Astăzi ne-am gândit ca astăzi să vă propunem o tema relaxantă şi foarte revigorantă, mai precis visul unei piscine de vară. Ce chimie în tehnologie se acunde pentru ca acest vis de vară să nu se termine niciodată? Râmâne să descoperim împreună în rândurile de mai jos.

Unde s-a născut visul unei piscine de vară?

Se spune că odată cu apariţia înotului, acum vreo 2500 de ani, în Egipt, acest sport a fost preluat de romani şi introdus ca materie în şcoala de generală. În acest mod s-au creat piscinele, fiind succesoarele băilor comune, ce existau încă de acum 5000 ani, prima descoperită fiind în Pakistan. Ca şi scop deserveau rituarilor religioase, ca mai apoi să devină o extravaganţă grecească şi chiar una super sofisticată la romani, când a apărut varianta de băi cu încălzire. Călcăm pedala de acceleraţie a maşinii timpului până în 1907, în SUA, când a fost inventată prima piscină construită deasupra solului, 3 ani mai târziu încercându-se prima sterilizarea a unei piscini. În Anglia apariţia piscinelor a fost o alternativă la cazurile de înec din râuri, unde de multe ori nici salvatorii nu scăpau.

De unde şi până unde culoarea turcoaz a piscinei?

Visul unei piscine de vară a căpătat culoarea turcoaz, datorită unei măiestrii în materie de chimie în tehnologie. Betonul pneumatic se prezintă ca un strat alb ce acoperă pereţii piscinei, având un conţinut ridicat de marmură. La contactul cu apa, se colorează în turcoaz, nuanţa rămânând constantă, soarele sau trecerea timpului nefiind capabile s-o decoloreze.

Cum testăm apa din piscină?

Pentru a găsi un echilibru între stabilizarea apei ce ţine de acidul cianuric şi dezinfectarea cu acid hipocloros este necesar să măsurăm pH-ul apei. Intervalul de pH ar trebui să fie în intervalul 7,2 şi 7,6 deoarece este apropiat de pH-ul ochiului uman. La nivel de piscină, o valoare prea mică a pH-ului are efect coroziv asupra accesorilor metalice, apoi prin reacţie un efect negativ asupra finisajelor şi echipamentelor. O valoarea prea mare a pH-ului va facilita formarea de calcar şi va afecta vasul de filtrare. Monitorizarea acestor parametri se poate face prin intermediul analizorului Hanna pentru Clor, pH, ORP și temperatură din Seria PCA300, ce realizează acest proces în mod continuu, cu ajutorul microprocesorului încorporat.

Legătura între întreţinerea piscinei şi sănătea noastră

Bacteriile şi ciupercile se pot dezvolta foarte uşor în mediile umede, favorizând boli de natură gastrointestinală, prin ingerarea apei sau boli dermatologice la nivelul pielii. Printre bolile ce pot apărea se numără granulomul de piscină (leziuni cutanate în violet), ciuperca picioruluipitiriazis versicolor (pete închise de culoare pe piele). Din categoria afecţiunilor gastrointestinale riscurile sunt riscuri de a suferi de sighellioză, giardioză sau E.Coli, copii find cei mai predispuşi. De aceea se utilizează doar apă potabilă pentru umplerea piscinei, duşuri şi restricţii legate de numărul de persoane, boli transmisibile, plăgi deschise, dermite.

Indicii că apa din piscină nu este în regulă

Visul unei piscine de vară poate deveni un coşmar, dacă nu întreţinem piscina. Culoarea verzuie a apei coraborată cu margini şi trepte alunecoase dau indicii despre sedimente depuse, ce conduc la formarea algelor, a ciupercilor și a mucegaiului. Prenzenţa într-o cantitate critică a substanțelor organice provenite de la transpirație, urină sau de la acumularea de bacterii se poate intui după mirosul de clor puternic, care se angrenează în această reacţie, în mod normal apa nu ar trebui să aibă nici un miros. Apa tulbure se datorează ploilor, lipsei soarelui, a filtrării insuficiente sau a circulației proaste a apei, factori ce crează un dezechilibru chimic între substanţele din apă. Apa cu bule sau spumă apare deobicei din cauza loțiunilor de soare, a săpunului, a unei concentrații mari de bacterii sau din cauza unui filtru defect, fiind destul de clar că în piscină sunt substanţe contaminate.

Extreme

Vorbeam mai sus despre folosirea în exces a clorului. Dezinfectare realizată prea des poate cauza îmbătrânirea pielii, uscarea părului, riduri, alergii, conjunctivită și chiar cancer. Se poate utiliza filtrul de piscină sau pompa de piscină, ce ajută la recircularea și dezinfectarea apei. la care se adăuga desigur monitorizarea atentă a parametrilor din apă, fie de vorbim de pH, clor liber, clor total, iod sau temperatură. Pentru măsurarea de clor liber, Hanna recomandă minicolorimetrul HI701, ce reprezintă o soluţie eficientă şi foarte avantajoasă.

Visul unei piscine de vară se poate prelungi cât dorim, atâta timp cât avem grija de piscina noastră. La urma urmei avem defapt grijă de noi, copii, familie şi prieteni.

Hanna, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram