Determinarea maturității roșiilor prin măsurarea pH-ului vă poate ajuta la reducerea costurilor de procesare precum și la obținerea unor produse procesate de calitate înaltă. Roșiile coapte pot fi folosite pentru a face o varietate de feluri de mâncare și alimente procesate, cum ar fi sosul de pizza, salsa și ketchup-ul.
Pentru a obține astfel de alimente procesate de înaltă calitate, este nevoie de o materie primă de calitate. Asta înseamnă că roșiile ar trebui să fie la maturitatea dorită înainte de a putea fi folosite la fabricarea mărfurilor procesate.
În timp ce culoarea este o modalitate de a determina maturitatea, aceasta poate fi inexactă din cauza cât de subiectivă poate fi culoarea. Culoarea roșiilor tinde, de asemenea, să difere în funcție de soiul acestora.
Care este pH-ul optim pentru recoltarea roșiilor?
O metodă mai puțin subiectivă și mai precisă pentru a determina maturitatea roșiilor este măsurarea pH-ului roșiei. Pentru o roșie perfect coaptă, pH-ul optim este de aproximativ 4,6. Cu toate acestea, în alimentele procesate, pH-ul trebuie să fie sub pH 4,6 pentru a evita creșterea agenților patogeni și a microbilor. În mod ideal, procesatorii de alimente urmăresc un pH de aproximativ 4,2 pentru siguranța alimentelor.
Roșiile devin mai acide pe măsură ce se maturizează, astfel încât roșiile nu sunt adesea recoltate pentru a fi utilizate în alimentele procesate până când nu sunt ușor coapte. Dacă roșiile au un pH mai mare de 4,2 în momentul recoltării, atunci se adaugă de obicei acid citric pentru a scădea pH-ul. Costul chimic suplimentar al acestui proces de acidificare poate fi redus dacă roșiile sunt culese la momentul optim.
Cum putem măsura pH-ul roșiilor simplu și rapid?
Un cultivator de roșii și un procesator de sos a contactat Hanna și și-a exprimat interesul în obținerea unui pH-metru pentru testarea maturității roșiilor în sere, precum și în sosurile sale finale. El a dorit să maximizeze eficiența procesului său, așteptând până când roșiile au un pH ideal înainte de a le culege. El a dorit, de asemenea, să măsoare pH-ul sosurilor sale înainte de conservare pentru a se asigura că va maximiza durata de valabilitate.
HI99161 – pH-metru portabil pentru alimente
Hanna a recomandat pH-metru portabil HI99161 HACCP pentru sosuri și a pentru măsura pH-ul roșiilor pe plantație. HI99161 este un pH-metru precis care poate fi calibrat în 3 puncte astfel oferind o precizie mare la citiri. Instrumentul este de dimensiuni mici si este portabil, astfel fiind usor de utilizat pe teren.
Electrodul FC2020 este un electrod special creat pentru alimente. Este fabricat din plastic alimentar care respectă reglementările FDA pentru contactul direct cu alimentele. Forma conică a sondei de sticlă îi permite să pătrundă în roșie, iar joncțiunea deschisă oferă o zonă mare de contact cu roșia, evitând nevoia de suc sau omogenizare a roșiei pentru analiză.
HI981030 – Tester de pH de buget
O alternativă de buget pentru măsurarea pH-ului roșiilor este testerul de pH HI981030. Acesta este un tester de buzunar, simplu de utilizat cu calibrare în 2 puncte pentru o precizie bună. Vârful conic al sondei de sticlă permite penetrarea ușoară a roșiilor fără contaminare, dat fiind electrolitul de tip gel. Acest tester poate fi utilizat și la determinarea pH-ului solului.
Procesatorul de roșii a apreciat faptul că Hanna a oferit o varietate de soluții tampon de pH, precum și soluții de curățare a electrozilor. Producătorul de sos a apreciat că Hanna a reușit să îi ofere o soluție completă pentru nevoile sale de prelucrare a roșiilor.
Pentru a afla care este conductivitatea optimă a solului în sezonul de agricultură, vă sugerăm un articol dedicat acestui subiect.
1 Comment
Radu Șumalan · April 27, 2021 at 5:46 pm
Poate determinarea conținutului de zaharuri prin refractometrie este mai reprezentativă pentru determinarea maturității fiziologice a fructelor la tomate…