Ştim că se apropie sezonul agricol şi de aceea am pregătit o serie de tips & tricks Hanna pentru micii fermieri. Ne propunem cu acest articol să realizăm un top 7 soluţii pentru cele mai des întâlnite provocări în utilizarea instrumentelor Hanna pentru domeniul agricol.

1.Cum se determină corect pH-ul la sol?

Există o abordare ce include inţial o mix de tip 1:1, 1:2 sau 1:3 între cantitatea sol şi apa distilată sau soluţiile de teste chimice Hanna HI7051M şi pentru cantităţi mai mari seturile de teste chimice Hanna HI7051L. Pentru măsurare se pot folosi folosi fie testerul GroLine 98115 sau testerul GroLine impermeabil HI98131 multifuncţional ce acoperă şi alţi parametri ca şi conductivitatea, temperatura sau total de solide dizolvate. În manualul de instrucţiuni la fiecare dispozitiv se indică dacă se foloseşte apă distilată sau soluţii chimice precum şi parităţile de cantitate din diluţie.

Aşa cum am văzut în tutorialul din articolul despre Kalanchoe, pH-ul se poate măsura şi direct folosind testerul GroLine HI981030 sau pH-metrul HI99121 ce acoperă şi măsurători de temperatură. Condiţia principală este ca solul să fie umed, de preferabil cel de seră sau ghivechi, fară pietriş sau alte elemente dure ce pot zgăria electrodul. Utilizarea tijei de incizie Hanna ce vine la pachet este impetuos necesară.

2. Cu ce ajuta pH-ul în agricultură?

Valoarea pH-ului ajută la ajustarea apei de irigaţiei pentru optimizarea culturii. Dacă dorim să cultivăm o plantă cu specific mai acid sau bazic, valoarea pH-ului va influenţa succesul culturii.

3. Cum se măsoară conductivitatea solului?

Pentru măsurarea conductivităţii solului se recomandă testerul HI98331 a cărui incizie se poate face în aproape orice tip de sol, fără restricţiile specifice testerelor de pH.

4. La ce ajuta NPK?

NPK este practic o diferenţă între apa de irigaţie şi nivelului de nutrienţi. Raportat la necesarul de nutrienţi, NPK ne arătă dacă solul are nevoie de îmbunătăţiri antropice.

5. Ce solutii ofera Hanna pentru determinarea NPK?

Pentru măsurare calitativă vorbim de setul de teste chimice cu benzi colorate HI3896.

Pentru un NPK cantitativ recomandăm modelul Hanna HI83325, un fotocolorimetru care se livrează cu toate accesorile necesare analizei cantitative a nutrienţilor, inclusiv soluţii de preparare a probei de sol, hârtii de filtru, geanta de transport pentru analize pe teren şi  cilindri gradaţi. Pentru acurateţea măsurătorilor soluţia de sol trebuie filtrată şi să nu prezinte caracteristici opace.

6. Cum se condiţionează electrodul?

Electrodul necesită calibrare în cel puţin 2 puncte la pH, 1 punct în cazul conductivităţii. Dacă se efectuează analize zilnice recomandăm calibrarea săptămânală. Pentru analize periodice, cum ar fi de 2 ori pe lună, recomandăm calibrarea de fiecare dată a electrodului. Mai mult decât atât, orice electrod de pH trebuie păstrăt în soluţia HI70300L pentru a evita uscarea acestuia. Curăţarea electrodului se poate face cu apă distilată după fiecare analiză. Dacă au loc depuneri, electrodul se ţine timp de 30 minute în soluţia de curăţare HI7061l.

Soluţiile se păstrează în condiţii optime, la temperatura camerei, cu flacon acoperit de capac. Este foarte important de ştiut că termenul de valabilitate este de 6 luni, după desigilarea flaconului.

7. Ce pH ar trebui să aibă solul meu?

Există standarde în funcţie de specificitatea fiecărei culturi, de aceea pH-ul diferă. La afine vorbim de un pH între 5,00-5,50, viţa de vie 5,50-6,30, lucerna 7,00-8,00 şi pentru plante exotice ca şi kalanchoe intervalul de pH este 6,00-7,00. După cum am discutat şi alţi parametri ca şi conductivitatea sau temperatura influenţează într-o măsură la fel de semnificativă fertilitatea solului şi succesul producţiei agricole.

Hanna, mai sigur, mai simplu, mai productiv!

Categories: agriculturaanaliza hannablog chimieblog chimie in tehnologieblog despre chimieblog despre tehnologiecalibrareconductivitateNoutăţi zilniceNPKpHProdusele HannaSfaturi Utiletdstemperaturatester

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram