Indiferent de perioadă, expresia sarea-n bucate este pe buzelor tuturor românilor. Că suntem în bucătărie sau la restaurant, puţină sare se mai cere a fi adăugată de fiecare dată. Pe blogul nostru de chimie în tehnologie astăzi vom încerca să descoperim ce înseamnă puţină sare şi prea multă sare, cu ajutorul refractometrului şi al testerului Hanna.

Generalităţi ale sării de bucătărie

Referindu-ne la sarea de bucătărie, la nivel de compoziţie chimică vorbim despre o clorură de sodiu. Conţinutul sării de bucătărie variază până la 3% sare marină şi 15% alte tipuri de săruri. Sarea facilitează transportul de nutrienţi, oxigen şi impulsuri nervoase în corpul uman.

Istorie şi mituri despre sare

Probabil că intuiţi de ce a apărut sarea încă de acum 4000 ani în China, dacă dăm puţin pagina la articolul despre conservare. Clorura de sodiu era folosită în conservarea peştelui, iar 2500 de ani mai târziu aceiaşi chinezi au folosit sarea la conservarea boabelor de soia, lichidul de păstrare ce poartă astăzi denumirea de sos de soia. În religia iudaică şi cea islamică, garantarea unui acord se face cu sare, acest produs fiind considerat legătura omului cu divinitatea. În teatrul japonez tradiţional, presărarea cu sare se face preventiv pentru a feri actorii de spiritele rele, iar în tradiţia din Haiti se spune că sarea poate readuce la viaţă un zombie.

Sarea de mare

Am auzit de ea mai ales în bucătările gourmet şi în cadrul noilor formate de chipsuri. După cum este şi denumită, originile acestui tip de mineral provin din evaporarea apei de mare. Aplicaţia sării de mare se extinde dincolo de bucătărie, până în domeniul îngrijirii personale. Principala zonă de provenienţă este Marea Meditearană.

Aplicaţiile salinităţii

Când ne gânddim la salinitate vorbim despre o concentraţie a nivelului de sare într-o soluţie, în apă, sol sau într-un produs alimentar. Exprimarea concentraţiei masice se face în grame pe litru sau grame pe kilogram. După cum vă spuneam în preamblul articolului, ca şi tehnologie de cuantificare a salinităţii se pot folosi salinometrul şi refractometrul. Hanna are plăcerea să introducă în atenţia dumneavoastră cu această ocazie testerul impermeabil pentru salinitatea apei de mare HI98319, ce determină greutatea specifică a apei sărate, mai ales în domeniul acvaristic, utilizând o sondă de conductivitate amperometrică. Pe lângă această componentă, în cadrul acestui tester, operat simplu, cu doar două butoane, se mai evidenţiază şi senzorul de temperatură expus pentru un raspuns rapid.

Dacă ne orientăm spre obiective industriale de analiză mai complexe, bazate pe fenomene fizice ale luminii, în determinarea salinităţii este indicat să folosim refractometrul digital pentru măsurarea clorurii de sodiu din alimente HI96821. Folosind reflexia totală şi refracţia luminii, această tehnologie Hanna, cu un timp de răspuns de 1,5 secunde, permite citiri de ale concentraţiei de clorură de natriu în patru moduri diferite: g/100 g, g/100 ml, greutate specifică și °Baume.

Ne dorim să continuăm acest episod de sarea-n bucate, cu variaţii ale sodiului din cadrul acestui tip de mineral. Dar totul în următorul articol Hanna, ce va fi lansat zilele următoare. 

În continuare, site-ul nostru de comenzi online rămâne deschis, chiar dacă livrarea s-ar putea să sufere câteva mici întârzieri, din pricina restricţiilor cauzate de criza Coronavirusului.

Hanna, mai simplu, mai sigur, mai gustos!

Follow by Email
Instagram