Cum se măsoară amoniacul? Ca mulţi fani ai vinului ne întrebăm ce rol are amoniacul în procesul de fabricaţie al vinului. Discutam într-un articol anterior despre vinul organic şi cel industrial şi am considerat important să intrăm mai în detaliu în topicul vinului industrial, ce pare mult mai la-ndemâna consumatorului casnic, cu accent pe rolul amoniacului în această industrie.

Mitul preţului

Un vin ieftin nu este neapărat prost, ci poate este produs în cantităţi foarte mari. La vinurile scumpe, doar ambalajul poate costa de la 10 lei în sus. Preţul vinului poate începe de la 6 lei, iar pragul recomandat de specialişti începe de la 20 Ron pentru vinul de calitate din supermarket.

Ce este azotul? Ce este amoniacul?

Azotul este prezent în sol, apoi în plante şi fructe sub formă de amoniac şi aminoacizi. Concentraţia de amoniac este de 24-209ml/litru în struguri. O cantitate de amoniac insuficientă afectează fermentaţia vinului, poate fi lentă sau incompletă, generând hidrogen sulfurat iar produsul poate fi subiectul riscului de putrezire. Totuşi, dacă amoniacul nu este folosit în totalitate de drojdie, el rămâne în vin, concentraţie fiind în intervalul 3-50mg/litru.

Miturile Vinului, amoniac şi nitriţi

Amoniacul este este prezent sub formă de ion de amoniu dacă are pH sub 10, iar dacă este peste 10 este gaz. Măsurarea acestuia se poate face cu ajutorul Multiparametrului de laborator Hanna pentru cercetare HI5522-02- pH/mV/ISE și EC/TDS/Salinitate/Rezistivitate, ideal pentru mai multe tipuri de teste şi chiar customizabil pentru diferite tipuri de specificaţii, livrând precizie şi performanţă pentru cele mai complexe analize.

Cum se instalează Multiparametrul Hanna?

Se asamblează suportul de electrod, fixând braţul electrodului apoi se avansează către setarea dispozitivului de măsurare. În prima fază, se aşează electrodul şi proba, în spatele dispozitivului fiind mufele specfice fiecărui canal, unde este necesar să fie ataşate cablurile dedicate. Configurarea sistemului începe cu data, ora, GLP şi setările LCD. După ce au fost finalizate toate preferinţele, se poate folosi tasta Escape, apoi Setup, continuându-se către configurare setărilor de pH, cu toate calibrările specifice.

Calibrarea Multiparametului Hanna

Pentru calibrare pH-ului se foloseşte tasta CAL apoi se introduce electrodul de pH în bufferul de 7,01. Folosind bufferul de minim şi cel de maxim se balansează valorile folosite. Odată stabilizat, se ajunge la valoarea 7, se apasă ACCEPT şi calibrarea va fi salvată. Acest dispozitiv se poate calibra în maxim 5 puncte, fapt ce ajută foarte mult la acurateţea datelor ce se vor obţine. Dacă există vreo eroare, nu vă faceţi griji, funcţia CAL Check vă va alerta dacă electrodul este murdar sau stricat, dacă soluţia buffer este contaminată, dacă rata de răspuns a electrodului este neconformă sau dacă statusul probei nu este cel adecvat.

Măsurarea amoniacului

Amoniacul din vin este măsurat în mod obișnuit cu un electrod ion selectiv(funcţia ISE). Mai întâi, se adaugă vinului o soluție de ajustare ionică (ISA). Acest ISA fixează eșantionul astfel încât să poată fi măsurată concentrația de ioni, nu doar activitatea. În plus, ISA de amoniac conține un reglator de pH pentru tamponarea eșantionului peste pH 10. După cum am mai spus, sub pH 10, amoniacul este prezent ca ion de amoniu, peste pH 10, amoniac gazos (NH3).

ISE de amoniac utilizează o membrană permeabilă, care permite selectiv trecerea gazului de amoniac. Pe măsură ce amoniacul se difuzează în întreaga membrană, modifică pH-ul unui electrolit intern. Un electrod de pH adăpostit în interiorul corpului de amoniac ISE detectează modificarea pH-ului. Modificarea pH-ului este direct proporțională cu concentrația de amoniac. Cu ajutorul acestui multiparamentru Hanna, se pot vizualiza ambele funcţii în paralel.

Follow by Email
Instagram