Povestea Hanna începea în 1978, în Limena, zona metropolitană a orașului Padova. Padova este unul din cele mai vechi oraşe din Italia. Este locul unde Galileo Galilei a studiat și profesat în cadrul universității. Chiar a lăsat moștenire binecunoscutul său observator astronomic. Creată în 1946, zona industrială a Padovei, de 11 milioane de metri pătrați, reprezintă una din cele mai mari din Europei.

Acum în România

Părinții acestui concept revoluționar de instrumente de măsură denumit Hanna, sunt Oscar și Anna Nardo. Din păcate, Oscar a trecut la cele veşnice, iar moştenirea a fost preluată de fiul lor, Martino, ce a preluat frâiele companiei. Sediul principal al companiei este în Rhode Island, SUA. Astăzi compania numără 40 sedii în 32 de țări, producția realizându-se în principal în țara noastră, în satul Nușfalău, județul Sălaj.

Primii în chimie şi tehnologie

Primul pas revoluționar în domeniu făcut de

Primul pas revoluționar în domeniu făcut de Hanna a fost inventarea în 1980 a primului dispozitiv portabil de măsurare de conductivității din lume. Doar 2 ani mai târziu, Hanna inventa prima pompă de dozare a pH-ului controlată chimic din lume. În 1984 patentam primul microprocessor pentru pH-Metru de mână, din lume.

hanna instruments 1984

Savanții noștri au dat lovitura, un an mai târziu, cu primul electrod cu senzor de temperatură. 4 ani mai târziu lansam și varianta de electrod cu amplificator.

Una din cele mai mari realizări a fost în 1986 când s-a lansat primul pH tester electronic de buzunar din lume.

primul pH tester electronic de buzunar din lume Hanna

În timp ce la noi nu demult au apărut telefoane waterproof, Hanna se poate lăuda că încă din 1990 lansa primul pH metru portabil waterproof din lume.

Deja în 1991, inventam primul pH tester cu electrod detașabil. În intervalul 1999-2000 mergeam mai departe cu acestă revoluție și patentam modele de testere multi-parametrice de buzunar, cu display LCD.

testere multi-parametrice de buzunar, cu display LCD Hanna

În 2004 sincronizam telefonia mobilă cu pH metru, fiind primul dispozitiv din lume în care se putea folosi o cartela SIM.

Încă din 2013 viziunea dispozitivelor multi-parametrice pășea într-o nouă eră. Vorbim de o integrare într-un format de tabletă de mână, portabilă şi montabilă.

tabletă de mână, portabilă şi montabilă. hanna

Electrodul ce comunică datele obținute prin bluetooth lua naștere pentru prima oară la nivel mondial tot în laboratoarele de cercetare Hanna, în 2014.

De ce ne-am făcut şi noi blog?

Cum tehnologia face progrese zilnic, nici noi nu stăm pe loc. Dar mai multe insight-uri o să puteți descoperi în articolele următoare.

Bine aţi venit în lumea Hanna, pe blog Chimie în Tehnologie! Acestă platformă este îşi propune să aducă experimentaliști de tehnologie și pasionați de chimie la un loc. Împreuna putem contribui la creșterea calității vieții în România, învățând unii de la alții.

Hanna, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram