Promiteam încă din articolul de ieri că vom discuta despre metoda de testare potrivită pentru produsele de igienizare. Cu atât avem mai multe opțiuni, poate fi dificil să stabilim ce metodă este potrivită pentru provocările în materie de igienizare. Sunt câteva criterii ce ar trebui luate în considerare în procesul decizional ca recomandările şi reglementările în vigoare, nivelul de abilitate al operatorului, costul inițial al instrumentării și al instruirii, creșterea costurilor pentru consumabile și servicii, unde va avea loc testarea (adică podea de producție vs. laborator), nivelul de precizie necesar, spațiul disponibil pentru laborator, dificultatea pregătirii unei mostre, timpul de analiză, managementul datelor, sustenabilitatea şi disponibilitatea pieselor de schimb.

Iodul

Iodul face parte din clasa oxidantă a dezinfectanţilor, fiind utilizat într-o varietate de aplicații, în industrii precum producția de produse alimentare, lactate, bere, producerea vinului, restaurante, servicii medicale și acvarii. Concentrația de iod atunci când este utilizată ca oxidant, este cuprinsă între 12,5 ppm și 25 ppm. Iodul poate inhiba creșterea bacteriilor, drojdiei, mucegaiului, ciupercilor, virusurilor și protozoarelor. Concentraţia de iod poate fi măsurată prin mai multe tipuri de teste. Acestea includ kituri de testare chimică, fotometrie (spectrofotometrie), senzori electrochimici și titrare. Hanna propune tehnologia minicolorimetrelelor HI718, ce reprezintă puntea dintre kiturile de teste chimice și instrumentele profesionale. Kiturile de teste chimice sunt de o precizie și o rezoluție limitată, deoarece acestea se bazează ca ochiul uman să discearnă diferențele dintre culori. Instrumentele profesionale integrează o sursă de lumină precum LED-ul sau lampa tungsten cu filtru și fotocelulă pentru a determina cu precizie absorbția și concentrația ionilor, oferind o rezoluție și o acuratețe mai bună, la un buget totuşi premium. Checkerele® Hanna HI718 pentru iod folosesc un LED de lungime de undă fixă și fotocelulă siliconică pentru a livra acuratețea unui aparat profesional la prețul accesibil, chiar la nivel unui kit de teste chimice.

Bromul

Bromul este un alt element de igienizare din familia oxidanţilor. Se numește de obicei acid hipobromos. Bromul este utilizat în general în bazine și spa, turnuri de răcire, producția de hârtie și celuloză, industria cărnii și în tratarea apei. Concentrația de brom necesară pentru igienizare variază în funcție de industrie / aplicație. Bromul este capabil să ihibe bacteriile, ciupercile, algele și slimul. Testarea bromului se poate face cu diferite metode, inclusiv benzi de testare şi fotometrie (spectrofotometrie). Fotocolorimetrul pentru brom Hanna HI96716 combină acuratețea și simplitatea în uz, într-un design ergonomic și portabil. Folosind reactivii gata preparați, utilizatorul poate determina cu precizie concentrațiile de brom în intervalul 0,00-10,00 mg/L (ppm). Modelul HI96716 dispune de numeroase caracteristici, inclusiv funcția exclusivă CAL Checkfolosită pentru verificarea performanței și calibrarea dispozitivului.

Clorul

Clorul este unul din cele mai cunoscut produse pentru igienizant din familia oxidantilor. Se mai numește hipoclorit și dioxid de clor. Clorul poate fi utilizat în multe aplicații practice pentru gospodării, apă potabilă, tratarea apei, producția de produse alimentare, prelucrarea cărnii, producția de ouă, servicii alimentare, bazine și spa, precum și în acvarii. Concentrația de clor necesară pentru igienizare variază în funcție de industrie / aplicație. Clorul este capabil să imhibe bacteriile, ciupercile, virusurile și mucegaiul. Testarea clorului se poate face cu diferite metode, inclusiv kituri de testare chimică, senzori electrochimici și titrare. Kit de teste chimice Hanna HI3843 măsoară hipocloritul prin titrare iodometrică, fiind livrat alături de toți reactivii și echipamentele necesare pentru a efectua aproximativ 100 de teste.

Amoniacul

Amoniacul face parte din familia de agenți activi de dezinfectare. Când ne uităm la etichetă, este posibil să-l vedem listat ca şi clorură de benzalconiu, clorură de benzetoniu, clorură de alchil dimetil benzil amoniu, clorură de alchil dimetil etilbenzil amoniu, clorură de didecilmetimetilamoniu sau clorură de dioctildetilamoniu. Amoniacul este utilizat în procesele alimentare, producerea vinului, dezinfectarea gospodăriilor, fermele de carne și păsări, serviciile alimentare, asistența medicală și acvarii. Este capabil să inhibe bacteriile, ciupercile, virusurile și mucegaiurile. Când utilizăm amoniac cuaternar, este impetuos necesar întotdeauna să consultăm specificațiile producătorului, mai ales atunci când determinăm ce concentrație trebuie să utilizăm. În general, concentrația este în jur de 200 ppm. Metodele de testare obișnuite pentru a determina concentrația amoniacului cuaternar sunt benzile de testare, kiturile de testare chimică, titrarea, senzorii electrochimici și cromatografia. Minicolorimetru Hanna domeniu mare – HI733, după cum am menţionat şi în cazul iodului, reprezintă o alternativă mult mai precisă decât benzile de testare dar în acelaşi timp mai economică decât fotocolorimetrele. Domeniul larg se încadrează în intervalul 0, 00-99 ppm, în timp ce domeniul mediu, măsurat de modelul HI715 este în intervalul  0, 00-9,99 ppm, iar domeniul mic specific versiunii HI700 este încadrat în intervlaul 0, 00- 3, 00 ppm.

Verificarea eficacităţii igienizării

Pe lângă măsurarea concentrației unei substanţe de igienizare, este crucial să se monitorizeze şi eficiența dezinfectării prin verificare. Tampoanele proteice și tampoanele bioluminiscenței ATP (adenozina trifosfat) sunt utilizate frecvent înainte și după igienizare pentru a monitoriza eficacitatea. Aceste tipuri de tampoane indică nivelul de reziduri organice și reziduri de la suprafață. Testele pozitive pot indica faptul că dezinfectarea a fost incompletă și că suprafața trebuie din nou dezinfectată înainte de a fi utilizată. Cu toate acestea, nu toată prezența organică se datorează agenților patogeni, deoarece rezidurile alimentare pot apărea de asemenea în aceste situaţii. Pentru a testa nivelurile de microorganisme prezente, probele sunt colectate și trimise pentru teste microbiologice. De multe ori organismele analizate sunt utilizate pentru a determina dacă igienizarea a fost completă, deoarece sunt ușor de testat. Exemplele edificatoare sunt adesea microbi obișnuiți, ce au caracteristici ale organismului țintă, E. Coli fiind un exemplu comun. Testarea anumitor agenți patogeni poate fi efectuată, de asemenea, dar necesită un efort financiar susţinut.

Concluzie

Importanța măsurării și monitorizării igienizării este doar o parte a puzzle-ului numit metoda de testare potrivită pentru produsele de igienizare. Alte aspecte pentru asigurarea siguranței lucrătorilor și a produselor / serviciilor includ containere desemnate, ușor de identificat pentru dezinfectanți, menținerea fișelor cu date de securitate la îndemână pentru toți igienizatorii, asigurarea că personalul folosește echipament individual de protecție corespunzător pentru manipularea instalațiilor de igienizare, păstrarea concentratelor departe de suprafețele de contact alimentare și de produsele alimentare, cunoașterea substanțelor chimice din instalațiile de igienizare., instruirea personalului în mod regulat cu privire la cele mai bune practici și siguranță, eliminarea substanțelor chimice în siguranță și în mod corespunzător.

Hanna, mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Dacă v-am inspirat să exploraţi culisele igienizării, vă invităm să aruncaţi o privire şi pe pagina noastră de Facebook pentru mai multe noutăţi fizico-chimice din lumea tehnologiei.

Categories: blog chimieblog chimie in tehnologieblog despre apablog despre chimieblog despre tehnologiefotocolorimetreNoutăţi zilnicepiscinaProdusele HannaSfaturi Utile

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram