De prea multe ori vedem acumulări de calcar în reclame şi până nu o păţim, ne vine greu să credem că este necesar tratarea apei dure, la urma urmei pare o apă la fel de oricare alta. Astăzi mergem dincolo de bariera mitului, analizând chimia din tehnologia apei dure, despre care am punctat câteva aspecte într-un din primele articole de pe acest blog.

Apa de izvor

Este reprezentată extrasă dintr-o zonă curată, apoi filtrată. Acesta poate deveni nepotabilă datorită secetei, mai ales în zona de câmpie, prin modificarea de concentraţia de minerale şi microorganisme.

Apa de masă

Aici vorbim de apa dintr-o fantână, dintr-un izvor sau din orice sistem de aprovizionare cu apă. Pentru a se face distincţie, apă de izvor este situată la nivelul superior al acviferului. Dezavantajul comun constă în vulnerabilitatea în materie de compoziţie la variabile ce ţin de ploi, secetă şi deversări. De aceea, în perioada următoare legislaţia românească urmează să sufere modificări care să impună mai multe analize, până în momentul de faţă cadrul directivelor europene fiind unul destul de vag.

Apa minerală naturală

Este un tip de apă cu origini în izvoare de origini controlate, recunoscute şi avizate. Este un produs cu stabilitate în materie de temperatură şi cantitate de săruri minerale, pură din punct de vedere microbiologic, fără nici un fel de defect organoleptic, fără miros, fără gust specific, fără culoare. Este imună în faţa condițiilor climatice.

Compoziţia dură a apei

După cum discutam, proprietățile și compoziția apei naturale variază geografic, în funcție de factori ca geologia și clima. Una dintre aceste proprietăți este reprezentată de duritatea apei. Duritatea apei este concentrația mineralelor dizolvate în apă. Duritatea este cauzată în primul rând de calciu și magneziu, dar şi alte metale ca fierul şi siliciul pot contribui la acest efect. Unele zone din lume au minerale tari, naturale, bogate în apă, in timp ce altele au nivelul foarte scăzut în concentrație. Scalarea și acumularea sunt efecte adverse datorate conținutului ridicat de minerale îndeosebi apă dură, generând costuri proprietarilor de case pentru întreținerea și îngrijirea aparatelor. Locuințele care au apa dură experimentează decolorarea în toalete și averse, scăderea presiunii apei, scăderea eficienței încălzitorului de apă și eficacitate mai mică a detergentului în curățarea veselei și hainelor.

Provocările casnice ale apei durei

Pentru proprietarii de case cu apă dură, sistemele de tratare a apei dure pot fi instalate pentru a reduce costurile cu întreținerea locuinței și pentru extinderea durata de viață a aparatelor. În zonele în care formele primare de duritate sunt calciul și magneziul, sistemul de schimb de ioni poate fi utilizat pentru îndepărtare durității. Sistemul de schimb de ioni elimină ionii dizolvați prin înlocuirea lor cu ioni încărcaţi similar. În majoritatea sistemelor de tratare, un schimb de cationic apare în cazul în care ionii de calciu şi magneziu încărcat pozitiv se schimbă în ioni de sodiu, ioni cu o duritate mai mică. Sărurile de sodiu sunt mai multe solubile decât sărurile de calciu și magneziu și prin urmare, nu provoacă scalare sau acumulare. Sistemele de tratare a apei pe bază de sare folosesc un schimb ionic de răşină saturată cu sodiu. Pe măsură ce apa sursă curge prin rășină, calciul și magneziul înlocuiesc sodiul. Răşina va deveni saturată cu calciu și magneziu, necesitând înlocuirea sau regenerarea pentru a menține eficacitatea. O saramură de sodiu sau o soluție de hidroxid de sodiu este utilizată pentru spălare rășinei, repopulând procesul de schimb de ioni. Bogată în calciu și magneziu, soluţia de spălarea este colectată într-un rezervor și aruncată.

Fotoclorimetrul Hanna

Sunt tot mai multe cereri pentru Hanna Instruments legate de instalarea unei soluţii sanitare de tip sistem de tratare a apei care să dovedească eficiență prin măsurarea durității apei înainte și după tratament. Benzile de testare pot fi o opțiune, dar cu rezultate înșelătoare sau contaminate. După ce a realizat o serie cercetări intensive, Hanna Instruments a concept o gamă de fotoclorimetre portabile performante. Modelul de fotoclorimetru portabil HI96735 are trei moduri de măsurare a durității: rază mică, de la 0-250 ppm; interval mediu, de la 200-500 ppm și rază mare, de la 400-750 ppm. Dacă ne aflăm într-o zonă cu apa dură (200-300 ppm), contorul este capabil să acapereze o asftfel de gamă mare, fără a fi nevoie de diluare.

Standardele de precizie Hanna

Este de apreciat ușurința în utilizare fotoclorimetrului Hanna, cu un cronometru și o canelură de indexare pentru cuvete incorporat, ce asigură citiri consecvente. Se achiziţiona reactivi pentru fiecare gamă separat, după necesitate, fie că vorbim de teste de duritate realizate la un interval mediu, scăzut sau ridicat. Prin achiziționarea opțională a standardelor HI96735-11 CAL CheckTM, testarea devine şi mai precisă datorită funcţiei CAL Check, afişată pe contor, garantând funcţionarea corectă şi citiri precise. Ca şi idee generală, fotoclorimetru portabil HI96735 se livrează ca o soluție cuprinzătoare pentru nevoile de monitorizare a apei.

Concluzii

Tratarea apei dure este o realitate, care este o necesitate uzuală, dar care poate fi soluţionată de puţină chimie din tehnologia Hanna.

Hanna, mai simplu, mai uşor!

Follow by Email
Instagram