Ştiuca, rechinul apelor dulci este denumit ştiinţific Esox Luciuc, ce în limbă celtică înseamnă somon. Ştiuca mică de până în 30 de centimetri este cunoscută sub numele de mârliţă sau mârloaie. Acest peşte impresionează printr-un număr mare de dinţi, aproximativ 700, asemeni vulpii. Dinţii acestui răpitor sunt ascuţiţi şi inegali, un aspect foarte util la vânătoare.

Condiţii de crestere

Ştiuca suportă condiţii variate, având adaptabilitate chiar şi la 1500 metri. Corpul este alungit, cilindric, puţin comprimat lateral şi acoperit cu solzi mici. Capul este turtit, cu un bot lat de raţă. Sunt necesare 10 kg de hrană pentru a-şi spori greutatea corporală cu un 1kg. La 2-3 săptămâni puietul are o lungime de 10-15 cm. Deja la un an atinge 20-30 de cm şi greutatea de 250 g. Lungimea medie a ştiucii este de 40-50cm , dacă vorbim despre apele dulci din România, iar greutatea de 1-1,8kg. Dacă trece de 2 metri lungime, atunci greutatea poate depăşi de 35-40kg. Maturitatea se atinge pe la 3-4 ani. Femela poate depune între 100 000-500 000 de boabe de icre pe vegetaţie, în intervalul februarie-martie, la o temperatură a apei de 8-10 grade. Icrele sunt de culoare gălbuie şi au diametrul între 2,5-3 mm. La nivel de repopulare şi transport, acesta se realizează in bazine sau cisterne speciale de apa cu sisteme de oxigenare, la o temperatura intre 10 şi 15 grade Celsius. Termometrul digital Checktemp® 1 – HI98509 este ideal pentru măsurători ale temperaturii în condiţiile de crescătorie, fiind un dispozitiv de înaltă precizie, care dispune de un cablu flexibil, siliconat de 1 m (3.3’) și face conexiunea între aparat și sonda din oțel inoxidabil. Sonda permite măsurători în lichide, gaze sau materiale congelate. Sonda încorporează un senzor termistor NTC pentru măsurarea temperaturii.

Stilul de viaţă a ştiucii

Rechinul apelor dulci se hrăneşte cu peşti, păsări şi alte mamifere acvatice, fiind în competiţie cu vidra. Ştiuca are o elasticitate fantastică a corpului, fiind capabilă să se hrănească şi cu peşti din aceeaşi specie, pui şi chiar masculii din procesul de reproducere dacă vorbim de femele mari şi flămânde. Femelele sunt întotdeuana mai mari ca masculii. Speranţa de viaţă este între 12 şi 15 ani, iar longevitatea maximă a fost de 33 ani.

Carnea de ştiucă

Carne de ştiucă are multe oase, şi se consumă sub formă de conserve sărate. De asemenea şi icrele sunt apreciate. PH-ul peștelui neprelucrat proaspăt trebuie să fie 6.2. Pentru măsurare se recomandă testerul de pH pentru carne Foodcare – HI981036, ce este conceput pentru a aduce simplitatea la testarea pH-ului carnii, HI981036 este proiectat pentru a rezista mediului dur al fabricilor de prelucrare a cărnii. Sonda încorporată are o joncțiune deschisă și un vârf din sticlă conică care îl face ideal pentru măsurarea pH-ului carnii.

Mergând către peştele congelat, temperatura optimă de pastrare a peștelui congelat este de situată în intervalul -2 şi +4 grade Celsius. Cuantificare continuă a termperaturii se poate face utilizând termologgerul HI148, fiind rapid de instalat, simplu de utilizat. HI148 este un datalogger ideal pentru monitorizarea și înregistrarea temperaturii în aplicații precum procesarea alimentelor, transportul, muzee și horticultura.

Conserva de ştiucă

Pentru conservele de pește cu ceapă concentrația de sare trebuie să fie maxim 5 – 7 %. Testerul impermeabil pentru salinitate HI98319 este ideal pentru a măsura acest indicator, utilizând o sondă de conductivitate amperometrică pentru a determina conținutul de sare din apă. Acest tester robust afișează citirile împreună cu temperatura pe un LCD mare. Menţionăm că până la 31 august 2020 acest produs este disponibil la preţ promoţional.

Când mergem deja pe partea de depzitare, temperatura de păstrare a conservelor de pește este de 2-8 grade celsius. Termometrul de perete HI144 este ideal pentru camerele frigorifere, fiind un inregistrator de date de temperatură rezistent la apă, care poate fi programat pentru a înregistra datele de la 1 minut la 24 de ore, folosind suportul de andocare și software-ul furnizat pentru PC. Acest logger poate fi programat, de asemenea, cu alarme pentru valori minime si maxime. Mai multe decât atât, HI144 Stochează până la 8.000 de măsurători, beneficiind de doi ani de viață a bateriei şi alarme inalte resepctiv joase programabile.

Reţetă de ştiucă

Cea mai abordabilă opţiune este ştiuca la cuptor în sos de vin şi lămăie, unde avem nevoie de 2 ştiuci tăiate rondele, 200 ml de vin alb, 12-15 căţei de usturoi, o lămăie mare, ulei de măsline, cimbru, sare şi piper măcinat.

Concluzie

După ce am discutat în articolele anterioare despre crap şi crap şi păstrâv, iată că şi rechinul apelor dulci poate fi ceva delicios, indiferent că este în forma naturală sau la conservă, atât timp cât normele de siguranţă alimentară şi creştere sunt îndeplinite.

Vă invităm să aruncaţi şi o privire atât pe pagina noastră de Facebook pentru a rămâne la curent cu noutăţile fizico-chimice din lumea tehnologiei şi promoţiile Hanna!

Hanna mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Categories: analiza hannaapablog chimieblog chimie in tehnologieblog despre apablog despre chimieblog despre tehnologieclorura de sodiuNoutăţi zilnicepestipHProdusele HannaPromotii Hannatemperaturatester

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram