Determinarea acidului ascorbic (vitamina C) în industria alimentară și farmaceutică.

Oamenii primesc vitamine prin dieta lor, deoarece acestea nu sunt sintetizate în corpul uman. Acidul ascorbic, sau cunoscut ca vitamina C este un antioxidant care ajută la prevenirea leziunilor tisulare pe termen lung. De asemenea, participă la producerea de colagen, necesar pentru sănătatea pielii, părului și a dinților.

Vitamina C este cunoscută pentru rolul său în îmbunătățirea sistemului imunitar și prevenirea bolilor. În funcție de vârstă și sex, aportul zilnic recomandat de vitamina C variază între 75-120 mg.

Se consideră că majoritate vitaminei C provine din citrice precum portocalele, lime, lămâile și grepfrutul. Măceşele, cătina, coacăzele, chiar şi ardeiul iute, conţine o concentraţie mult mai mare de acid ascorbic.

De exemplu, măceşele conţin de 50 de ori mai multă vitamina C decât portocalele.

În loc de fructe și legume, persoanele pot lua suplimente de vitamina C care furnizează vitamina esențială într-o formă sintetică. Unele suplimente de vitamina C furnizeaza vitamina C in exces, intre 10 si 20 de ori doza minima recomandata.

Determinarea concentrației de vitamina C în soluție se face în principal prin titrare redox cu iod. Pe măsură ce iodul este adăugat în timpul titrarii, acidul ascorbic este oxidat în acid dehidroascorbic, în timp ce iodul este redus la ioni de iodură.

acid ascorbic + 12-2 I+ acid dehidroascorbic

Datorită acestei reacții, iodul format este redus imediat la iodură atât timp cât este prezent acidul ascorbic. Când tot acidul ascorbic este oxidat, iodul în exces este liber să reacționeze cu indicatorul de amidon, formând un complex amidon-iod albastru-negru.

Acesta este punctul final al titrarii. Metoda este potrivită pentru utilizarea cu tablete de vitamina C, sucuri de fructe proaspete sau ambalate și fructe și legume solide.

Pregătirea unei probe

Pentru tabletele de vitamina C:

Se dizolvă un comprimat în 200 ml de apă distilată (într-un balon cotat, dacă este posibil).

Pentru suc de fructe proaspete:

Filtrează sucul prin hârtie de filtru pentru a îndepărta semințele și pulpa.
Pentru sucurile de fructe ambalate, poate fi necesară filtrarea doar dacă sucul conține multă pulpă sau semințe.

Pentru fructe și legume:

Tăiați o probă de 100 g în bucăți mici și măcinați într-un mojar și un pistil. Adăugați câte 10 ml de apă distilată de mai multe ori în timp ce mojaraţi proba, decantând de fiecare dată extractul lichid într-un balon cotat de 100 ml.

În cele din urmă, filtraţi pulpa de fructe/ legume măcinate prin hârtie de filtru, clătiți pulpa în mai multe etape cu 10 ml de apă și colectați tot filtratul într-un balon cotat. Peste soluția extrasă apă distilată până la 100 ml.

Alternativ, o probă de 100 g de fructe sau legume poate fi amestecată într-un robot de bucătărie împreună cu aproximativ 50 ml de apă distilată.

După amestecare, se filtrează pulpa prin hârtie de filtru, se spală în mai multe etape cu 10 ml de apă distilată și se aduce soluția extrasă până la 100 ml într-un balon cotat.

Pentru a efectua titrarea acidului ascorbic, veți avea nevoie de un titrator potențiometric automat HI931.

HI931
Titrator potentiometric automat

Titratorul automat HI931 este răspunsul la nevoile dumneavoastră de titrare. Fiind un titrator personalizabil, HI931 oferă rezultate precise și o experiență intuitivă pentru utilizator, totul într-un pachet compact. Titrați pentru o varietate de măsurători prin apăsarea unui buton, inclusiv acizi, baze, ioni redox și selectivi. Nu există upgrade-uri suplimentare de programare de cumpărat. Singurele lucruri de care aveți nevoie pentru a începe să utilizați HI931 sunt un senzor și un titrant.

Amprentă mică, astfel încât să vă puteți optimiza pe deplin desktopul.
Pompă de dozare fără egal cu 40.000 de trepte pentru cantități mici de titrant care vă ajută să obțineți un punct final foarte precis pentru o mai mare consistență.

Flexibilitate pentru stocarea a până la 100 de metode.

 

Pentru o măsurare mai ușoară a vitaminei C într-o probă, HANNA are o altă soluție. Faceți cunoștință cu sondele fotometrice!

Electrod fotometric

HI900601 la 525 nm poate fi utilizat pentru măsurarea concentrației fotometrice și urmează standardul ISO 6557-2.

În această măsurătoare, se adaugă acid oxalic pentru a extrage acidul ascorbic. Soluția este apoi titrată cu DPIP și trece de la incolor la albastru. Sonda fotometrică detectează o schimbare de culoare la 525 nm.

Puteţi citi mai multe despre Aciditatea din sucul de portocale http://blog.hannainst.ro/aciditatea-din-sucul-de-portocale/


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram