Într-o perioadă tulbure în care discuţia despre mediul înconjurător devine tot mai aprigă, noi am gândit astăzi un articol despre cuprul din apele uzate. În cele ce urmează, vom putea descoperi şi raționamentul economic din spatele chimiei şi tehnologiei purificării apelor.

Istoria cuprului

Până să ajungem la cuprul din apele uzate, vă propunem să ne infiltrăm puţin în istoria acestui element chimic roşcat, conducător performant în materie de căldură şi electricitate. Maşina timpului se opreşte la staţia 5000 Î.Hr, în Egipt, unde sunt printre cele mai vechi dovezi ale prezentei acestui element. Mai târziu, cuprul a stat la baza producerii bronzului, având o utilitate în materie de arme, zugrăvit, monede. Denumirea de cupru provine de la Insula Cipru, din latinescul ” cyprium “. La nivel de minereuri de cupru cele mai întâlnite forme sunt calcozina (sulfura de cupru), calcopirita (ferosulfura de cupru), cupritul (oxidul cupros), malachitul și azuritul (ambele forme ale carbonatului basic de cupru).

Utilizările cuprului

Cuprul este un material omniprezent în instalaţille electronice, după cum menționam şi într-un alt articol din această săptămână. Costurile relative mici de operaționalizare ale cuprului și capacitatea sa de a conduce energia electrică, l-au transformat într-o alegere populară pentru producția de plăci de circuit și placare de electronice. În efortul de a conserva resursele și economisi bani, producătorii au pus în aplicare procese de tratament pentru recuperarea cuprului din apele lor uzate. Renunțarea la cuprul din fluxul de deșeuri favorizează de asemenea şi evacuarea în siguranță în sistemul public de canalizare a apelor uzate. Principalii contribuitori la prezența cuprului în apele uzate ale produselor electronice sunt debavurarea, spălarea de bord, și clătirea băilor în care urmează micro-gravarea. Numeroase tehnici sunt folosite pentru a elimina cupru din apele uzate. Printre cele mai simple tehnici de îndepărtare este filtrarea. Folosind o combinație de centrifugare, hârtie filtrată și filtrare cu nisip, contaminarea de cupru de dimensiuni mari poate fi fizic eliminată din fluxul de deșeuri. Producătorii depun eforturi pentru a reduce cantitatea de apă contaminată și costurile de tratare survenite în procesul de îndepărtarea a cuprului. Tehnicile de evaporare pot să fie utilizate în cazul în care aburul generat de încălzirea apelor uzate este răcită, eliberându-se contaminanții din apa liberă, care devine potrivită pentru refolosire.

Cum îndepărtăm cuprul din apele uzate?

Cea mai comună metodă de îndepărtare a cuprului este precipitația chimică, în principal sub formă de săruri insolubile. Acid sulfuric și soda caustică sunt utilizate pentru reglarea pH-ului apelor uzate din rezervor, la un pH de 8,5 sau 9,0. La acestă valore de pH, cuprul este precipitat ca un hidroxid insolubil. La fel ca şi la tratamentul apelor municipale uzate, flocularea și decantarea sunt folosite pentru a produce deșeurile solide de cupru ușor de gestionat. Nămolul metalic este îndepărtat din rezervor și tratat în continuare pentru a se recupera metalele sau pentru a fi aruncat pe un sit unde nu apele subterane pot fi afectate. Precipitațiile tehnice pot fi, de asemenea, optimizate în cazul altor metale precum nichel, plumb și fier.

pH-metrul profesional HI98191

Hanna Instruments a dezvoltat în acest sens pH-metrul profesional HI98191, un instrument portabil de monitorizare a concentrației de cupru în timpul decantării porțiunii tratabile a apelor uzate. Prin monitorizarea concentrației de cupru, putem verifica frecvent cantitatea de cupru liber aflată încă în fluxul de deșeuri și putem aplica tratament adecvat. Modelul de pH-metru profesional HI98191 pH / ISE Contor portabil dotat cu electrodul combinat ISE pentru Cupru – HI4108 aduce un design robust al contorului, ideal pentru un mediu de lucru mai aspru. HI98191 vine într-o cutie de transport termoformată, ce include şi pahare, înglobând un kit ce ne ajută să analizăm deșeurile din fluxurile de probe prelevate după calibrarea contorului în laborator. Mai mult decât atât, este de apreciat funcția de înregistrare a datelor, cu o capacitate mare de memorie, de 300 de probe (100 per mod pentru pH, mV și ISE), ce ne ajută să salvăm și să urmărim citirile pe mai multe rezervoare de ape uzate fără să ne facem griji în privinţa spaţiului limitat de stocare.

Concluzie

Încă o data pH-metrul HI98191 se dovedeşte a fi un instrument essential ce vine în sprijiul clienţilor noştri ce doresc să-şi îmbunătățească eficiența în procesul de tratament. Cuprul din apele uzate rămâne o preocupare în materie de protejare a mediului înconjurător, dar şi o oportunitate din punct de vedere economic.

Hanna, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram