta despre fertilizarea şi hidroponia în România, două procese ce au în comun un element vital atât în culturile leguminoase cât şi în viaţă în general, mai precis ne vom referi la apă şi nutrienţii ei din compoziţie.

Sistemele de irigaţie din România

Ca şi anul trecut, se preconizează o sete tot mai pregnantă a culturilor după substanţele nutritive din apă, element de bază în procesul de fotosinteză. De aceea, sunt derulate o serie de programe de finanţare la nivel naţional ce susţin reabilitarea sistemului de irigaţii. Costurile, mai ales cele în materie de consum de curent, variază în functie de tipul de cultură, cantitatea de precipitaţii, panta terenului, sursa de apă si tipul de irigare: picurare, aspersie sau microaspersie. Mentenanţa depinde de complexitatea sistemului. Un sistem automatizat cu tancuri de fertilizare si comenzi wireless necesita mai putina forţă de muncă si este mai economic decât unul simplu, desi investiţia iniţială este mai mare. Pentru un sistem simplu, linia de picurare este fabricată  pentru a rezista fluctuaţiilor de presiune, permiţând o udare uniformă sporit. În functie de tipul de cultură, sistemele de irigatie pot fi folosite pe parcursul unui întreg sezon sau chiar pe durata a 4-5 sezoane.

Fertilizarea modernă a solului

Când ne gândim la agricultură ca la un proiect pe termen lung, practic vorbim de o afacere ca în orice alt domeniu, cu toţi indicatorii importanţi ca nivelul producţiei, costurile, calitatea mărfurilor şi rentabilitatea investiţiei. Pentru optimizare, intervine tehnnologia fertilizării, cu nutrienţi ca azotul lichid, ca alternativă la tratamentul cu azot clasic, versiunea lichidă fiind mult mai facil de aplicat, în orice moment, chiar în mai multe faze, cu degajare lentă. Ca şi componente nutritive, în azotul lichid vorbim în principal despre nitriţi, nitraţi, fosfor, amoniac şi sulf, elemente ce se găsesc şi în apă, în sezoanele când ploaia este darnică. Dozarea acestor nutrienţi este foarte importantă atât pentru protecţia culturilor cât şi pentru sănătatea consumatorilor.

Soluţii Hanna pentru hrănirea solului

După cum aţi aflat şi în articolul anterior dedicat fermierilor, Hanna îşi aduce contribuţia în chimia din tehnologia fertizilizării, mai ales la nivel de pH, unde modelul de pH-metru portabil HI99121 pentru măsurători de pH directe în sol, foloseşte sondele de pH şi temperatură pentru a verifica standardul de nutrienţi specific fiecărei culturi. Testarea de pH în sol se poate realiza fie în mod direct, sau indirect prin prepararea unei suspensii (soluții) de sol cu apă deionizată. Electrodul HI1292D are un vârf conic, robust, care poate fi inserat direct în sol umed sau moale. În cazul solurilor mai grele, kitul Hanna include o tijă de plastic pentru a perfora pământul.

Pentru o viziune cât mai transparentă şi o predictibilitate superioară a culturii, poliţa de asigurare Hanna în materie de măsurări nu poate fi alta decât modelul de multiparametru portabil GroLine HI9814, o soluţie impermeabilă de chimie în tehnologie, ce livrează măsurători precise pentru parametrii ca pH, temperatură, conductivitate şi total solide dizolvate. Deşi ca prezentare sună foarte tehnic, utilizarea multiparametrului Hanna presupune apăsarea a doar două butoane, iar sonda multifuncţională HI1285-7 va oferi rezultatele scontate, într-un timp foarte scurt.

Începuturi de hiroponie la noi în ţară

Hidroponia a prins avânt la noi în ţară, datorită necesităţii de livrare în tot cursul anului, doar în modul acesta fructele şi legumele româneşti putând să ajungă pe mesele românilor şi în extrasezon. Hidroponia reprezină un tip de cultură cu riscurile minimalizate datorită unei formule ce utilizează doar apa cu nutrienţii ei, dioxidului de carbon, căldura şi lumina, nefiind necesar solul, care este înlocuit de un substrat steril, dar viu, alcătuit deobicei din vată minerală şi coajă de nucă de cocos tocată, spălată cu apă de mare pentru dezinfectare. Probabil aţi ghicit că vorbim în principal despre procesul de fotosinteză ca bază. Acestă practică există în vestul Europei, de peste 20 ani, mai ales în zona mediteraneană, unde soarele joacă un rol esenţial în performanţa culturii hidroponice. Această fotosinteză reinterpretată are la baza scenariului sacii de cultură, ce sunt alimentaţi cu apă osmotizată, apa cu fertilizanţi regăsindu-se la rădăcina plantei. Intervenţia umană la un hectar de seră, nu depăşeşte un volum de 10-15 persoană, dată fiind tehnologizarea şi automatizare de care are parte acest tip de cultură. La începutul culturii se introduc parametrii în calculator, generând un algoritm săptămânal de adiţie, în funcţie de stadiul de evoluţie După ce sămânţa a căpătat tulpină, frunze şi fructe, desigur că apar şi operţiuni specifice plantelor ca şi cilezarea ( îndepărtarea excesului de fructe, mai ales a celui mai mic) sau cioplirea ( îndepărtarea lăstarului de 4-5 cm numit copil). Partea bună este că recoltarea poate fi într-o cantitate de 10 ori mai mare decât în cazul abordării clasice, altfel că amortizarea investiţiei este mult mai rapidă.

Monitorizarea nutrienţilor în hidroponie

Monitorizarea substanţelor nutritive are rezultate excelentă în cazul folosirii multiparametrului GroLine HI981420, ce analizează în mod continuu nivelul pH-lui, conductivităţii şi al totalul solidelor dizolvate. Electrodul robust,  cu joncțiune regenerabilă, senzor EC/TDS amperometric și senzor de temperatură încorporat pentru măsurători compensate cu temperatura, asigură preczia măsurării celor trei parametrii discutaţi. Pentru pH domeniul este unul de tip extins, de la 0, 00 la 14, 00. Înregistrarea datelor se poate face timp de 30 de zile, cu memorare la fiecare 15 minute pentru ultimele 30 de zile, stocare valori min, max și valori medii, alarmă la nivel mic sau mare, în cazul depăşirii domeniului stabilit. Transferul datelor se face utilizând un port USB-C, cu ajutorul unui stick sau cu ajutor unui cablu în cazul unui calculator. Carcasa IP65 este ideală pentru medii dure de creştere.

Dozarea personalizată în hidroponie

Dacă avansăm cu partea de control şi dozare nutrivită a culturii hidropornice, inevitabil ajungem să vorbim despre sistemul hidroponic Hanna HI8001, disponbil exclusiv prin comandă la cerere prin email sau telefonic, deoarece tot kitul, ce include ţevi, emiţătoare şi electroni, sunt necesare a fi personalizate în funcţie de mărimea şi tipul de cultură. Seria Hanna HI-8001 reprezentă mai multe modele de sisteme customizabile de fertilizare pentru 8 sau 16 sectoare, cu prioritate în cuantificarea de pH și coductivitate a apei din din serele hidroponice. Sistemul HI-8001 controlează amestecul  de nutrienți și apă, livrat direct la rădăcinile culturilor în creștere, montarea acestuia fiind proiectată pentru a fi ataşat direct pe panou. Sistemul conţine până la 10 programe cu parametri de irigare diferiți, calitatea apei fiind verificată printr-un control adecvat al pH-ului și al cantității de nutrienți prezenți în apa de irigație. Îngrășământul poate fi dozat în timpul irigării cu ajutorul tuburilor sau cu supape motorizate. Sistemul acceptă dozarea din patru rezervoare de îngrășăminte cu încasări specifice. Controlul pH-ului se realizează pentru a ajusta pH-ul apei la punctul de reglare al programului de irigare. Corecția pH-ului poate fi efectuată cu o soluție alcalină sau una acidă, bazată pe caracteristica apei care intră. Reglarea PID Control poate fi realizată manual sau automat prin funcția de auto-reglare PID. Gestiunea automată al agitatorilor utilizaţi în rezervoarele de îngrășăminte și sistemele de curățare a filtrelor completează nevoile unui sistem standard de fertilizare. Îngrășămintele sunt amestecate în rezervoarele lor pe baza programului agitator pentru a menține constantă concentrația de îngrășăminte. Sistemul de înregistrare a controlerului poate fi selectat pe trei niveluri: variații de citire a intrării, statistici de citire (media pH-ului și EC) sau evenimente, de exemplu, începerea programelor. Alarmele sistemului Hanna HI8001 sunt corelate cu parametrii măsurați ai calității apei, precum conductivitatea și pH-ul, fiind utile în cazul citirii diferite între sondele redundante, supradozării conductivității sau corecției acide/alcaline. Cum se întâmpla şi la maşina de spălat, în cazul pierderii puterii externe, sistemul de rezervă intern va folosi regulatorul pentru a opri irigările și va memora programele de irigare care nu au fost efectuate. Controlerul va reporni de la programele necompletate după restabilirea alimentării. Programele vor fi executate pe baza nivelului lor prioritar, cu respectarea deplină a cantității de apă de irigație, a nivelului de pH și a concentrației de îngrășăminte.

Hiproponia casnică

Deşi fertilizarea şi hidroponia în România se practică mai mult la nivel industrial, aplicaţiile se pot regăsi şi la nivel casnic, pentru diverse tipuri de culturi de flori, legume sau fructe, ca lalele, tomate, salată, castraveţi sau căpşuni. Instalarea unei grădini hidroponice începe cu selectarea tipului de cultură, urmată de calculul legat de dimensiunile zonei unde se va planta. În fazele următoare se marcheză şi spaţiază uniform vasele cu strat substrat ce urmează să fie plasate. După formarea soluţiei hidroponică de îngrăşăminte şi apă, la o concentraţie medie de 20-24 CF, cu un pH între 5,5 şi 6.5, se trece la plantarea seminţelor, iar procesul îşi urmează aproape în totalitate cursul natural. Există totuşi o menţiune vis-a-vis de echilibrul chimic al substanţelor nutritive din apă ce trebuie verificat zilnic, prin adiţie de apă. Ca şi mentenanţă este necesară îndepărtarea dăunătorilor şi un proces de follow-up în materie de sterilizare, după recoltare, pentru neutralizarea bacteriilor şi a mucegaiului.

Concluzie

Fertilizarea şi hidroponia în România au un viitor, mai ales că avem nevoie de fructe şi legume autohtone pe tot parcusul anului, iar în aceste noi procese chimia din tehnologia Hanna reprezintă o garanţie a controlului nutritiv şi eficacităţii.

În speranţa că v-am ajutat şi chiar v-am inspirat să încercaţi lucruri noi româneşti, vă invităm să aruncaţi o privire şi pe pagina noastră de Facebook pentru mai multe noutăţi fizico-chimice din lumea tehnologiei.

Hanna, mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Categories: acvaculturaagriculturaanaliza hannaapablog chimieblog chimie in tehnologieblog despre apablog despre chimieblog despre tehnologieconductivitateelectrodfructelegumeNoutăţi zilnicepHProdusele Hanna

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram