Şalăul ideal pentru dietă vine ca o continuare firească a incursiunii Hanna în lumea apelor, după ce în săptâmânile trecute am făcut cunoştiinţe cu alte specii de peşte ca ştiuca, crapul sau păstrâvul.

Introducere în lumea şalăului

Salăul sau suducul, cum mai este cunoscut, reprezintă cea mai importantă specie de răpitori din Europa după ştiucă. Fiind un percid, şalăul poarte însemnul specific ce cuprinde cele două înotătoare dorsale, despărţite una de alta doar de un mic spaţiu. Şalăul are un corp lung, aproape cilindric, uşor comprimat lateral. Solzii sunt mici, aspri şi din această cauză se simte aspru. Are o gură mare, alungită în faţă şi ale cărei capete ajung până sub ochi. Are câte un şir de dinţi ascuţiţi şi pe maxilarul superior şi pe cel inferior. Pe ambele maxilare se află câte doi dinţi „canini” ce servesc la imbolizarea prăzii, acest lucru conferindu-i asemănarea cu dentiţia unui câine. Are operculele acoperite cu solzi. Vorbim despre un colorit frumos dar în acelaşi timp şi discret, adaptat la condiţiile de mediu.

Dulce vs sărat

La nivel de plaiuri mioritice şălăul trăieşte în marile râuri şi în Dunăre, preferând pietrişul şi nisip curat ca adăpost. Zonele măloase fac ca nisipul să se depună pe operculele, astupându-le şi periclitându-şi astfel sistemul respirator. Deşi este un iubitor de apă dulce, se poate descurca şi în apă sărată, dar la o concentraţie maximă de 1%. Dacă este să purtăm discuţia în medii controlate ca şi acvarii sau crescătorii, recomandarea noastră este să se utilizeze testerul Hanna impermeabil HI98319 pentru salinitatea apei de mare, disponibil la preţ promoţional în perioada aceasta până la 31 august. Hi98319 este o soluţie digitală proiectată special pentru acvarii cu apă sărată, care afișează rezultate în părți per mie (ppt), unități de salinitate practică (PSU) sau greutate specifică (S.G.). Acest tester impermeabil utilizează o sondă de conductivitate amperometrică pentru a determina conținutul de sare din apă. Acest tester robust afișează citirile împreună cu temperatura pe un LCD mare.

Viaţa de şalău

Şălăul variază ca lungime între 40cm şi 70 cm , intervalul 1-4 kg fiind specific la nivel de greutate. Lungimea maximă ca o poate atinge această specie de peşte de 1,5 metri, greutatea record fiind de 19 kg. Viaţa de şalău merge de la 10 până la 20 ani. Şalăul ideal pentru dietă se hrăneşte la rândul său dimineaţa şi seara, în reprize scurte, înainte să se ridice soarele şi imediat după apus. Pe la 4-5 ani atinge maturitatea sexuală, masculii cu un an mai devreme decat femelele. Sălăul tânăr este preocupat să îngurgiteze o cantitate suficientă de hrană, fără o selecţie atentă. Exemplarele mai mature au o serie de preferinţe specifice ca gingirica, datorită cărnii destul de grasă, dar nici ei nu cruţă roşioara, broasca, guvizi sau alte specii ale genului Gobiidae. Deşi practică canibalismul, totuşi şălăul este prudent şi nu atacă păsări, cum face somnul. Şalăul este un peşte fotosensibil, ferindu-se de lumina soarelui, chiar si atunci cand acolo exista grupuri intregi de pesti cu care s-ar putea hrani.

Ape limpezi de şălău

Spatele sălăului este verde sau galben cenuşiu, pe lateral argintiu, iar irisul ochilor este argintiu, cu multe puncte negru. Auzul şalăului este unul foarte bine dezvoltat, chiar superior crapului, fiind o adaptarea foarte utilă pentru apele tulburi. Turbiditatea este cea care dă opacitatea apei, iar modelul Hanna HI98703 reprezintă un dispozitiv de măsură portabil ideal pentru măsurarea calității apei, oferind citiri fiabile și exacte, în special în domeniul de turbiditate redus. Instrumentul nostru se bazează pe un sistem optic de ultimă generație, ce garantează rezultate precise, asigură stabilitatea pe termen lung și minimizează interferențele luminoase și colorate. Etalonarea periodică cu standardele furnizate compensează orice variație a intensității lămpii tungsten. Cuvele rotunde de 25 mm, compuse din sticlă optică specială, garantează repetabilitatea măsurătorilor de turbiditate.

Temperatura ideală

Reproducere şalăului este specifică din martie până în aprilie, de accea anul acesta prohibiţia la şălău a început din martie până în iunie. Femela depune între 300 000 şi 500 000 de boabe de icre, dar se poate depăşi cifra de 1 milion, la un parametru de temperatură a apei de 12-14 grade. Termometrul digital Checktemp HI98509 este ideal pentru măsurători ale temperaturii în condiţiile de crescătorie, fiind un dispozitiv de înaltă precizie, ce dispune de un cablu flexibil, siliconat de 1 m (3.3’) și face conexiunea între aparat și sonda din oțel inoxidabil. Sonda permite măsurători în lichide, gaze sau materiale congelate. Sonda încorporează un senzor termistor NTC pentru măsurarea temperaturii.

Nivelul de oxigen

Şalăul este un peşte care solicită mult oxigen dizolvat în apă, motiv pentru care odată scos din apă, moare în scurt timp iarna. în timp ce vara nu rezista mai mult de cateva minute. Oxigenometrul portabil Hanna HI98198 utilizează o metodă luminoasă optică pentru măsurarea oxigenului dizolvat în apă. Acest dispozitiv profesional, rezistent la apă, respectă standardele IP67 și măsoară DO, presiunea barometrică, BOD și temperatura. Dispozitivul HI98198 este livrat complet cu toate accesoriile, inclusiv senzor, senzor smartcap cu RFID încorporat și carcasă de transport robustă. Această tehnologie Hanna aduce mai multe avantaje față de celelalte oxigenometre galvanice și polarografice. Instrumentul nostru utilizează sonda optică HI764113 pentru măsurarea oxigenului dizolvat fără să necesite membrane, electroliţi, întreţinere extensivă şi deşi oferă citiri rapide și stabile nu are consum de oxigen şi nici depedenţă de debit sau debit minim.

Dieta cu şalău

Carnea este albă, fragedă, fără prea multe oase sau grăsime, fiind ideală pentru dietă. O reţetă simplă, de tip pane, necesită pe lângă carnea de şălău, pesmet, făină iar pentru sos. muştar, ouă, pătrunjel, tarhon, ulei, sare, ceapă verde. După ce se porţionează şalăul, se sărează, iar între timp se purcede şi la prepararea sosului, începându-se cu maioneza. Peştele trece prin făină, ou şi pesmet, ca mai apoi să meargă la prăjit.

Ca să vorbim despre salăul ideal pentru dietă nu putem exclude din discuţie pH-ul cărnii. Dacă avem un peşte proaspăt, neprelucrat, pH-ul ideal ar fi 6,2, în variantă refrigerată 5,8-6,10. În această situaţie testerul de pH pentru carne Hanna Foodcare HI981036 este utilizat pentru a măsură acest parametru, fiind conceput pentru a aduce simplitatea la testarea pH-ului carnii. HI981036 este proiectat pentru a rezista mediului dur al fabricilor de prelucrare a cărnii. Sonda încorporată are o joncțiune deschisă și un vârf din sticlă conică care îl face ideal pentru măsurarea pH-ului carnii. Acest tester are o precizie de ±0.05 pH, vine cu toate soluțiile în doză unică și bateriile necesare, tot ce avem nevoie pentru a începe să măsurăm imediat şi dispune chiar şi de un electrod specializat pentru verificarea pH-ului în procedul de producție al cărnii.

Concluzie

Şalăul ideal pentru dietă evidenţiază o abordare culinare ce merită cel puţin o şansă. Totul este să utilizăm şi puţină chimie în tehnologia cotidiană.

Vă invităm să aruncaţi şi o privire atât pe pagina noastră de Facebook pentru a rămâne la curent cu noutăţile fizico-chimice din lumea tehnologiei şi promoţiile Hanna!

Hanna mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Categories: acvaculturaacvaristicaanaliza hannaapablog chimieblog chimie in tehnologieblog despre apablog despre chimieblog despre tehnologiecloruriNoutăţi zilnicepestipHpisciculturaProdusele HannaPromotii HannaSfaturi Utiletemperaturatester

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram