Efectele amoniacul asupra peştilor din acvariu trebuie evitate. Spre deosebire de natură, un acvariu este un mediu închis, în care tot amoniacul și amoniul din deșeurile excretate din pești, hrana neconsumată și plantele în descompunere rămân în interiorul acvariului.

Calitatea apei din orice acvariu este esențială pentru sănătatea pe termen lung a tuturor speciilor acvatice.

Ce este amoniacul?

Amoniacul este un nutrient care conține azot  și hidrogen. Formula sa chimică este NH3 în stare neionizată și NH4+ în formă ionizată. Amoniacul total este suma atât a NH3, cât și a NH4+. Amoniacul total este măsurat analitic în apă.

Amoniacul în acvariu

Amoniacul este un produs secundar al ciclului azotului. În mod normal, amoniacul este îndepărtat de bacteriile nitrificatoare, dar nivelul de amoniac poate crește dacă există un dezechilibru în chimia apei din acvariu.

Otrăvirea cu amoniac are loc atunci când nivelul pH-ului dintr-un acvariu devine ridicat, compensând ciclul azotului. În condiții ideale, nu ar trebui să existe nicio concentraţie de amoniac.

În urma hrănirii, amoniacul este produs din deșeurile peștilor și nevertebratelor. Cea mai mare parte a azotului excretat este sub formă de amoniac eliberat direct de pești prin branhii. Chiar și la concentrații relativ scăzute, amoniacul din mediul acvatic este extrem de toxic.

Simptomele otrăvirii cu amoniac

  • Branhii roşii sau violet
  • Respiraţie dificilă la suprafaţa apei
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Letargie
  • Pete de sânge pe corp
  • Aripioare strânse

Cum se măsoară amoniacul?

Testarea nivelurilor de amoniac dintr-un acvariu este esențială. Forma neutră, neionizată (NH3) este foarte toxică pentru pești și alte viețuitoare acvatice.

Amoniacul în acvariul cu apă sărată este analizat prin titrare chimică prin metoda salicilatului.

Măsurați întotdeauna pH-ul și temperatura atunci când măsurați amoniacul.

Care sunt intervalele acceptabile?

Când testați apa din acvariu, singurul nivel sigur pentru amoniac este zero.

Efectele amoniacului asupra peştilor depinde în mod critic de pH și temperatură.

Forma neionizată (NH3) este mai toxică decât cea ionizată (NH4+). Toxicitatea amoniacului depinde de pH-ul apei și de temperatură, deoarece o creștere a pH-ului și a temperaturii favorizează conversia NH4 în NH3.

Un nivel letal de intoxicație pentru forma neionizată (NH3) este de 1,00 mg/L, iar un nivel subletal este de 0,05 mg/L (Noga, E.J., (1996) Fish Disease, diagnostic and treatment).

Determinarea concentraţiei de amoniac

Excesul de amoniac într-un acvariu marin crește riscul de îmbolnăvire sau decesul vieţuitoarelor. Minicolorimetrul pentru Amoniac, HI784, din gama Marine Line este un aparat portabil care utilizează principiul Beer-Lambert pentru a determina colorimetric concentrația de amoniac. HI784 este proiectat special pentru a măsura nivelurile de amoniac într-un acvariu cu apă sărată. Intervalul de la 0,00 la 2,50 ppm este ideal pentru întreținerea acvariului de corali şi pești.

Modificările ușoare ale pH-ului pot duce un mediu cu toxicitate scăzută la toxicitate ridicată, iar astfel o simplă testare a pH-ului poate influenţa sănătatea peştilor din acvariu.

Din aceeaşi gamă de produse, Marine Line, puteţi folosi minicolorimetrul HI780 pentru verificarea pH-ului apei sărate din acvariu. 

Efectele amoniacului asupra peştilor pot fi minimizate prin testarea periodică.

PH-ul şi temperatura pot fi măsurate cu un singur tester pentru pH, HI98108, care oferă măsurători de înaltă precizie într-un design robust și dimensiuni mici. HI98108 este dotat cu senzor de temperatură expus care compensarea automat cu temperatura valoarea citită.

Ce putem face în cazul otrăvirii cu amoniac?

Dacă nivelul de amoniac din acvariu crește peste 1 ppm (parte per milion), începeți imediat tratamentul, urmând acești pași:

  • Scădeţi pH-ul apei.  Schimbaţi de 50% din apa acvariului (asigurați-vă că apa adăugată are aceeași temperatură ca cea a acvariului). Pot fi necesare mai multe schimbări de apă într-o perioadă scurtă de timp pentru a scădea amoniacul sub 1 ppm.
  • În cazul în care starea peștilor este deteriorată, utilizați un produs chimic de control al pH-ului pentru a neutraliza amoniacul.
  • Evitaţi hrănirea peştilor astfel încât deșeurile suplimentare să fie reduse. Nu adăugați alţi peşti în acvariu până când nivelul de amoniac și cel de nitriți a scăzut la zero.
  • Dacă există pești cu arsuri provocate de amoniac, poate fi necesar să-i puneți într-un acvariu de carantină, astfel încât să poată fi tratați.

Mai multe informaţii pentru pasionaţii de acvarii cu peşti sau corali puteţi citi în articolul http://blog.hannainst.ro/apa-vitala-acvariului/ sau http://blog.hannainst.ro/cheia-unui-acvariu-marin/.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram