Într-o perioadă în care virușii dau asalturi puternice asupra sănătății noastre, cea mai la îndemână soluție pare imunizarea, în această ar trebui să fie în concordantă cu determinarea calciului din suplimentele nutritive. De ce? Urmează să vedem în articolul Hanna de azi, focusându-ne atenţia de data aceasta în chimia din tehnologia conținutului suplimentelor nutritive.

Rolul calciului în sănătatea noastră

Calciul joacă un rol esențial în ansamblul nostru sănătate și este cel mai abundent mineral în corpurile noastre. Calciul ne ajută să menținem dinții și oasele sănătoase, reglează contracțiile mușchilor, ajută la coagularea sângelui și facilitează eliberarea de hormoni și enzime. Corpul uman folosește numeroase sisteme care să asigure furnizarea de suficient calciu acolo unde este nevoie. Este important să oferim corpului nostru suficient calciu, prin consumul alimentar și, uneori, prin utilizarea suplimentelor, pentru ca aceste sisteme să funcționeze în mod corespunzător. Cantitatea de calciu de care are nevoie corpul nostru depinde pe vârstă și sex. Există un nivel zilnic de admis de institutele de sănătate necesar pentru satisfacerea necesarul de nutrienți pentru 98% din oameni. Pentru majoritatea bărbaților și femeilor adulte, 1.000 de miligrame calciu pe zi este suficient. Aportul scăzut de calciu poate duce la hipocalcemie sau calciu scăzut în sânge. Simptomele hipocalcemiei includ crampe musculare, confuzie și nivel scăzut al densității oaselor. În schimb, excesul de aport de calciu poate duce la pietre la rinichi, afectează fierea şi absorbția de calciu în sânge. Vitamina D este necesară pentru a promova absorbția adecvată a calciului. Fără vitamina D copiii pot dezvolta rahitism (oase moi), cunoscută și sub denumirea de osteomalacia la adulți. Conţinutul scăzut de vitamina D poate fi tratată cu suplimente, alimente bogate în vitamina D și expunere la soare.

Surse de calciu

O dietă constantă care conține calciu adecvat este o modalitate populară de a combate osteoporoza (fragilă boală osoasă) mai târziu în viață. Multe alimente lactate, la fel ca iaurtul, laptele și brânza sunt surse bune de calciu. Unele surse non-lactate de calciu include plante verzi cu frunze precum verdeață de colard, broccoli rabe și kale. Pentru unele grupuri, precum vegetarienii și persoanele cu alergii la lactoză, absorbția strict a calciului prin dietă este dificilă. Pentru un rezultat asemănător, mulți se bazează pe suplimente alimentare. Suplimentele de calciu sunt deosebit de populare și conțin diferite forme de compuși de calciu. Carbonatul de calciu este cea mai frecventă formă de calciu găsită în suplimente. Este cel mai puțin scump format și conține mai mult calciu elementar decât alți compuși de calciu. Un altă formă populară de calciu în suplimente este citratul de calciu, care este mai ușor de digerat decât calciul carbonat, dar care este mai scump. 

Titratorul Hanna pentru calciu

Sunt companii farmaceutică ce ne cer ajutorul, având nevoie de un mijloc de verificare a conținutului de calciu în suplimentele lor alimentare, pentru controlul calității. În principal ne referim la clienţi ce au un laborator la scară completă și doresc o cale de urmărire, extrem de precisă, de determinare a calciului. Mai precis vorbim de efectuarea unei măsurători directe a calciului cu un ISE, dar şi preparea de soluții de calibrare proaspete și calibrați zilnic pentru electrod. Soluţia de chimie în tehnologia Hanna pentru determinarea calciului din suplimentele nutritive este efectuarea unei titrări pentru calciu cu modelul de titrator potențiometric automat HI902C Titrator, alături de electrodul combinat de calciu ISE HI4104. Titrarea pentru calciu este o titrare complexă folosind o soluție cu titrant EDTA. Pentru prepararea eșantionului, folosim apă și acid clorhidric pentru a dizolva o tabletă zdrobită. Odată ce tableta a fost dizolvată, ajustăm pH-ul la 10 cu o clorură de amoniu sau hidroxid de amoniac tamponat înainte de titrare; acest lucru se datorează faptului că EDTA și calciul formează cel mai puternic complex de pH în intervalul 9-11. Vorbim aici de o precizie de calitate ridicată datorită unui sistem de dozare cu piston de 40.000 de trepte ce generează rezultate repetabile și mai exacte decât măsurarea directă cu un ISE necalibrat. La nivel de depozitare, titratorul dispune de o capacitate mare de 100 rapoarte și posibilitatea de transfer USB a metodelor și rapoartelor. Această opțiune permite producătorului să dezvolte și să personalizeze metodele de titrare în funcţie de nevoi. Practic acest titrator este capabil să măsoare calciul în suplimente și să mențină standardele ridicate pentru produsele farmaceutice.

Concluzie

Determinarea calciului din suplimentele nutritive este proces esențial pentru a nu pica dintr-o extremă în cealaltă. Corpul nostru are nevoie să fie în chimie cu tehnologia farmaceutică.

Follow by Email
Instagram