După ce săptămâna trecută am vorbit despre ulei, am considerat că putem merge şi mai departe cu acest topic, descoperind împreună chimia frumuseţii zilei de marţi. Oare ce se ascunde în componenţa săpunurilor, şampoanelor, produselor de machiaj şi altor tipuri de produse îngrijire personală? Răspunsul în picăturile de rânduri ce urmează.

Săpunul de toaletă

O mare parte din procesul pentru fabricarea săpunului a fost detaliată în articolul despre ulei așa că vom prefera să ne focusăm pe valorile substanțelor din acest produs, ce ajută ca efectul săpunului să fie cât mai puțin iritabil. Există diferite tipuri de săpunuri de toaletă (medicinale) în funcţie de scopul utilizării acestora. Săpunul de sulf se bazează pe sulful precipitat, în proporție de 10 %, rolul său fiind de a combate acneea și mătreața. Măsurarea acestei concentrații se poate realiza prin intermediul titratorului automat potențiometric Hanna basic (pH/mV) – HI901C, dedicat pentru analize de laborator eficiente și exacte.

Asemănător este şi săpunul gudron-sulf, care vine şi cu o concentraţie de 5% gudron potrivit pentru pielea grasă şi tratarea de afecţiuni fungice. Tot pentru acnee şi alte inflamaţii ale pielii se poate folosi săpunul ichtiol, cu ichtiol sulfonat de amoniu în concentraţie de 3%. Pentru pielea sensilbă, săpunul borax este o opţiunea ce conţine un mix de ulei de palmier, ulei de cocos, unturi saponificate şi borax. 

Şamponul

Acest produs de îngrijire personală se poate regăsi sub formă fluidă, cremă sau praf. În trecut, reţetele se bazau pe soluții de sapun de cocos sau palmier, cu continut de 12-25 % acizi graşi, dar au evoluat spre formule moderne cu accent pe acizi sulfonaţi , alcooli polietoxilaţi, eter, cu adaosuri de lanolină, ou, lecitină, vitamina F sau extracte vegetale. Spuma este realizată din laurilsulfaţi, obţinuţi la rândulor prin încorporearea de dietanolamidă în acidul lauric. Pentru obţinerea şampoanelor fluide este nevoie de o solubilizare a componenţilor retetuali şi eventual o filtrare. În schimb, la cele cremoase, se malaxează în turaţii foarte lente, apoi se videază şi în final se macerează la temperaturi de 5-10 grade, timp de 5 zile, înainte de ambalare.Temperatura se poate monitoriza prin termometrul Celsius Hanna cu senzor la distanță și funcție Checkfridge™ – HI147, ce oferă măsurători de înaltă precizie, în domeniul dedicat de temperatură.

Pasta de dinţi

Dacă este vorbim despre pasta de dinţi, ne referim la un gel, mai exact la substanţe mucilaginoase, macerate în apa. În procesul de fabricaţie, se porneşte de la formarea gelului din lianţi şi umectanţi, apoi se adaugă substanţele de curăţire-abrazive. La final, sub malaxare lentă se alătură şi spumatul. După vidare, se adăugă şi vaselină pentru a da luciu. Laurilsulfatul de sodiu este responsabil de spălarea resturilor de pe suprafaţa dinţilor. Pentru culoare se foloseşte clorofila pentru verde,  albastrul de metilen pentru albastru, odamina, eozina sau carminul pentru roşu şi roz. La nivel de pH, pastele de bază de săpun au între 9,5 şi 10,5, cele pe bază de detergenţi între 7,5 şi 9, iar cele cu săruri de fluor au valorile între 4,6 şi 5,5. Multiparametrul Hanna edge® pentru pH/EC/DO este cea mai profesională soluţie pentru măsurarea acestui tip de parametru.

Make up

Chimia frumuseţii zilei de marţi continuă cu pudre şi farduri, ce au la bază talcul, caolina coloidală, oxidul de zinc, dioxitul de titan, săpunul de zinc, sarea de magneziu a acidului octadecanoic, carbonatul de calciu, carbonatul de magneziu, hidroxicarbonatul de magneziu, pudra de mătase, coloranţii şi parfumul. La pudrele compacte, se adăugă miristaţi plamitaţi de izopropil, ceruri, amidon si emulgator pentru o compactare mai bună. Ca şi metodă de obţinere, componentele se filtrează, apoi se malaxează orizontal până la omogenizare, urmând să se adauge coloranţii. După omogenizarea coloranţilor, se adaugă şi carbonatul de magneziu, apoi se omogenizează prin ventilare prin instalaţii de micronizare.

Concluzia

Chimia frumuseţii zilei de marţi este una destul de simplă ca şi proces de fabricaţie dar foarte specifică, cu substanţe dedicate pentru fiecare tipologie de fiinţă, căci fiecare suntem unici şi superbi în felul nostru. Frumusețea este probabil cel evident exemplu de chimie în tehnologie.


1 Comment

aur coloidal · November 28, 2020 at 1:34 pm

Mai fac si eu diferite cosmetice: creme de fata, lotiuni, demachiante, sapunri, etc. Folosesc multe dintre ingredientele de mai sus, plus argint si aur coloidal, uleiuri vegetale si esentiale.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram