Zilele acestea Hanna a avut o cerere legată de multiparametrul de laborator pentru cercetare HI5522-02- pH/mV/ISE și EC/TDS/Salinitate/Rezistivitate într-o industrie auto ce tinde să fie tot mai mult cu piesele curate. Cu această ocazie ne-am gândit să vă împărtăşim experienţa noastră pe partea de analiză a pH-ului şi conductivităţii din detergenţii solvenţilor utilizaţi la spălarea pieselor de maşini.

Multiparametrul HI5522

Acest echipament Hanna provine din cateogoria instrumentelor profesionale pentru laborator, cu aplicabilitate în măsurarea de pH/ORP/ISE dar şi pentru EC/TDS/Salinitate/Resistivitate. Aceste tipuri de măsurători se pot realiza simultan, datorită celor 2 canale indepedente. Canalul 1 integrează o mufă BNC pentru utilizarea unei game extinse de electrozi de pH, ORP sau ISE. Pentru Canalul 2 avem sonda de conductivitate cu un senzorul de temperatură încorporat, ce contribuie alături de sonda separată HI7662T la compensarea variaţilor termice în citiri. Tot pentru conductivitate, la multiparametrul HI5522 se adăugă şi sonda cu 4 inele HI76312 pentru un domeniu mult mai larg de conductivitate, dar şi electrodul de pH combinat, HI1131B, cu corp de sticlă, joncțiune dublă care operează pe un domeniu larg de temperatură, de la 0 la 100 °C.

Calibrarea multiparametrului HI5522

Maximul de puncte de calibrare este de 5, cu opţiuni de 8 soluţii tampon prestabilite sau 5 personalizabile. Funcţia Cal Check, brand Hanna, avertizează utilizatorul asupra problemelor potențiale din timpul calibrării, inclusiv dacă soluția tampon este contaminată sau sonda trebuie curățată.

Utilitatea multiparametrului Hanna Hi5522 în industria auto

În cadrul prelucrării pieselor de maşini se foloseşte uleiul industrial despre care am discutat într-un articol anterior. Cum uleiul şi apa nu se amestecă, solvenţii folosiţi în spălarea pieselor sunt foarte importanţi ca şi caracteristici, mai ales în materie de pH, conductivitate şi alcalinitate.

pH-ul solvenţilor

Concentraţia de detergent este importantă pentru a proteja calitatea metalelor din care sunt făcute piesele fie că vorbim de metale, cauciuc sau plastic. pH ul solventilor este important de monitorizat, deoarece o deviație de pH de la valoarea optimă (un pH foarte acid sau bazic) poate sa influențeze calitatea produsului final (poate să corodeze, sau să apară bule pe suprafața produsului prelucrat)

Conductivitatea şi pH-ul apei de reţea

La nivel de staţii de epurare, mai ales fabricile de piese auto trebuie să respecte anumite standarde de calitate şi parametri ai apei evacuate în urma procesului. Prin pH si conductivitate, producătorii îşi pot da seama ce substanțe şi în ce cantitate trebuie utilizate pentru a neutraliza pH-ul prea mare sau prea crescut. Conductivitatea arată dacă apa de reţea elimină foarte multe metale, în speţă crom dacă vorbim de o staţie de cromare sau nichel la nichelare. Astfel se actionează în consecinţă, cu determinări precise de concentraţii de metale şi se aplică soluţiile necesare pentru a reduce concentraţia, prin filtre sau schimbatori de ioni.

Concluzii

Până la un drum de weekend, multiparametrul Hanna Hi5222 în industria auto cuantifică procesul calitatăţii şi fiabilităţii pieselor pe termen lung, practic cu piesele curate dar şi adecvate de curate mai ales la nivel de pH.

Hanna, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram