Umiditatea din lemn este un topic ne înconjoară în infrastructura cotidiană, mai ales când ne gândim la mobilier. În ciuda acestui fapt, nu ne prea gândim la normele de siguranță în prelucrarea lemnului. Lemnul are ca provenința o plantă și este compus dintr-un structură celulară complexă. La fel ca şi în cazul celulelor, lemnul poate absorbi și reține cu ușurință umiditatea.
Deficienţele lemnului
Tratarea lemnului și a produselor din lemn implică uscarea sau umidificarea pentru a obţine conținutul de umiditate dorit. Un nivel prea scăzut de umiditate poate reduce rezistența și flexibilitatea lemnului, având ca rezultat fisurarea. Cu toate acestea, prea multă umiditate poate face lemnul predispus la degradare și înmuiere. Ambele deficiențele duc la instabilitatea lemnului, rezultând produse cu durată de viață redusă și de calitate inferioară. Odată ce lemnul este tratat, folosind căldura sau umiditatea, se poate aplica un anumit tip de etanșant, cum ar fi vopseaua, lacul, uleiul sau baiţul. Prea multă umiditate înainte etanşării poate provoca deteriorarea tratamentului. În plus, dacă lemnul nu este sigilat, umiditatea se poate strecura în timp și poate compromite stabilitatea, mai precis rezistența lemnului, flexibilitate, durabilitate, calitatea și durata de viață a structurii.
Umiditatea din lemn
Conținutul de umiditate este cel mai important factor în timpul prelucrării, dar este, de asemenea, relevant şi la nivel de post-producție, mai ales dacă este necesar un tratament suplimentar. Dacă lemnul este primit în stare uscată dar umiditatea ambientală este de 15%, acest lucru ar putea determina umiditatea să depășească concentraţia de 20%. Excesul de umiditatea are ca rezultat balonarea și exfolierea vopselei. Excesul de umiditate are ca efect balonarea, decolorarea și exfolierea vopselei. Finisajele de pe lemn pot influența cantitatea de umiditate transmisă în lemn. Finisajele pe bază de apă și cele poroase, cum ar fi vopseaua sunt mai permeabile și nu resping apa și umezeala, neefind la fel de eficiente precum finisajele hidratante, cum ar fi o peliculă. Alegerea finală poate fi influențată prin prisma retenției de umiditate a lemnului.
Soluţii ecologice cu provocări noi
Companiile producătoare de lemn contactează Hanna Instruments pentru a găsi soluţii legate de produsele din noul trend. Companiile ce înclină tot mai mult spre practicile ecologice alegând lacuri pe bază de apă, pe lângă beneficiile substanţiale aduse de acest nou tip de lac, se confruntă cu reversul medaliei ce apare la luciul finisajului, unde luciul înalt este mai greu de obţinut. De accea, la fabricarea lemnului, companiile vor să măsoare umiditatea din conținutul lemnului înainte și după tratament, pentru a determina dacă au nevoie să-și schimbe practicile de uscare și depozitare a lemnului, în menținerea finisajul adecvat.
Titratorul volumetric Hanna
Hanna Instruments recomandă titratorul volumetric Karl Fischer HI903 pentru determinarea exactă a umidității din lemn. HI903 poate măsura până la 100% umiditate, adăpostind întreaga gamă a produselor pe care producătorii de lemn doresc să le testeye. Datorită structurii celulare a lemnului, o extracţie din exterior este recomandată pentru a elibera apa, proces ce durează câteva ore. Extracția externă îndepărtează umiditatea lemnului, prin folosirea unui solvent neapos. Titrarea se face asupra extracţie obţinută din lemn. Clienţii noştri sunt încântaţi de funcţia de înregistrarea a titrantului și capacitatea bazei de date, economisind astfel timpul şi banii cheltuiţi cu alţi titranți. Un alt avantaj major este şi că titrările durează mult mai puțin timp comparativ cu determinarea umidităţii prin pierdere de apă la uscare.
Concluzie
Ca şi sumarizare, titratorul HI903 este o soluție precisă și completă în materie de cerințe privind umiditatea din lemn şi măsurătorile specifice.
Hanna, mai simplu, mai sigur, mai uşor!
0 Comments