PH-metrul Hanna HI5222 este un model cu două canale, complet personalizabil și este dotat cu un ecran LCD color, tastatură tactilă capacitivă și un port USB pentru conectarea la calculator. HI5222 este dotat cu 2 conexiuni BNC izolate prin galvanizare pentru utilizare cu gama extinsă de electrozi de pH, ISE și ORP. Soluţia tehnologică dispune şi de electrodul HI1131 combinat de pH, din sticlă, cu joncțiune dublă, aplicabil într-un domeniu mare de temperatură de la 0 la 100ºC.

Toate citirile sunt compensate automat cu variațiile de temperatură cu ajutorul sondei HI7662-T, inclusă în pachet. Ca pH-metru, HI5222 poate fi calibrat în maxim 5 puncte, cu 8 soluții tampon prestabilite sau 5 soluții tampon personalizabile. HI5222 vine cu funcția exclusivă Hanna CAL Check™ care informează utilizatorul despre eventualele probleme ce pot surveni în timpul procesului de calibrare cum ar fi deteriorarea electrodului, contaminarea soluției tampon. Condiția finală a sondei este bazată pe caracteristicile offset (deplasarea pantei de calibrare față de 0 mV la pH 7) și slope (panta curbei de calibrare) a electrodului și se afișează ca procent după finalizarea calibrării.

HI5222 ca ISE-metru

Ca ISE-metru, aparatul poate fi calibrat în maxim 5 puncte, cu posibilitatea de a alege între 7 standarde prestabilite sau 5 standarde definite de utilizator pentru orice concentrație. Informațiile de calibrare includ ora, data, standardele folosite și valoarea slope, ce pot fi vizualizate oricând împreună cu măsurătorile curente, accesând opțiunea GLP (Good Laboratory Practice) de pe ecran. Sunt disponibile 3 moduri de înregistrare: automat, manual și AutoHold . Până la 100 000 de puncte de date per canal se pot înregistra în 100 de loturi a câte maxim 50 000 de înregistrări, cu posibilitatea de fi exportate pe un calculator pentru revizualizare sau stocare.

Interfaţa şi grafica aparatului HI5222

Interfața dispozitivului HI5222 ne permite să vizualizăm măsurătorile în diverse moduri: măsurători de bază cu sau fără informații GLP, grafice în timp real, și să înregistreze date. Criteriul de stabilizare al calibrării poate fi ajustat de la rapid, moderat sau precis. Modelul HI5222 dispune şi de o grafică color LCD cu ajutor pe ecran și configurări de culoari customizabile. Ecranul permite realizarea graficelor în timp real, iar tastele virtuale conferă o interfață intuitivă.

Capacitivitate tactilă şi canalele pentru galvanizare

HI5222 este dotat cu butoane tactile capacitive pentru precizie în navigarea meniurilor și a ecranelor. Vorbim de 4 taste dedicate activităților de rutină, precum calibrarea și comutarea între moduri, și 4 taste virtuale ce se schimbă în funcție de ecranul afișat. Tehnologia tactilă capacitivă asigură faptul că butoanele nu se blochează niciodată cu reziduurile din probă. HI5222 dispune de 2 canale care pot fi folosite pentru electrozi de pH, ORP și ISE. Fiecare canal are mufe BNC pentru sonde, sonda de referință și senzorul de temperatură. Fiecare canal este izolat prin galvanizare ceea ce constă în faptul că sondele de măsurare pot fi în aceeași soluție simultan, iar voltajele produse nu vor interfera.

Alegerea Calibrării, GLP and CAL Check

La nivel de alegere a calibrării, se variază de la recunoașterea automată sau semiautomată a soluției tampon la opțiunea directă de a introduce manual calibrarea de Ph pentru calibrarea în maxim 5 puncte, cu o selecție de 8 soluții tampon standard și până la 5 soluții tampon customizabile. HI5222 include caracteristica GLP permițând utilizatorului să vizualizeze datele de calibrare și informații despre expirarea calibrării printr-o singură tastă. Informațiile de calibrare includ data, ora, soluțiile tampon folosite la calibrare, valorile offset și slope ale electrodului. CAL Check™ înștiințează utilizatorul despre posibilele probleme din timpul calibrării electrodului de pH. Indică starea de deteriorare a electrodului, contaminarea soluției tampon, timpul de răspuns al electrodului şi condiția finală a sondei, afișată ca un procent bazat pe valorile offset și slope.

Măsurătorile ISE

Aparatul HI5222 permite calibrarea și citirea pentru orice concentrație. Concentraţia poate fi exprimată în orice unitate de măsurare: ppt, g/L, mg/mL, ppm, mg/L, μg/mL, ppb, μg/L, mg/mL, M, mol/L, mmol/L, %w/v sau unități definite de utilizator. Adițiile, substracția din substanțe, adiția analitului (substanța de test) și metodele incrementale de scădere a analitului sunt pre-programate în HI5222. Prin simpla folosire a procedurilor indicate, aparatul va calcula automat, permițând obținerea unui nivel de acuratețe mai înalt comparativ cu măsurători directe ISE.

Înregistrarea şi transferul datelor

HI5222 prezintă 3 moduri de înregistrare: automat, manual și AutoHold. Modul manual și automat permit înregistrarea a 100 de loturi a cate maxim 50 000 de puncte de înregistrare cu total de 100 000 de înregistrări într-un canal. Înregistrarea automată permite salvarea citirilor pe un anumit interval sau perioadă. Datele pot fi transferate pe un calculator cu ajutorul unui cablu USB și al softului HI92000 (ambele se achiziționează separat). Aparatul oferă ajutor printr-o tastă specială “HELP”. Mesaje clare și indicații sunt disponibile pe ecran, punând la dispoziţia utilizatorilor informații despre setări și calibrare. Informațiile sunt specifice funcțiilor și opțiunilor vizualizate.

Calibrarea pH-metrului Hanna HI5222

Pe ecranul „Măsurare”, ne asigurăm că este selectat canalul dorit și apăsăm butonul de pe instrument. Dacă a fost efectuată o calibrare anterioară, va exista o cheie virtuală care va fi disponibilă timp de 10 secunde pentru a fi ștearsă. Ștergerea calibrării este necesară pentru utilizarea unei noi sonde, actualizarea calibrării este utilizată în caz contrar. Cantitatea de tampon de care avem nevoie depinde de dimensiunea fiecărui pahar, însă vom avea nevoie de suficient tampon pentru a scufunda electrodul dincolo de joncțiune și acoperit vârful senzorului de temperatură. Pentru citiri mai exacte, ar fi ideal să ne asigurăm că tamponul este amestecat pe o placă de agitare sau sonda este agitată ușor în tampon. Pentru început, clătim sonda cu apă deionizată sau distilată pentru a curăța soluția de depozitare sau pentru a îndepărta ultima dată probă folosită. Sonda nu trebuie ştearsă pentru a fi uscată. Introducem sonda în tamponul de pH 7,01 și o lăsăm să stabilizeze. Ne asigurăm că contorul este în căutarea de 7.01 buffer, în caz contrar, folosim tastele virtuale pentru a trece între „Next Buffer” și „Buffer anterior”. Odată stabilit, putem da accept la calibrare.

Finalizarea calibrării

Odată finalizată, bufferul va apărea sub tampoane calibrate sau dacă actualizăm o calibrare anterioară, va afișa o pictogramă tampon umplută. Clătim sonda și repetăm paşii de mai sus pentru tamponul de pH 4.01. În sfârșit, clătim sonda și repetăm operaţiuni la mod similar pentru tamponul de pH 10,01. După ce am terminat, putem apăsa ieşire, salvând calibrarea. Pentru a verifica dacă sonda are o calibrare sănătoasă, verificăm dacă funcţia GLP este utilizată astfel încât panta și decalarea să fie vizibile. O pantă sănătoasă este de așteptat să fie de 90-105% cu o compensare de ± 20 mV.

Follow by Email
Instagram