Am promis încă din articolul concurs că o să discutăm despre cheia unui acvariu marin şi opţiuni exotice ca Iwagumi. De aceea astăzi ne-am gândit să realizăm un interviu tehnic dar în acelaşi timp şi pe înţelesul tuturor, cu Gabriel Crăciun, de de la Echipamente Acvarii.

Care este povestea afacerii dumneavoastră?

Gabriel: Totul a început din pasiune, această latură a afacerii înseamnă pentru noi recreere, reumplere cu energie, detaşare de tot ceea ce înseamnă stres cotidian. Ce este mai plăcut şi mai frumos decât să admiri natura la tine în curte sau în apartament? Şi mă refer aici la frumuseţea crapilor japonezi dintr-un iaz sau la un acvariu marin / plantat. Mi-am dorit personal un acvariu marin acum aproximativ 10 ani, un acvariu cum visasem cand eram copil. De aceea am contractat la vremea respectivă o firmă să mă ajute în acest sens şi să-mi pună la dispoziţie acvariul şi echipamentele necesare. Am fost însă dezamagit că desi preţul era pentru echipamente foarte bune şi plăteam pentru mentenanţă săptămânală, totul era făcut la repezeală şi cu echipamente super modeste. Cum aveam contactele necesare, calatorind foarte mult în afară, am inceput să învăţ şi să-mi aduc cele necesare, asimilând treptat toate procesele. Apoi mi-am zis: ” De ce sa nu dau şi altora posibilitatea de a alege şi a învăţa alături de mine?” Aşa am creat magazinul şi mă mândresc că suntem printre puţinele cu un stoc de produse foarte mare, în domeniul acvaristicii marine şi al iazurilor.

Sunteţi prezenţi şi ca magazin fizic?

Gabriel: Suntem prezenti şi fizic dar în perioada aceasta doar cu programare. Din primăvară intenţionăm să deschidem şi o ferma de corali, cu un spaţiu mult mai amplu şi pentru produse. Deja colaborăm cu firme renumite din afara ţării dar ne dorim acest proiect pentru linistea noastră, de dragul frumosului şi pentru că simţim că putem aduce şi face mai mult pe piaţa din ţara noastra şi mai ales pentru clienţii noştri.

Sunt necesare cunoştiinţe de specialitate pentru a deţine un acavariu?

Gabrie: Dacă ne pasă de viaţă şi de vieţuitoare, cu siguranta că sunt necesare cunoştinţe. Punem accent şi sfătuim clienţii să nu aleagă să deţină peşti sau alte vieţuitoare doar pentru că le place vizual. Sunt responsabili şi de crearea unui habitat optim, o viaţă ce trebuie respectată şi preţuită. Preferăm să alegem să nu vindem dacă ştim că un peşte va merge într-un bazin prea mic sau inadecvat acelei specii.

Ce este Iwagumi?

Gabriel: Iwagumi a devenit o stiinţă. Este pentru cei care vor mai mult decât un decor. Este arta de a aranja un acvariu la modul superlativ pornită din Japonia. Takasi Amano este numele celui ce a iniţiat acest concept numele lui fiind legat de cele mai faimoase acvarii plantate.

Care sunt cei mai importanţi parametri ce sunt necesari a fi monitorizaţi înt-un acavariu?

Gabriel: Sunt o serie de parametri ce trebuie urmăriţi  ca şi parametrii vitali ca să pastram peştii din acvariu. Nitriţii, nitraţii amoniacul, temperatura, pH-ul, Kh, Gh sunt reprezentativi la apa dulce şi de aici mai departe mai sunt şi alţi parametri ce trebuie avuţi în vedere în funcţie de particularitatea acvariului ca nivel de fosfor sau fosfaţi.

Care este nivelul de salinitate ideal pentru un acvariu cu apa sărată?

Gabriel: Depinde de ce peşti ţinem in el. Nici în natură nu toate oceanele şi mările au aceeaşi salinitate. Recomandarea este între 1.023 si 1.026 ppm. Pentru măsurare se poate utiliza salinometrul HI98319 de la Hanna, ce reprezintă un tester digital, proiectat special pentru acvarii cu apă sărată, care afișează rezultate în părți per mie (ppt), unități de salinitate practică (PSU) sau greutate specifică (S.G.).

Care este diferenţa dintre fosfor şi fosfaţi?

Gabriel: La acvariile marine folosim testul de fosfor în detrimentul celui de fosfati deoarece avem nevoie in a determina o gamă foarte mică. Fosfaţii în cantitate foarte mică nu vor dauna acvariului dar ei trebuie tinuţi sub control deoarece în cantităţi mai mari generează creşterea algelor şi duc până la moartea acvariului. Pentru bună creştere şi regenerare a coralilor valoarea fosfatului trebuie să fie undeva la 0.07 ppm, valoare de altfel regasită în recifele naturale. Desigur că există acvarii care sunt ok şi cu valori mai mari, însă aceste valori nu trebuie depăşite cu mult. Cheia unui acvariu marin este stabilitatea parametrilor. Minicolorimetrul HI774 pentru fosfaţi de la Hanna pentru domeniu foarte mic (0,00-0,90 ppm) verifică diferența dintre seturile simple de teste chimice și instrumentele profesionale. Seturile de teste chimice au o precizie și o rezoluție redusă, deoarece se bazează pe ochiul uman pentru a discerne diferențele de culoare.

Pentru fosfor folosiţi tot teste chimice la măsurare?

Gabriel: Da, in special testele de la Hanna. Unul din testele cel mai des utilizate sunt cele realizate de minicheckerul HI736, ce reprezintă pentru fosfor domeniu foarte mic (între 0 și 200 ppb) este puntea dintre kiturile de teste chimice și instrumentele profesionale. Kiturile de teste chimice sunt de precizie șoi rezoluție limitată, deoarece acestea se bazează ca ochiul uman să discearnă diferențele dintre culori.

Ce peşti sunt mai sensibili la temperaturi joase sau înalte?

Gabriel: Cum spuneam, cand ne dorim un acvariu, in primul rand dorim sa construim un ecosistem. La alegerea parametrilor acestui ecosistem va contribui ceea ce dorim să ţinem şi aici trebuie să fim foarte fermi căci nu putem crea condiţii optime pentru clase diferite de cerinţe. Sunt peştii de apă rece necesită temperaturi maxime de 18 grade Celsius dar şi sunt şi pesti trăiesc într-un mediu de 25 de grade Celsius. În acelaşi timp sunt şi exemplare ce se simt in largul lor la temperaturi mai inalte de 27 de grade Celsius.

Cum ne dăm seama că s-a modificat brusc pH-ul apei?

Gabriel: Avem posibilitatea de a face un test sau de a avea instalat la acvariul respectiv un echipament ce monitorizează permanent pH-ul. Exista chiar şi echipamente în ziua de astazi ce pot transmite de la distanţa anumite alerte cu privire la parametrii apei şi nu numai. HI98103 Checker Plus, operabil cu un singur buton şi o precizie pH de ±0.2 este recomanbil pentru acest tip de parametru.

Vă invităm să aruncaţi şi o privire pe pagina noastră de Facebook pentru a rămâne la curent cu noutăţile fizico-chimice din lumea tehnologiei, promoţiile Hanna şi concursurile noastre

Hanna mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Categories: acvaculturaacvaristicaapablog chimieblog chimie in tehnologieblog despre apablog despre chimieblog despre tehnologiepestipHpisciculturaProdusele HannaSfaturi Utiletester

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram