Într-un articol anterior am definit noţiunea de ORP, iar în postarea de azi vom analiza amănunţit rolul ORP în sanătatea legumelor şi fructelor, în contextul unor pieţe atât de globalizate şi dinamice, expuse la tot soiul de pericole.

Perisabilitatea fructelor şi legumelor

Manevrarea corectă a fructelor și legumelor după recoltare este cheia unei operații de procesare de succes. Fiind o marfă foarte perisabilă, o varietate de factori pot reduce semnificativ randamentul culturilor după recoltare, incluzând aici căldura, daunele mecanice și stricăciunile microbiene. În unele cutii, mai mult de 30 la sută din produse se pot irosi după recoltare din cauza contaminării de boală. Pierderile sunt deosebit de mari în industria de legume și fructe proaspăt tăiate, unde bariera de protecție dintre interiorul fructului și mediul înconjurător este ruptă. Ca urmare, metodele ce reduc incidența deteriorării post-recoltare aduc o creștere semnificativă atât a randamentului, cât și a profiturilor.

Spălarea fructelor şi legumelor

Una dintre cele mai eficiente metode de reducere a contaminării fructelor și legumelor înseamnă este spălarea. Spălarea elimină elementele de sol și particulele mici ce conțin ciuperci, bacterii, și alți contaminanți. În general, apa de spălat este recirculată în manipularea post-recoltare pentru a economisi apa și energia. Apa reciclată este cunoscută sub denumirea de apă de proces. Materia organică și microorganismele se vor acumula în timp, în timpul folosirii apei de proces. Ca urmare, sunt utilizate substanțe chimice de salubritate la o scară largă pentru a spori eficacitatea apei de spălare și pentru a preveni contaminarea din apa de spălare recirculată.

Rolul ORP-ului în spălare

Clorul este cea mai frecventă substanţă chimică dezinfectantă utilizată la spălarea fructelor și legumelor. Clorul poate fi prezent sub formă de gaz (Cl2), hipoclorit de calciu (CaCl2O2) și hipoclorit de sodiu (NaOCl). Toate aceste forme de clor se va disocia pentru a forma acid hipocloros (HOCl) și ioni de hipoclorit (OCl). Ambele dintre aceste forme există într-un echilibru bazat pe o soluţie de pH; dar acidul hipocloros este mai de dorit în apa de proces pentru îmbunătățirea acesteia capacitatea de igienizare. Un pH cuprins între 6,5 și 7,5 pentru apa de proces este ideal pentru a maximiza prezența acidului hipocloros. Dacă pH-ul este prea mare, clorul sub formă de gaz scăzut va începe să fie eliberat din apa de spălare, creând un pericol la locul de muncă și cu efect dăunător asupra echipamentelor. De asemenea, formarea ionului hipoclorit va fi facilitată în defavoarea acidului hipocloros, rezultând o salubrizare mai puțin eficientă. Eficiența igienică a apei de spălare clorurată poate fi monitorizată cu ajutorul potenţialului de oxido-reducere (ORP). ORP măsoară capacitatea soluţiilor în materie de oxidare sau reducere a compușilor. Valoarea ORP a apei de spălare are o corelație directă cu timpul necesar de contact pentru distrugerea sau inactivarea bacterilor dăunătoare.De exemplu, un ORP valoarea de 665 mV sau mai mare va distruge E. coli și bacterii ca Salmonella după mai puțin de 20 de secunde de la contact. Un ORP de 550 mV necesită 60 de secunde de timp de contact pentru același nivel de dezinfectare. ORP-ul poate fi măsurat rapid atât în ​​linie cât și off-line, ORP este un parametru convenabil pentru determinarea eficacității unei băi de spălare.

pH-metrul Hanna

Mulţi procesatori de produse contactatează Hanna Instruments pentru o metodă de monitorizare a ORP-ului în băile de spălare recirculantă a legumelor. Deşi folosesc controlere de pH şi ORP  la instalație, producătorii au nevoie în ziua de azi de un contor portabil să efectueze verificări la fața locului pentru verificarea performanţei echipamentelor. Hanna propune pH-metrul profesional impermeabil pentru pH/ORP – HI98190 și electrodul ORP cu corp de sticlă și mufă Quick DIN – HI36183 cu senzor de temperatură încorporat. Modelul HI98190 este pH metru robust, cu un grad de impermeabilitate IP67, ceea ce îl face ideal pentru utilizare în linia producție.

La electrod se recomandă şi soluția de testare HI7022 ORP. Soluția permite o verificare rapidă a electrodului; valorile trebuie să se încadreze în ± 50 mV faţă de cele menționate valoarea flaconului, la o temperatură de păstrare de 25 ° C. Utilizarea soluţiei de ORP este un mod simplu de a determina dacă electrodul ORP trebuie condiționat. pH-metrul HI98190 include și electrodul de pH pentru ape reziduale cu corp din titan și mufă DIN- HI12963p, ce poate fi utilizat ca unitate portabilă pentru a efectua calibrarea procesului pe regulatorul de pH.

Conluzie

Clienţii noştri sunt impresionaţi de serviciile și sprijinul oferit pe termen lung în cuantificare topicului ce ţine de rolul ORP în sanătatea legumelor, fiind dispuşi chiar să îşi extindă game de echipamente de proces Hanna şi pentru alţi parametri.

Hanna, mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram