După cum am promis în prima parte din cadrul acestei serii de articole, vom continua discuţia despre parametrii şi dezinfectanţii apei, cu accent pe metodele de testare specifice apei din piscine şi spa. Să nu uitaţi de concursul din primul articol, unde puteţi câştiga un tester pentru apă.

Alcalinitatea, acidul cianuric şi duritatea

Alcalinitatea măsoară capacitatea apei din piscină de a-şi păstra pH-ul în interacţiunea cu ploaia acidă, chimicalele, loţiuni şi alte fluide. O alcalinitate scăzută generează fluctuaţii dese de pH, pe când o alcalinitate ridicată favorizează un pH mai stabil şi implicit şi un conţinut de dezinfectant mai bine optimizat. Acidul cianuricul este un stabilizator folosit deobicei la începutul sezonului pentru piscinele deschise. Se combină cu clorul, protejându-l de radiaţiile solare, păstrând clorul la nivelul ideal. Duritatea totală însumează prepodenrent calciu şi magneziu, dar şi alte săruri. Un nivel scăzut de duritate poate reprezenta un mediu prielnic pentru coroziune, iar un nivel prea ridicat duce la formarea calcarului, pe care se poate alunca. Hanna recomandă ca şi tehnlogie de măsurare cu un randament apreciat de calitate-preţ minicolorimetrul pentru duritate calciu- HI720, ce este învăluit într-un design compact şi portabil. Are şi o culoare specifică pentru a nu se confunda cu modelele de minicolorimetre dedicate cuprului sau manganului.

Metode de testare a apei

Parametrii şi dezinfectanţii apei au nevoie de metode de testare, iar Hanna oferă opţiuni variate pentru toate categoriile de clienţi şi buget. Pentru persoanele fizice, ce au o piscină proprie un kit de testare rapide, ieftine şi ce nu necesită cunoştiinţe tehnice pare foarte la-ndemână. Touşi, interpretarea rezultatelor este subiectivă şi ţine de nuanţele culorilor. Kiturile se înlocuiesc anual, din cauza unor parametrii ca şi temperatura rezultatele pot fi denaturate. Deşi sunt un pic mai costisitoare şi necesită un timp de analiză, colorimertrele elimină subiectivitatea,  au o acurateţe mai bună, necesintând cunoştiinţe tehnice minimale. Ca şi principiu de funcţionare, se adaugă reagentul, apoi proba şi se aşteaptă generarea rezultatului digital, spre deosebire de kiturile de testare unde interepretăm în funcţie de culoare. Fotocolorimetrul portabil HI96101 pentru brom, clor, acid cianuric, iod, fier și pH combină acuratețea și simplitatea în uz, într-un design ergonomic și portabil. Putem determina cu precizie acești 6 parametrii de calitate ai apei se folosesc reactivi gata preparați. HI96101 dispune de numeroase caracteristici avansate inclusiv funcția CAL Check folosită pentru evaluarea performanței și calibrarea aparatului.

Pentru pH, ORP şi temperatură testerul combo 98121 este versiunea cu cea mai performantă flotabilitate, fiind în acelaşi timp uşor de folosit, foarte util mai ales dacă se utilizează două tipuri de dezinfectanţi în apă. Carcasa acestui tester a fost complet etanșată împotriva umidității și este proiectată să plutească. Înlocuirea electrodului cu conector rotund din oțel inoxidabil facilitează schimbarea acestuia deoarece nu există pini care să se îndoaie sau să se rupă în timpul înlocuirii. Prezintă o joncțiune textilă care se poate reînnoi. Prin simpla extragere a 3 mm din joncțiune va expune o nouă porțiune a acesteia. Orice colmatare va fi curățată, iar timpul de răspuns va reveni la normal și astfel durata de viață a electrodului se va prelungi. Senzorul de temperatură din oțel inoxidabil facilitează măsurarea rapidă și precisă a temperaturii.

O opţiune mai economică, aplicată pe un singur parametru de analiză, este reprezentată de seria de minicheckere pentru clor liber, clor total şi brom. Versiunea Hanna HI701 este dedicată clorului liber, iar Hanna HI711 se utlizează pentru clorul total, în timp ce la brom avem modelul de minichecker Hanna HI716. Acest tehnologii Hanna folosesc un LED de lungime de undă fixă și fotocelulă siliconică pentru a livra acuratețea unui aparat profesional la prețul accesibil a unui kit de teste chimice.

Alte tipuri de dezinfectanţi pentru apă

Ca şi element chimic, bromul este de culoare roşie închisă, sub formă lichidă, cu densitate mare. În practică, pentru dezinfecţia apei cu brom se utilizează formele derivate. Cele mai utilizate sunt bromoclorodimetilhidantoina şi sărurile ca bromura de sodiu alături de un agent de oxidare (ozon, clor). Tratementele şoc, despre care vorbeam în articolul de săptămâna trecută, nu se aplică şi în cadrul bromului, deoarece acesta nu poate oxida amoniacul sau alţi compuşi ai azotului. De aceea se apelează la o cantitate mai mare de clor pentru un tratament şoc mai de impact, în situaţia dezinfecţiei apei prin compuşi de brom. Bazinele acoperite sunt specifice pentru acest tip de dezinfectant deoarece bromul rezidual este sensibil la lumina soarelui. Ca şi concentraţie, recomandarea este de 2,0-2,5 mg / l, iar pH-ul între 7,8 şi 8. După cum probabil intuiţi din paragraful antrerior, minicheckerul Hanna HI716 este ideal pentru a cuatifica cantitatea de brom.

Ozonul este cel mai puternic agent oxidant şi dezinfectant, în contact cu ozonul substantele organice si microorganismele sunt distruse instantaneu. Dezavantajul derivă din durata de viaţă destul de scurtă (max. 30 de minute), comparaţia în materie de eficacitate cu hipocloritul fiind net inferioară. Ozonizarea este urmata de dezonizare si adaugarea de clor, deoarece ozonul se vaporizeaza rapid, fiind toxic si mai greu decat aerul. Ozonul este un iritant puternic a căilor respiratorii, motiv pentru care concentraţiile de ozon în
aerul interior trebuie monitorizate. Valoarea recomandată de concentraţie a ozonului în aerul interior este de 0,12 mg/m3. Pentru măsurarea precisă Hanna recomandă fotocolorimetrul HI83326 de tip multiparametru, ce garantează accesul în meniul metodelor de măsurare prin simpla apăsare a unui buton. Metodele cu domenii mici, medii și înalte pentru mai mulți parametri sunt disponibile pentru ca utilizatorii să obțină o citire cu precizie ridicată. Fiecărei metode i se atribuie o unitate de măsură a concentrației. Parametrii pot fi exprimați în diferite forme chimice pe baza preferințelor lor. Putem pot selecta calibrarea și măsurarea eșantioanelor în modul de absorbanță pentru fiecare lungime de undă utilizată de aparat. Acest mod este o modalitate convenabilă pentru a dezvolta propriile curbe de calibrare și de a măsura eșantioanele cu chimie personalizată. Funcția CAL Check exclusivă Hanna, permite verificarea performanței canalelor de măsurare independente. Soluțiile noastre standard CAL Check sunt dezvoltate pentru a simula o valoare specifică a absorbției la fiecare lungime de undă pentru a verifica acuratețea acesteia.

În lipsa unui buget consisent există şi opţiunea kitului HI38054 de teste chimice, ce folosește metoda DPD pentru a determina ozonul. Kit-ul este prevăzut cu tot echipamentul necesar și reactivi pentru a putea efectua aproximativ 100 de teste. Acest set pentru ozon dispune de o utilizare uşoară şi Discul Checker ca accesoriu pentru o precizie mai bună a măsurătorilor.

Concluzie

Parametrii şi dezinfectanţii apei reprezintă un exemplu pur de chimie în tehnologie, sub forma unui algoritm destul de complex. Tehnologiile de măsurare Hanna sunt disponibile într-o varietate largă, dar depinde foarte mult de tipul de bazin, necesităţile şi posibilităţile antreprenorului. Totuşi, sănătatea ar trebui să primeze mereu, ca distracţia să nu fie perturbată.

Vă invităm să aruncaţi şi o privire pe pagina noastră de Facebook pentru a rămâne la curent cu noutăţile fizico-chimice din lumea tehnologiei, promoţiile Hanna şi mai ales concursul nostru. 

Hanna mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Categories: Noutăţi zilnice

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram