Într-o modernitate în care evoluăm, totuşi apa rămâne un element fără de care nu putem trăi şi este impetuos necesar să acordăm o atenţie specială când vorbim despre epurarea apei pluviale din construcții deoarece ne poate afecta mediul din care ne atragem resursele potabile. Cum fiecare ne căutăm un loc în care să ne simţim ca acasă, am considerat că articolul de azi poate merge în fundaţia chimiei din tehnologia producţiei materialelor de construcţie, focusându-se pe practicile de management ce implică apa pluvială, despre care am discutat şi într-un din interviurile cu specialistul Hanna.

Cum se epura apa în istorie?

Egiptenii realizau primele încercări de purificare a apei acum peste 4000 de ani folosind procedee de bază în materie de fierbere, răcire şi filtrare. Maşina timpului mai face o oprire 2000 de ani mai tarziu, când Sextus Iulius Frontinus, membru in comisia de apa a Romei, realizează primul raport tehnic privind aprovizionare cu apă şi evacuarea acesteia. Primul filtru pentru purificare a apărut abia în 1856 fiind inventat de Henry Darcy. Ca şi evoluţie a utilizării filtrării apei cu ajutorul nisipului, în Manchesterul anului 1916 apare prima staţie de epurare ce utiliza nămolul activ. La nivel de România, pionerii construcţiilor hidrotehnice sunt Anghel Saligny şi Alexandru Davidescu, ce a dezvoltat studii ce analizau îndiguirea luncii Dunării şi irigarea Bărăganului printr-un canal magistral din Siret. Totuşi, abia în 1958 a început activitatea de cadastru a apelor în România.

Apa de ploaie în materiale de construcţii

Apa de ploaie este un termen pentru apa de scurgere rezultată din precipitații. Zonele urbane tind să aibă cantități mari de suprafețe mai mult sau puţin impermeabile favorizând volume mari de scurgere. Pe măsură ce apa de ploaie curge prin aceste suprafețe mai mult sau puţin impermeabile, substanțe chimice, poluanți, resturi și sedimentele sunt adunate. Aceşti poluanţi, alături apa de ploaie bogată în nutrienți, se scurg în cele din urmă în canalizări, unde continuă până la apele uzate de tratare sau în ape naturale, cum ar fi râuri, lacuri, zone umede și estuare.

Apa de ploaie

Precipitațiile şi apa de ploaie pot provoca poluarea apei de suprafață și, prin urmare, acest lucru este monitorizat și reglementat. Instalațiile industriale sunt reglementate și trebuie să aibă un plan de tratament și analiză a apei de ploaie ce produce 0,1 cm de acumulare după perioada de uscare de 72 de ore. Șantierele de construcții sunt supuse reglementărilor locale, cu un interval de pH de la 6,5 ​​la 8,5. PH-ul apei de ploaie este măsurată de obicei la punctul de descărcare spre calea navigabilă sau în punctul în care pleacă șantierul.

Măsurarea apei de ploaie

Măsurarea poate fi efectuată direct în flux, în apa ploaie sau într-o probă. Când o citire a pH-ului este în afara gamei de valori, tratamentul este necesar. În plus, sursa de poluare la fața locului trebuie identificată și remediat. În șantiere, poluanții pot proveni dintr-o varietate de surse. Cele mai bune practici de management (BMP) sunt gardurile, iazurile de retenție și baloane de fân, adesea utilizate pentru a capta și filtra apa curgătoare. Gardurile ridicate de sedimente acumulate pot diminua eficiența practicilor de management al mediului.

Apa de ploaie şi construcțiile

Un exemplu elocvent din contextul legat de epurarea apei pluviale din construcții este măsurarea metalelor grele și a pH-ului în scurgerea apelor pluviale pentru permisul local alături de trimiterea de mostre la un laborator pentru analiză. În cazul măsurătorilor pentru pH ce se raportează în termen de 12 ore de la precipitații, este importantă o citire precisă în cadrul intervalului de timp specificat, mai ales dacă vorbim de cantități mari de beton. PH-ul apei din beton ce este puternic alcalin, poate influența pH-ul apelor pluviale dacă practicile de management al mediului specifice nu sunt respectate.

Soluţii Hanna pentru măsurarea apei de ploaie

Pentru clienţii ce caută un contor dotat cu o carcasă de transport pentru o utilizare ușoară în teren, Hanna Instruments recomandă pH metrul HI98190 Contor portabil pentru analiză pH / ORP. Printre punctele forte ale pH-metrului HI98190 se numără rezistenţa la apă și faptul că este livrat la pachet cu electrodul pentru pH HI12963. Durabilitatea atât a contorului, cât și a electrodului, împreună cu carcasa robustă de transport, reprezintă garanţia că echipamentul va avea o durată de viață lungă, chiar și atunci când este utilizat în condiții mai dificile. Funcția CAL CheckTM din cadrul HI98190 ne permite să vizualizăm și să raportăm când a fost realizată ultima calibrare pentru a asigura respectarea procedurii de raportare a pH-ului. Caracteristica log-on-demand ne permite să înregistrăm citirea pH-ului, data și ora fiecărei măsurători pentru ușurință în raportare. PH-Metrul HI98190 reprezintă este o soluţie convenabilă și valoroasă în măsurarea de pH.

Concluzie

Epurarea apei pluviale din construcţii reprezintă un proces laborios şi destul de important într-o lume plină de chimie în tehnologia acestei lumi cu resurse limitate.

Follow by Email
Instagram