În lumea carpiculturii din cadrul amenajărilor pisciole sunt necesare până la 18 luni pentru dezvoltarea exemplarului la greutatea optimă, în valorile din intervalul 2-3 kg. După ce am discutat luna trecută despre păstrâv, iată că azi devoalăm o parte din secretele celei mai răspândite specii de peşte din ţară noastră, cu o istorie de peste 4500 de ani.

Generalităţile unei crescătorii de crap

Localizarea acestui tip de afacere este specifică în zona de şes, având ca bază terenuri intinse, cu pantă relativa mica, dar această specie de peşte se pretează şi pentru zona de coline, în albii de râuri şi afluenţi, deoarece sunt necesare surse de apă pemanentă, cu debit continuu şi influenţe gravitaţionale de sol. Pentru favorizarea alimentării propice cu apă, crescătoria de crap se recomandă a fi dispusă în aval de un lac de acumulare sau se poate opta pentru realizarea unor stăvilare în albia râurilor şi astfel se va obţine diferenţa de nivel utilă între cota apei reţinute la punctul de priză şi cota maximă proiectată în bazinele amenajării. Terenurile în pantă uşoară favorizează scurgerea apei din bazine în condiţii facile, asigurându-se golirea tuturor bazinelor. Scurgerea completă a bazinelor este necesară anual, în special toamna sau primăvara.

Amenajarea bazinelor

Crapul are o serie de cerinţe specifice, mai ales când ne gândim la bazinele pisicole, de la amplasarea în afara albiei apelor curgătoare până la o alimentare şi o evacuare personalizată. Mai mult decât atât, există o serie de setări ce ţin de nevoile biologice şi de exploatare ale fiecărui bazin. Pe lângă instalaţiile de alimentare şi evacuare, foarte importante sunt şi tehnologiile de aerare a apei. În contextul creşterii superintensive la temperaturi ridicate, densitatea mare de exemplare generează un consum de oxigen ce trebuie monitorizat şi alimentat constant pentru a putea asigura supravietuirea peştilor. Oxigenometrul Hanna HI98193 este un dispozitiv portabil pentru determinarea oxigenului dizolvat, dedicat pentru acest tip de aplicație. Acest aparat profesional, rezistent la apă, respectă standardele IP67 măsurând şi presiunea barometrică, consumul biochimic de oxigen și temperatura. HI98193 este ambalat într-o carcasă de transport durabilă, fiind de asemenea livrat cu toate accesoriile necesare pentru a efectua măsurarea oxigenului dizolvat. Necesarul ideal se situează în intervalul 5-7 mg oxigen pe litru, în cazul crescătoriilor de crap.

Temperatura şi salinitatea apei

Fiind un peşte care adoră căldura, mai ales în cadrul procesului de înmulţire, este foarte important să amintim şi de temperatură, unde intervalul de valorile specifice este cuprins între 18 şi 27 de grade Celsius. Un instrument foarte util în cuantificarea acestui parametru este termometrul digital Hanna Checktemp® – HI98509, ce furnizează o precizie înaltă. dispunând de un cablu flexibil, siliconat de 1 metru, ce conectează aparatul de sonda din oțel inoxidabil. Vârful ascuțit pentru penetrare al sondei pătrunde ușor într-o diversitate de produse semisolide, lichide, gaze sau materiale congelate. Sonda încorporează un senzor termistor NTC pentru măsurarea temperaturii. Crapul, un peşte iubitor de apă necesită şi o salinitate mai fină, într-o concentraţia ce se încadreză între 0,6 şi 5 mg/ litru. Ideal pentru controlul acestui tip de parametru este salinometrul Hanna HI98319, un tester digital care afișează rezultate în părți per mie (ppt), unități de salinitate practică (PSU) sau greutate specifică (S.G.). Acest tester impermeabil utilizează o sondă de conductivitate amperometrică pentru a determina conținutul de sare din apă. Acest dispozitiv robust afișează citirile împreună cu temperatura pe un ecran LCD generos. Despre acest dispozitiv am discutat şi în articolul special dedicat sării.

Dezvoltarea crapului

Într-o crescătorie de crap, deobicei se pleacă la drum din luna mai cu larvele, până prin septembrie, când crapul ajunge la 300-500 grame, urmând ca în al 2-lea an, din martie până în octombrie să se obţină crapul de consum la 2-3 kg. La un calcul sumativ, vorbim despre o perioadă de aproximativ 18 luni. Crapul este un peşte acoperit cu solzi mari. Spatele este, de obicei, negricios, cu nuanțe de albastru sau verzi, flancurile arămii sau arămii-gălbui, iar abdomenul albicios. Cavitatea bucală este subterminală, cu buze groase. Înotătoarele sunt acționate de mușchi, iar peștele este acoperit cu mucus și solzi. Crapul atinge maturitatea sexuală la vârsta de 2-5 ani, înmulţirea desfăşurându-se între lunile mai şi iunie. Femela depune pe vegetația subacvatică până la 2,1 milioane de icre, acestea fiind fertilizate de lapți, incubaţia având loc după 2-7 zile. Puietul se hrănește la început cu zooplancton, pe parcurs, după ce măsoară 1,8 cm lungime, nevertebrate de fund. hrana scecifică unui crap adult, devine şi meniul lui principal.

Respirația şi hrănirea crapului

În cazul carpiculturii vorbim despre o respirație branhială. Branhiile sunt bine vascularizate, aflate pe lamele osoase, în spatele unor „căpăcele” denumite opercule. După ce este ingerată alături de oxigenul dizolvat, apa ajunge la branhii, unde este depozitat oxigenul iar dioxidul de carbon este preluat şi expirat. Crapul extras din apă moare. Crapul este un animal omnivor, meniul fiind alcătuită din plante acvatice, ouă de broască, insecte și viermi. În cadrul procesului de digestie, hrana e mărunțită de niște ridicături osoase din interiorul gurii sale.

Răspândirea crapului

Există două specii de crap: crapul cu spatele jos și crapul cu spatele înalt. Este răspândit aproape pe tot globul, populând apele dulci și cele salmastre. Trăiește până la 30 de ani, uneori și mai mult. Cel mai mare crap a fost prins în august 2014 în Thailanda și avea 68 de kilograme. Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar greutatea până la maxim 40 kg. Concret, crapul sălbatic este răspândit mai mult în apele și bazinele Mării Mediterane, Mării Negre, Mării Caspice, Mării Aral. S-au derivat mai multe varietăți domestice (crapul solzoscrapul-oglindăcrapul golaș) care se cultivă, de regulă în iazurile piscicole ale întreprinderilor de carpicultură. În funcţie de rasă și de condițiile mediului ambiant, crapii de un an cântăresc în medie 15-150 g, cei de doi ani 150-1000 g, cei de trei ani 350-2000. Carnea de crap este gustoasă și are o valoare nutritivă înaltă. Cormoranii reprezintă o ameninţarea la adresa crapilor, de până în 800 de grame.

Dacă v-am inspirat să exploraţi culisele analizei pisciculturii, vă invităm să aruncaţi o privire şi pe pagina noastră de Facebook pentru mai multe noutăţi fizico-chimice din lumea tehnologiei.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram