Ghidul de igenizare Hanna reprezintă unul din elementele primordiale în zilele noastre, unde orice ameninţare se poate ivi. În timp ce lumea se străduiește să facă față unei pandemii globale, de unde ştim că ne igienizăm corect gospodăria? Care este cel mai bun sistem de igienizare? Putem utiliza diferite produse sanitare simultan?

Curățarea şi igienizarea

Unul dintre pașii cheie pentru asigurarea eficacității igienizării este să începem cu o suprafață curată. Este important să recunoaștem distincția dintre curățare și igienizare. Curățarea se concentrează pe îndepărtarea uleiului, grăsimii și resturilor de pe o suprafață. Produsele sanitare sunt responsabile de distrugerea microorganismelor de pe suprafața menționată. Este crucial să începem cu o suprafață curată înainte de a aplica un dezinfectant, deoarece unele substanţe sanitare, cum ar fi clorul, pot reacționa cu resturile organice, ceea ce poate face efectul de dezinfectare mai puțin eficient. Prin curățarea suprafeței înainte de dezinfectare, asigurăm un contact maxim între instalația de igienizare și suprafața de dedesubt.

Înțelegerea eficacității dezinfecţiei

Unul dintre pașii cheie pentru garantarea eficacității planului de dezinfectare este alegerea tipului corect de soluţii de igienizare pentru controlul agențiilor patogeni de interes, bazat pe evaluarea riscurilor. Există trei factori suplimentari în determinarea eficienței unui produs de igienizare pentru o anumită aplicație, aici vorbim de concentrația unui dezinfectant, temperatura și timpul de contact. De multe ori, produsele sunt vândute sub formă de concentrate și, prin urmare, trebuie diluate la o concentrație țintă înainte de utilizare. Liniile directoare ale industriei, reglementările și instrucțiunile producătorului sunt resurse fantastice pentru determinarea concentrațiilor țintă pentru o eficiență maximă.

Temperatura

Temperaturile prea mari sau prea mici pot inhiba eficacitatea dezinfectării. Este important să avem în vedere temperatura mediului în care va fi aplicat produsul sanitar. Aproape toţi agenții de igienizare lucrează între intervalul 10-48 grade Celsius. Majoritatea agenților de igienizare nu omoară microorganismele instantaneu. Este necesară o perioadă minimă de timp, în care trebuie să fie în contact cu suprafața. Există îndrumări generale pentru timpul de contact bazat pe clasa de igienizare.

De ce se măsoară concentraţia?

Produsele de igienizare care sunt amestecate în mod necorespunzător vor avea o eficiență limitată, în timp ce agenții de igienizare prea puternici pot fi toxici și de asemenea pot lăsa reziduri cu miros neplăcut. Prin urmare, este esențial să monitorizarim concentrația produselor de igienizare pentru a ne asigura că vor realiza dezinfectarea prevăzută. În cele ce urmează vom analiza diferitele metode de testare pentru monitorizarea concentraţiei produselor de igienizare. Tehnicile de măsurare depind de ingredientele active ale substanței chimice. Cu toate acestea, există mai multe tehnologii generale utilizate pentru a monitoriza concentraţia.

Seturile de testare chimică

Avantajele folosirii seturilor de testare chimică sunt utilizarea uşoară, cu determinare prin schimbarea culorii. Cu unele truse de testare chimică, ca şi kitul Hanna de teste chimice pentru clor liber HI3831Fse colectează un eșantion de o anumită dimensiune, apoi se adaugă substanțe chimice sau reactivi la acea probă pentru a forma o schimbare de culoare. La fel ca în benzile de testare, această schimbare de culoare este apoi adaptată la un grafic de gradient pentru a determina concentrația. Alte kituri de testare ca şi kitul Hanna de teste chimice pentru hipoclorit HI3843 sunt titrări la scară mică, unde se adaugă picături de substanță chimică la probă până când se observă o schimbare de culoare. Numărul de picături utilizate pentru a produce acea culoare este apoi utilizat într-un calcul pentru a determina calculul. Similar cu benzile de testare, aceste metode de analiză sunt ușor de utilizat și relativ ieftine, dar oferă din nou o rezoluție limitată și sunt subiective.

Spectrofotometria

Această tehnologie portabilă, personalizabilă şi mult mai precisă, dar ce în acelaşi timp necesită cunoştiinţe tehnice mai intensive şi un efort financiar mai susţinut, foloseşte un principiu similar kiturilor de testare chimică. Se recoltează un eșantion, se adaugă reactivi și se produce o schimbare de culoare. Cu toate acestea, în loc să evalueze manual culoarea pe baza unui grafic, un instrument cu un fotodetector interpretează rezultatele și oferă o citire digitală a concentrării. În acest mod se elimină subiectivitatea și se generează rezultate mai consistente. Aceste teste pot fi supuse interferențelor din eșantioane colorate sau tulburi, precum și ionilor concurenți care pot fi prezenți în eșantion. Pot fi necesare considerații suplimentare pentru eliminarea deșeurilor, în funcție de reactivi. Aceste instrumente pot varia în funcție de preț, în funcție de sofisticarea optică, gama de lungimi de undă și de alte caracteristici precum jurnalul, care ajută la păstrarea înregistrărilor ca modelul Hanna de spectrofotometru Vis Iris – HI801, ce permite şi exportarea datelor în unităţi externe.

Titrarea automată

După cum aţi putut descopri şi în interviul cu expertul nostru în titrare, acest tehnică foarte precisă, justificativă ca preţ, dacă i se acodă timp suficient de pregătire poate rula mai multe teste concomitent asemeni modelului Hanna de titrator volumetric Karl Fischer HI903. Practic în cadrul acestui proces, un produs chimic cu o concentrație cunoscută sub numele de „titrant” este adăugat la eşantion de analiză de concentrație necunoscută până la momentul schimbării culorii sau un alt semnal potențiometric. Volumul de titrant adăugat este apoi utilizat într-un calcul pentru a determina concentrația pentru ca acesta să funcționeze, titrantul și analitul trebuie să aibă o reacţie previzibilă. Titrările pot fi efectuate cu picături  (kituri de testare chimice), cu o biuretă manuală sau printr-un sistem automat de titrare. Sistemele automate de titrare sunt mult mai precise, reduc inconsecvențele dintre operatori și pot exporta date pentru înregistrările de verificare.

Electrodul de pH

Senzorii electrochimici sunt dispozitive multifuncţionale, ce necesită pregătire şi un efort financiar, furnizând informații precise despre compoziția unei soluții. Electrozii lucrează prin detectarea analiților sau proprietăților specifice ale analitelor și transformarea lor într-un semnal electric tradus și afișat pe un monitor. De multe ori este necesară calibrarea cu un material de referință pentru a obține o concentrație exactă. Electrozii cu pH ca modelul Hanna FC240B, senzorii de conductivitate, oxigenul dizolvat, electrodul ORP (potențial de reducere a oxidării)  ca modelul Hanna HI3618D și electrozii selectivi de ioni sunt toate exemple de senzori electrochimici.

Cum alegem metoda metoda de testare potrivită vom afla in partea a 2-a din ghidul de igienizare Hanna, în articolul de mâine.

Hanna, mai simplu, mai sigur, mai uşor!

Dacă v-am inspirat să exploraţi culisele igienizării, vă invităm să aruncaţi o privire şi pe pagina noastră de Facebook pentru mai multe noutăţi fizico-chimice din lumea tehnologiei.

Categories: analiza hannablog chimieblog chimie in tehnologieblog despre chimieblog despre tehnologiecloruriNoutăţi zilniceORPpHProdusele Hannatemperaturatitrare automatatitrator

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram