Într-o lume în care mulți consumatori își bazează achizițiile doar pe aspect, culoarea și claritatea neconforme a vinului pot afecta marca unui producator de vinuri. Sunt necesari câțiva pași pentru a transforma strugurii din viță de vie în vinurile cristaline care se găsesc pe rafturile pieței locale.

Din ce cauză devine vinul tulbure?

Înainte de a fi expediat pe piața locală, vinul este tratat cu agenți de fixare, deoarece vinul nerafinat este destul de tulbure. Turbiditatea se datorează solidelor în suspensie produse în timpul fermentației.

Această tulburare este ceea ce producătorii de vin o denumesc ca fiind ceață proteică. Proteinele asemănătoare taumatinei (TLP) și chitinazele sunt principalele proteine ​​din struguri responsabile pentru vinul tulbure. Aceste proteine încărcate pozitiv degenerează și se lipesc împreună, rezultând nori floculenți nedoriți și tulburări vizibile.

De ce bentonita ca agent de limpezire?

Bentonita este folosită ca agent de limpezire a vinului. Limpezirea este procesul de îndepărtare a substanțelor care contribuie la tulburare vinului prin legarea lor prin adsorbție. Bentonita este încărcată negativ și încorporată în vin sub formă de coloid (pulbere fină amestecată cu apă).

Argila încărcată negativ se leagă de moleculele de proteine încărcate pozitiv. După tratarea vinului, particulele se depun, aducând băutura la culoarea și claritatea dorită. Acest proces face, de asemenea, vinul mai stabil, ceea ce înseamnă că gustul, aroma și aspectul vinului nu se vor schimba semnificativ în timpul depozitării.

Cum putem măsura necesarul de bentonită?

Este important să știm exact câtă bentonită trebuie să adăugăm vinului, deoarece, dacă este adăugată în exces, poate altera culoare și aroma.

Un client ne-a abordat-o recent căutând un mijloc de a analiza proteinele prezente în vinul său pentru a aproxima o cantitate echivalentă de bentonită de adăugat pentru limpezire.

Turbidimetrul portabil HI83749 cu mod de măsurare a necesarului de bentonită a fost soluția la problema lui. HI83749 ofera un test rapid pentru a verifica riscul de formare a tulburarii ; prin urmare, permițând clientului să definească cu încredere cantitatea potrivită de bentonită de adăugat.

HI 83749 include o pipetă de 1000 uL pentru a distribui cu precizie 1 ml de soluție de verificare de bentonită. Citirea obținută este are o precizie de +/- 2% din citire plus 0,05 NTU. Citirea poate fi înregistrată și transferată pe un computer printr-un cablu USB.

Clientul a apreciat faptul că turbidimetrul vine într-o geantă de transport robustă care i-a permis să facă măsurători de oriunde. Tot ceea ce este necesar pentru efectuarea testului a fost furnizat într-o cutie de transport robustă și compactă, inclusiv standardele de calibrare utilizate pentru verificarea și calibrarea turbidimetrului.

Reactivii pentru determinarea necesarului de bentonită HI83749-20 pot fi comandați separat ulterior, iar pentru citirea turbidității vinului nu e nevoie de reactivi.

Principiul de operare

Pentru a măsura turbiditatea, HI83749 emite un fascicul de lumină prin proba de măsurat. Intensitatea luminii împrăștiate este influențată de multe variabile, cum ar fi lungimea de undă a luminii incidente, mărimea și forma particulelor, indicele de refracție și culoarea.

Sistemul optic al HI83749 include o lampă de tungsten, un detector de lumină împrăștiată (90 °) și un detector de lumină transmisă (180 °).

HI83749 dispune de un microprocesor puternic care calculează valoarea NTU din semnalele care ajung la cei doi detectori. Este utilizat un algoritm eficient pentru corectarea și compensarea oricărei interferențe de culoare. Sistemul optic și tehnica de măsurare compensează de asemenea fluctuațiile intensității lămpii, minimizând necesitatea unei calibrări frecvente.

Până în prezent, turbidimetrul HI83749 ușurează munca a peste 30 de crame din România economisind astfel timp și bani în finisarea vinului.

Pentru mai multe articole despre parametri pe care trebuie sa îi monitorizăm în procesul de fabricație a vinului, vă așteptăm pe blogul nostru la secțiunea vin.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram