Ce este pH-ul?

Ce este pH-ul? O întrebare cam tricky la prima vedere, de aceea astăzi ne vom întoarce un pic la ora de chimie din generală, cu un pic de ajutor din partea istoriei şi desigur a tehnologiei.

Søren Peder Lauritz Sørensen a introdus scara pH-ul pentru primată dată în laboratorul de bere Carlsberg din  Copenhaga, în 1909. Deci putem blama apariţia pH-ului pe bere.

Denumirea de pH este o abreviere pentru Ponderea Hidrogenului. Practic această scară ne arată cât de alcalină este o substanță, mai exact cât de bogată este în ioni de hidrogen sau cât de acidă este o substanță. Importanța derivă din necesitatea corpului uman de a avea o stare puţin alcalină, între 7,35 şi 7,45 pentru a funcționa optim. Scara pH-ului este de la 1 la 14, 7 fiind neutru, un pH sub 7 este o soluție acidă, iar ce este peste 7 înseamnă o soluție alcalină sau bazică. În practică, dacă este să ne referim la produsele alimentare, cam tot ce este peste 5,5-6 este alcalin.

Acidifiant vs Alcalin

Se face o distincție între alimentele acide şi cele acidifiante, o parte din alimentele acide nu sunt şi acidifiante, de exemplu lămâia, care este acid dar puternic alcalinizată. Efectul acidifiant este prezent în compuși chimici din zahărul rafinat, cafeaua, laptele, carnea. Efectul alcalinizat se regăsește în legume, fructe, verdețuri, condimente, aceste alimente având rol de reglare a efectului acidifiant în digestie, mult mai prezent în produsele de larg consum.

Cum ne îngrășăm?

Cura de detoxificare este atunci când consumăm verdețuri şi back-up-ul format din toxine, rezervat de corp în straturi de grăsime, este pus la treabă. Este bine de știut că în momentul în care corpul nostru primește o cantitate prea mare de produse ce conțin substanțe acidifiante, organismul are 2 opțiuni, să asimileze acele substanțe în corp folosind minerale şi alte substanțe din oase sau să le gospodărească în cămăruțe învelite în grăsime, transformându-ne în persoane mai pufoase. De aceea, nu este bine să invidiem persoanele care mănâncă de toate şi nu urcă în greutate, deoarece corpul a ales cealaltă cale, care este la fel de nesănătoasă pe termen lung.

Ce este pH-ul? Cum îl măsurăm? Acidifiant vs Alcalin sau ce ne îngraşă?

Top Legume şi Fructe cu efect Alcalin

Mai jos v-am pregătit o listă cu cele mai alcaline fructe şi legume:

Broccoli gătit-pH-6.30 – 6.52

Ţelina-pH-5.70 – 6.00

Castravete-pH-5.12 – 5.78

Vinete-pH-4.75 – 5.50

Conopida-pH-5.60

Ceapa albă-pH-5.40-5.80

Spanacul gătit-pH-6.60 – 7.18

Roşiile întregi- pH- 4.30 – 4.90

Avocado-pH-6.27 – 6.58

Banane-pH- 5.00 – 5.29

Struguri-pH- 2.80 – 3.84

Piersici-pH-3.30 – 4.05

Pere-pH-3.50 – 4.60

Leguminoase și Fructe cu efect Acidifiant

Există totuşi câteva exemple de legume şi fructe acidifiante ca cele din lista de mai jos:

Fasole-pH-5.60 – 6.50

Soia-pH-6.00 – 6.60

Linte gătită- pH-6.30 – 6.83

Prune-pH- 2.80 – 4,45

Top Cereale şi lactate cu efect acidifiant

Încheiem acest topic cu o listă despre alimentele despre care toată lumea spune, pe bună dreptate, că îngrașă, consumate în cantități exagerate:

Orz gătit-pH-5.19 – 5.321

Pâine albă- pH- 5.00 – 6.20

Spaghete-pH-5.97 – 6.40

Orez alb gătit-pH-6.00 – 6.68

Parmezan-pH-5.20 – 5.30

Brânza de vaci-pH-4.75 – 5.02

Cum putem măsura astăzi pH-ul?

Chimia în Tehnologie tine de echilibru în acest caz. Am depășit era tehnicilor clasice, aproximative, ce le foloseam în scoală, cu hârtie şi culori. Hanna vine cu soluții inovatoare pe partea de precizie și măsurători, cu instrumente de laborator şi variante portabile pentru fiecare situație în care valoarea pH-ului primează.

Instrumente portabile şi instrumente de laborator

Hanna FC2022 transformă un telefon în pH-Metru, cu ajutorul electrodului HALO cu bluetooth. Compus din material PVDF rezistent chimic, FC2022 HALO este destinat atât analizei atât a pH-ului, și temperaturii. Datele preluate se pot sincroniza cu aplicaţia Hanna Lab. Există versiuni customizate atât pentru lemn, cât şi pentru vin.

Ce este pH-ul? Cum îl măsurăm? Acidifiant vs Alcalin sau ce ne îngraşă? Ce este pH-ul? Cum îl măsurăm? Acidifiant vs Alcalin sau ce ne îngraşă?

pH-Metrul portabil Hanna HI99161, ce se calibrează automat în 2 puncte, este conceptul special pentru industria lactatelor, unde monitorizarea este foarte importantă. Este dotat cu electrodul FC2022, ce foloseşte o joncţiune specială care evită înfundarea.

Ce este pH-ul? Cum îl măsurăm? Acidifiant vs Alcalin sau ce ne îngraşă?

pH-Metrul portabil Hanna HI98161 are un avantaj aparte, mai exact anunță utilizatorul dacă electrodul trebuie calibrat, curățat sau dacă soluțiile de calibrare sunt contaminate.

Ce este pH-ul? Cum îl măsurăm? Acidifiant vs Alcalin sau ce ne îngraşă?

Multiparametrul Hanna HI2020 este unul din cele mai inovative produse din istoria companiei. Este un pH-metru de tip tableta ce deține funcția de memorare și descărcare a datelor pe PC. A nu se confunda cu Multiparametrul edge® Oxigen Dizolvat menționat în articolul anterior despre vin, cele 2 produse diferă prin tipul de electrod folosit.

Concluzia este că producătorii acordă o atenţie sporită dozajului de substanţe în produsele de larg consum, dar mai multă atenţie şi informare din partea noastră nu strică.

PH-ul este un început în analiza unei substanțe, dar ce spuneți de potențialul de oxidoreducere? Au vreo influență semnificativă asupra electronilor liberi? Răspunsul într-unul din articolele următoare.

Hanna, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram