Emisfera nordică, mai precis Marea Neagră şi Marea Caspică sunt locurilor unde se nasc, sturionii, lorzii Dunării. Aceşti peşti fără prea mulţi solzi, mai degrabă cu discuri osoase, fără dinţi, sunt răspândiţi în lume în 27 de specii, dintre care 23 sunt pe cale dispariţie. În România sunt 4 specii de sturioni, nisetrul, păstruga, cega, şi morunul.

Specificităţile făuritorului de caviar

În cazul sturionilor vorbim de o carne plină de proteine. Pielea este utilizată în marochinăria de lux şi cleiul sturionilor era folosit înainte ca agent de limpezire a berii. Sturionii, lorzii Dunării, ajung până la o lungime de peste 4 metri, iar unii trăiesc şi peste 100 ani. Se hrănesc cu crustacee, moluşte, peşti sau icrele altor specii. Cea mai reprezentativă specie din Dunăre este morunul, ce trăieşte între 100 şi 115 ani, poate ajunge până la 8 metri lungime şi o greutate de 8 tone, media fiind la 3 metri şi 100-150kg. Grigore Antipa a prins în Sfântul Gheorghe un exemplar de 888kg, în 1890, aceasta fiind cel mai mare exemplar din Dunăre. 600 de kg erau carne, 127 kg erau icre, 143 kg cântărea capul, iar 18 kg intestinele şi vezica înnotătoare. La 75 ani un morun măsoară 4,2 metri şi cântăreşte peste o tonă. Femela morun, ajunge la maturitatea sexuală la 18 ani şi produce icre din 6 în 6 ani. Masculul este considerat matur pentru reproducere după 13 ani. Un kg de sturion costa 10-12 euro euro iar cel de caviar 1000 euro.

Caviarul

După ce au fost recoltate din peşte (se pot extrage şi fără sacrificarea peştelui), icrele sunt răcite timp de 3 minute într-o soluţie salină până ajung la o temperatură de 0.55-1,66 grade Celsius, apoi sunt mixate între 15 şi 20 de minute cu o soluţie salină. I se adaugă şi agent antiseptic pentru a se evita alternarea. Înainte de a fi adăgat uleiul de susan, caviarul este sterilizat la 121 de grade. Tot ce conţine ţine de apă şi aer sunt eliminate. Caviarul roşu are între 30-35% proteine şi 10-15% grăsime, nu conţine carbohidraţi, dar conţine vitamine ca A,E,D,K, B, plus potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, mangan, seleniu şi zinc şi mulţi aminoacizi esenţiali. Caviarul se poate matura până la 3 luni.Caviarul morunilor albi (cei care au albinism) este o raritate, la mare căutare, fiind supranumit caviarul diamant, cost 25 000 euro kilogramul. Anual în lume se produc doar între 10-20 kg de caviar diamant, fiind produs în cutiuţe din aur.

Sistemul de creştere sturioni

Întreg sistemul este gândit să fie în echilibru izotermic cu mediul natural, atât primăvara cât şi toamna, el având capabilitate de compensare termică, răcind vara cu apa din puţ la 14-24 grade şi păstrând temperatura de confort a sturionilor. Acelasi lucru se intampla si iarna, cu apa la 1-6 grade Celsius. Se va încălzi peste limita de îngheţ, fiind ştiut faptul că sturionii iarna hibernează si ca acest proces este indelungat (din noiembrie si pana in mai) iar în aceasta perioada ei nu se hranesc decât foarte rar şi fără ca aceasta să reprezinte o activitate regulată. Pentru reproducere temperatura ideală se plasează în intervalul 6-14 grade Celsius. Probabiil vă mai aduceţi aminte din articolul despre ştiucă de termometrul digital Checktemp HI98509 ce este ideal pentru măsurători ale temperaturii în condiţiile de crescătorie, fiind un dispozitiv de înaltă precizie, ce dispune de un cablu flexibil, siliconat de 1 m (3.3’) și face conexiunea între aparat și sonda din oțel inoxidabil. Sonda permite măsurători în lichide, gaze sau materiale congelate. Sonda încorporează un senzor termistor NTC pentru măsurarea temperaturii.

Oxigenul sturionilor

Valoarea concentraţiei oxigenului dizolvat trebuie mentinuta peste 5 mg/l, intervalul ideal fiind 7-12 mg/l. In caz contrar, pestii devin stresati, nu mai consumă furajele şi sunt mai expuşi îmbolnăvirilor. Scăderea oxigenului dizolvat sub 3 mg/l sau expunerea îndelungată la concentratii sub 5 mg/l poate duce la asfixierea peştilor. Daca este necesar, se poate suplimenta concentraţia oxigenului prin aerare sau introducerea de oxigen lichid.  Oxigenometrul portabil Hanna HI98198 utilizează o metodă luminoasă optică pentru măsurarea oxigenului dizolvat în apă. Acest dispozitiv profesional, rezistent la apă, respectă standardele IP67 și măsoară DO, presiunea barometrică, BOD și temperatura. Dispozitivul HI98198 este livrat complet cu toate accesoriile, inclusiv senzor, senzor smartcap cu RFID încorporat și carcasă de transport robustă. Această tehnologie Hanna aduce mai multe avantaje față de celelalte oxigenometre galvanice și polarografice. Instrumentul nostru utilizează sonda optică HI764113 pentru măsurarea oxigenului dizolvat fără să necesite membrane, electroliţi, întreţinere extensivă şi deşi oferă citiri rapide și stabile nu are consum de oxigen şi nici depedenţă de debit sau debit minim.

pH-ul şi nivelul de nitriţi şi nitraţi

Intervalul de ideal de pH al apei, în care se dezvoltă sturionii este de 7-7,8. Testerul de pH HI98108 pHep+® oferă măsurători de înaltă precizie într-un design robust și de dimensiuni mic. Acest dispozitiv este dotat cu senzor de temperatură expus care furnizează compensarea automată cu temperatura. Operarea simplă prin 2 butoane se caracterizează printr-un buton ON/OFF și unul pentru calibrare. Având dimensiuni mici, măsurând 0.7″, pHep+  este ergonomic și ușor de manevrat.

Concluzie

Sturionii, lorzii Dunării, reprezintă un deliciu costisitor atât din punct de vedere al cărnii, dar mai ales al icrelor datorită conţinului nutritiv, dar şi al faptului că devin tot mai greu de găsit, mai ales în mediul lor natural.

Vă invităm să aruncaţi şi o privire atât pe pagina noastră de Facebook pentru a rămâne la curent cu noutăţile fizico-chimice din lumea tehnologiei şi promoţiile Hanna!

Hanna mai simplu, mai gustos, mai preţios!

Follow by Email
Instagram