Dacă săptămâna acesta, mai precis marţi, 18 august, a fost ziua internaţională Pinot Noir, am ales şi noi să realizăm un articol despre Pinot Noir de ziua lui.

Vinul roşu sfânt

Se spune că ritualurile religioase au favorit apariţia vinului roşu, în Caucaz, Mesopotamia şi Egipt, mai precis acum 6500-8000 ani, în Georgia, Iran, Grecia, Sicilia şi China. Cea mai veche cramă descoperită se găseşte în Armenia, într-un complex de peşteri denumit Vayots Dzor. Studiile arată că satul Shulaveri din Georgia reprezintă locul de naştere al vinului. Grecii se pare că au colonizat în sudul Franţei, Spaniei şi Italia viţa de vie şi arta vinului. Tehnicile de vinifincaţie existau încă de acum peste 5000 de ani, în Delta Nilului, faraonii fiind înmorm\ntaţi cu sticle de vin roşu alături de ei, pentru se apropia mai mult de culoarea sângelui, credinţa fiind că aşa ei se pot distra şi în viaţa de după.

Soiurile de vin roşu

Vinul roşu este produs din struguri negri, de culoarea roşu închis sau deschis, cu toate variaţiunile incluse, iar vinificaţie alunecă de la sec până la dulce. Cel mai cunoscute soiuri de vin roşu sunt Pinot Noir, Pinot Meunier, Caubernet Sauvignon. Malbec, Merlot, Rara Neagra, Saperavi, Syrah şi Zinfandel. Pinot Noir de ziua lui merită cu prisosinţă atenţia noastră, în cadrul acestui articol, urmând ca pe viitor, să degustăm şi celălalte sortimente amintite.

Istorie Pinot Noir

Pinot Noir de ziua lui se sărbătoreşte asemenei unui soi nobil, cu o vechime de peste 2000 ani. Legenda spune că provine din familia de struguri Pinot, la care i se adaugă regiunea de provenienţă galiciană Côte-d’Or, din Burgundia, una din cele mai reci regiuni din Franţa. A fost adus la viaţa de călugării din Ordinul benedictin. Atingând şi aspectul estetic, nunţa mai întunecată a strugurilor şi forma de con de pin a crengilor pe care creşte viţa de vie, generează o altă sursă de inspiraţie pentru denumriea de Pinot Noir. Ca să înţelegem cât de nobil este Pinot Noir, este de subliniat faptul că este unul dintre acele trei soiuri de struguri permise de către legislația franceză în producerea șampaniei, alături de Pinot Meunier și Chardonnay, aşa cum pomeneam în articolul despre vinul rose. Instabilitatea lui genetică presupune o provocare în menţinerea parametrilor şi îl transformă într-o victorie rară în materie de oenologie. În România cultivarea Pinot Noir s-a restrâns în ultimii 70 ani, de la o prezenţă obşinuită în cramele din judeţele Vâlcea şi Mehedinţi, la un pestriţă mai degrabă în Dealu Mare, la Valea Călugărească, Urlaţi, Ceptura şi Tohani.

Pinot Noir şi pH-ul

Chiar dacă sunteţi puţin mai reticenţi, vă propunem o plimbare matinală printr-o pădure ceţoasă a imaginaţie, în cautarea tainelor fabricării acestei licori, cu mai puţin tanin, dar mai vibrantă, cu un conţinut de alcool de 12-14%, specifică unui vin mai acid şi mai aerisit. Pinot Noir de ziua lui s-ar regăsi total într-un climat mai rece şi nu foarte umed. Limpiditatea este mai transparentă faţă de Cabernet sau Shyrah. Gustul aduce a cireşe şi alte fructe roşii ca vişine (soiul franţuzesc de griotte) căpşuni, afine, cu note florale de trandafiri şi violete, condimentate de accente de piper alb, ienupăr şi chiar mentă. Deoarece credem în deviza de chimie în tehnologie, pH-ul Pinot Noir are nevoie să se situeze în jurul valorii de 3,55, conform vinifcatorilor americani, dar şi aici depinde de vârsta consumatorului. Recomandările pentru cei trecuţi de vârsta de 30 ani indică un pH înspre 4. Conceput pentru a aduce simplitatea testării pH-ului în timpul procesului de fabricare a vinului, modelul de tester Hanna HI981033  este proiectat pentru a rezolva provocarea de a măsura probele cu un conținut ridicat de solide. Sonda încorporată are un corp de sticlă, vârful sferic și sistemul de prevenire a înfundării (CPS) al Hanna, care rezistă la înfundare de 20 de ori mai mult decât o frită de ceramică standard, făcându-l ideal pentru măsurarea pH-ului în timpul procesului de fabricare a vinului.

Fermentarea Pinot Noir

Dacă este să ne gândim la temperatură pentru prima fermentare, vorbim de o constantă de 20 de grade Celsius, timp de 7-8 zile. Pentru o acurateţe fină termometrul digital de măsurare Checktemp – HI98539 reprezintă o soluţie de înaltă precizie, fiind conectat la o sondă din oțel inoxidabil printr-un cablu flexibil de 3 m (9,9 “), din silicon. Sonda încorporează un senzor termistor NTC, oferind o măsurare extrem de precisă a temperaturii care poate satisface cerințele dumneavoastră HACCP. Sulfiţii sunt ultizaţi pentru a preveni infectarea cu bacterii a vinului, altfel mergându-se spre a 2-a fermentaţie pentru încă alte 12 zile. Faza următoare presupune adăugarea sulfat de potasiu ca şi stabilizator, alături de alţi agenţi de limpezire. Totul este necesar să fie mixat puternic pentru a elibera dioxidul de carbon, timp de 2 zile, de câte 4 ori pe zi. Opţional, în cazul depozătorii unei cantităţi mai mari, pe o perioadă mai lungă şi mai ales dacă se optează pentru îndulcirea vinului, se poate adăuga sorbit de potasiu, o sare alimentară, utilizată în industrie ca şi antioxidant.

Limpezirea Pinot Noir

După adăugarea unui alt agent de limpezire, se mai lasă încă 6 zile vinul, pentru depunerea sedimentelor pe fundul recipientului. Vesiunea limpezită se poate lăsa la păstrat între o lună şi doi ani, în poziţie orizontală pentru a preveni infectarea cu bacterii. Dacă vorbim despre învechirea la sticlă, practicile de baricare merg până la 3-4 ani de păstrare.

Servire şi pairing Pinot Noir pe post de concluzie

Temperatura de servire se situează pe intervalul 17-18 grade Celsius după gusturile europene, americanii coboară şi până la 14 grade. Pentru pairing peştele la grătar, puiul la grătar sau cotlete de porc la grătar, ciuperci, rața, mielul și somonul se potrivesc destul de bine cu paharul de Pinot Noir. Ca şi urare pentru Pinor Noir de ziua lui, am ales să încheiem articolul cu un citat din scriitorul francez Hilaire Belloc, de vorbeşte de despre Gevrey–Chambertin, un vin făcut în întregime din Pinot Noir, reamintindu-și visător de tinerețe: „Am uitat numele locului, am uitat numele fetei…, dar vinul era Chambertin!”

Vom mai adăuga curând şi alte poveşti despre vin, de aceea vă invităm să aruncaţi şi o privire atât pe pagina noastră de Facebook pentru a rămâne la curent cu noutăţile fizico-chimice din lumea tehnologiei şi promoţiile Hanna!

Hanna mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram