Vara a cam trecut şi deja gândurile noastre merg către procurarea de alte forme de încălzire, poate chiar să aprindem deja o flacără de energie pură ca şi gazul, pentru a ne uşura activitatea cotidiană.

Istoria gazului 

Gazul natural a reprezentat de-a lungul istoriei o flacără de energie pură, fiind o resursă utilizată încă acum 2500 ani, pe când era transport prin tuburi de bambus, pentru tratarea apei potabile din China. Comercializarea gazelor naturale a apărut pentru prima dată în Regatul Unit în 1785 și primul puț comercial a fost forjat în Statele Unite, în 1821. Gazul natural din timpurile moderne a devenit o marfă foarte căutată, deoarece este ușor de transportat, este o sursă mai curată de energie și mai eficientă faţă de alte alternative de combustibil fosil. Astăzi, cel puțin 50% din energia globală din locuinţele rezidenţiale şi utilizările comerciale este reprezentată de gazul natural.

Din ce este compus gazul

Originea ca formare este animală şi vegetală, zăcămintele de gaz fiind asociate celui de petrol, cu vechi de 15-600 milioane de ani. La nivel comercial se adăugă mercaptan, folosit pentru a compensa funcţia inodoră. Un gaz natural sărac are metan, în concentrație de 87%-99 %, pe când cel bogat are între 80% şi 87%, restul de substanţe fiind reprezentate de dioxid de carbon şi azot.

Cum se extrage gazul natural

Perforarea trebuie efectuată în mod regulat, deoarece cererea de gaze naturale a depășit cu mult oferta de gaz disponibil din aerisirile naturale de pe suprafața pământului. Forțele de foraj ridică gazul prin crusta pământului la suprafață, într-o procedură cunoscută sub numele de fracturare hidraulică. Fracturarea hidraulică injectează o soluție de apă, săruri, acizi și altele componente, cunoscute sub denumirea de fluid fracking, în partea de jos a forajului, iar acestea conduc gazul naturalul prins prin gaura unui foraj, într-o colecție de tip rezervor. Compoziția exactă a lichidului de fracking depinde foarte mult de geologia zonei în jurul locului de fracking. După ce gazul este forțat în sus, prin foraj, o parte din amestecul va reveni la suprafață, cunoscut ca apă de curgere. Un singur puț de fracking necesită peste 15 milioane de galoane de apă în timpul extragerii, deci conservarea resurselor reprezintă un motiv îngrijorare. Apa revărsată este colectată și analizată pentru a determina nivelurile de contaminanți, în stabilire destinației de reutilizare sau epurare.

Clorurile din apa de foraj

Clorurile din apa de flux sunt o preocupare de importanţă majoră. Concentrațiile sunt adesea atât de mari încât dacă apa cu flux a fost evacuată într-o instalație de tratare a apelor uzate, efectul din fabrică ar putea depăşi limitele stabilite. Nivelurile ridicate de clorură pot provoca, de asemenea, reacții chimice specifice în timpul tratamentului cu apă, rezultând efecte nocive. Dacă sunt lăsate netratate și eliberate în mediu, clorurile ar putea contamina pânza freatică și pot produce ravagii în ecosistemele locale și sursele de apă potabilă.

Aplicabilitate apa de flux

Sunt companii de energie care își declară depăşirile de nivelurile preconizate de clorură la un nivel ce trece cu uşurinţă 65.000 de părți pe milion (ppm) şi au nevoie de soluţii tehnologice de precauţie. Hanna Instruments recomandă pH metrul HI5222 pentru ORP şi ISE, ce vine cu funcţia inclusă de CAL CheckTM, în pereche cu electrodul selectiv cu combinație de clorură HI4107. Când concentrația preconizată de clorură depăşeşte domeniul electrodului, se recomandă diluția de 1:10 pentru a aduce proba în domeniul de măsurare al electrodului, în intervalul 1,8-35,550 ppm. Capacitatea duală a canalului din pH metrul HI5222 se adaptează mediului de testare, încât atât pH-ul probei și concentrația clorurii le putem vizualiza simultan. Capacitatea tastelor tactile, a meniurilor de ajutor contextuale și a ecranului LCD generează un contor foarte intuitiv și ușor de utilizat pentru operatorii cu experiență tehnică limitată.

De asemenea, este de apreciat şi funcţia GLP (Bune Practici de laborator) ce se afişează atât pentru pH și cât şi pentru ISE. Când este activat, Ecranul GLP permite operatorilor să vizualizeze cu ușurință datele de calibrare, inclusiv data și ora de la ultima calibrare și procentul de pantă al electrodului. Acest lucru asigură operatorul că este actualizată calibrarea, domeniul de măsurare este adecvat și sonda este în stare bună de lucru. Toate acestea caracteristici combinate între HI5222, HI4107 și HI1131B generează un pachet tehnologic cu o precizie și un spectru adaptat pentru nevoile de analiză ale fiecărui producător de energie.

Concluzie

Cu toţi avem nevoie de căldură, dar preţul pe care îl plătim pe termen lung pentru această flacără de energie pură ar trebuie să fie unul cât mai uşor de preconizat, căci chimia din tehnologia acestui domeniu energetic este strâns legată de contextul global al resurselor limitate.

Follow by Email
Instagram