Această perioadă este propice sezonului roșilor, iar preocupările gospodinelor vizează conservele de roşii pentru iarnă alături de alte legume. Articolul de astăzi se apleacă la rândul lui asupra procesului de conservare chiar la nivel industrial pentru cei cu timpul puţin mai limitat, dar care gustă cu poftă dintr-o roşie, indiferent cum este vremea afară.

Cum a apărut conserva?

Până să există conservele de roşii pentru iarnă a fost necesară inventarea conservei. Aceasta a apărut în urma a unui apel al guvernului francez ce oferea o recompensă în bani pentru un mijloc accesibil, eficient de conservare a unor volume mari de alimente pentru a crește disponibilitatea proviziilor alimentare în războaiele napoleoniene.Inventatorul Nicholas Appert a observat că mâncarea gătită în borcane de sticlă sigilate nu s-ar strica decât dacă sigiliul ar fi rupt. Cu toate acestea, borcanele fragile de sticlă s-au dovedit a fi incomode pentru transport, aşa a fost introdusă utilizarea conservelor de oțel.

Adesea, acasă ne putem face propriile fructe și legume prin ambalarea lor în borcane de sticlă, încălzite și sigilate pentru a preveni instalarea bacteriilor, după cum aminteam şi într-un articol despre legătura dintre ORP şi conservare. Conservarea industrială folosește cutii de oțel acoperite cu staniu sau aluminiu. Aceste cutii sunt acoperite intern cu un strat de rășină epoxidică pentru a preveni scurgerea metalelor în alimente. În combinație cu procesul de conservare în sine, aditivii chimici sunt frecvent folosiți pentru a preveni degradarea produsului.

Clorura de calciu

În timp ce căldura și presiunea prelungesc termenul de valabilitate al alimentelor, producătorii pot adăuga în continuare conservanți ca sulfiți și clorură de calciu pentru a îmbunătăți longevitatea, prospețimea și textura. Se folosește clorura de calciu într-o mare varietate de produse alimentare, inclusive brânză, tofu și băuturi sportive pentru eficacitatea sa ca stabilizator și coagulant. Clorura de calciu poate fi utilizată pentru a ajusta deficiențele minerale în timpul procesul de preparare a brânzei sau chiar în timpul preparării berii. În conservele de legume și murături producătorii folosesc adesea clorura de calciu ca un substitut pentru clorura de sodiu, în saramurile lor pentru a scădea conținutul de sodiu, fiind o alternativă prin se păstrează totuşi aroma sărată și beneficiile anti-microbiene ale sării. Clorura de calciu este monitorizată în scopuri de control al calității pentru a asigura coerența între loturi.

Soluţia Hanna pentru măsurarea clorurii de calciu

Recomandarea Hanna este sistemul de titrare automată HI902c cu un electrod selectiv HI4104 de combinație ionică de calciu pentru determinare complexometrică de calciu cu EDTA. Pompa acționată cu piston livrează titrant precis în dozele eșantioanelor de roșii, obținând rezultate mai bune decât cu o titrare manuală. Timpul rapid de titrare asigură îndeplinirea termenelor de producție realizarea de teste mai frecvente pentru o calitate mai bună. Titratorul HI902c poate stoca până la 100 de metode, permițând operatorului să creeze și să optimizeze diferite metode de titrare pentru a se potrivi cu un eșantion specific, pe lângă studiul de faţă fiind aplicabil şi pentru alte alimente pe bază de tomate care, de asemenea necesită analiză. În general, HI902c reprezintă un mijloc precis și fiabil de măsurarea a clorurii de calciu, ajutând la respectarea standardelor şi la comercializarea unui produs consistent, de înaltă calitate.

PH-ul conservelor de roşii

Importanţa pH-ului în cazul convervelor de roşii derivă din faptă că fructele sunt mai acre, cu cât pH-ul este mai scăzut. Gama normală a pH-ului este între 4,0 şi 4,5. În acest context, testerul Hanna de pH Foodcare HI981032 este cel mai potrivit instrument de analiză, fiind simplu de utilizat şi având o joncţiune deschisă cu vârf de sticlă.

Concluzie

Puţină chimie în tehnologie ne poate face pe toţi fericiţi, indiferent de cât timp avem la dispoziţie, căci conservele de roşii pentru iarnă reprezintă bază pentru o mâncare delicioasă.

Follow by Email
Instagram