Legionella: măsurile de siguranţă împotriva contractării bacteriei Legionella pneumophilia asigură sănătatea populaţiei. Legionella pneumophila este o bacterie aerobă, gram-negativă asociată cu infecții respiratorii. Anual se raportează peste 1 000 de cazuri de persoane care au contractat această bacterie în urma unor călătorii.

Ce este boala legionarilor?

Boala legionarilor este o formă severă de pneumonie (infecție la nivelul plămânilor) cauzată de bacteria Legionella.

Rata de deces în rândul pacienților este de aproximativ 5-10 %. Nu toate persoanele expuse la Legionella dezvoltă boala. Riscul de îmbolnăvire din cauza bacteriei Legionella este mai mare în cazul celor cu boli subiacente, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă.

Simptomele debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor.

Cum se contractează boala legionarilor?

Boala legionarilor se contractează prin inhalarea de picături de apă microscopice (aerosoli) contaminate cu bacteria Legionella.

Aceste bacterii trăiesc în apă și se multiplică în cazul în care condițiile le sunt propice: de exemplu, atunci când apa stagnează la 20-50°C în sistemele de apă create de om.

De exemplu, aerosolii contaminați cu Legionella pot fi emanați de jetul de apă de la robinet sau de la duș, de bulele din apa de la centrele spa sau de unele sisteme de aer condiționat.

Simptome

Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare. Urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă.

În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir.

Majoritatea pacienților trebuie să fie spitalizați și tratați cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. Deseori, diagnosticul se stabilește după ce persoana care a călătorit se întoarce acasă.

Care sunt zonele de risc?

Există risc de infecție oriunde se pot crea picături fine de apă (aerosoli), de exemplu la:

  • Dușuri și robinete
  • Unități spa/căzi cu bule de aer
  • Turnuri de răcire și condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiționat,
  • Fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior
  • Vitrine frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină
  • Sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor.

Grupele de risc

Anumite grupuri de oameni sunt mai predispuse la boala legionarilor:

  • Persoane în vârstă de 50 de ani sau mai mult
  • Actuali sau foști fumători
  • Persoanele cu boli pulmonare cronice
  • Persoanele care au probleme de sănătate sau iau medicamente care scad capacitatea organismului de a lupta împotriva germenilor și a bolilor, cum ar fi persoanele al căror sistem imunitar este slăbit din cauza cancerului, a unui transplant de organe sau a HIV.

Protejează-te pe tine și pe ceilalți

Mai jos sunt pașii pe care îi puteți urma pentru a testa apa din căzile cu hidromasaj sau spa-uri pentru a afla dacă este întreținută corespunzător.

  • Utilizați echipamente de testare pentru a verifica nivelurile de:
    Clor liber: 3–10 ppm
    Brom: 4-8 ppm
    pH: 7,2–7,8
  • Spuneți operatorului dacă găsiți niveluri necorespunzătoare de clor, brom sau pH.

Pentru a asigura calitatea apei dintr-un spa, verificaţi dacă:

  • apa este tratată în permanență cu o concentrație de clor sau brom de 2-3 mg/l și că nivelurile acestor substanțe și pH-ul apei sunt verificate de cel puțin trei ori pe zi;
  • cel puțin jumătate din apa utilizată se înlocuiește zilnic;
  • filtrele de nisip sunt spălate în contracurent zilnic;
  • întregul sistem este curățat și dezinfectat săptămânal

HI97101 este un fotocolorimetru portabil avansat pentru măsurarea bromului, clorului, acidului cianuric, iodului, fierului și pH-ului în apă. Acest aparat oferă un sistem optic superior care utilizează un detector de referință și filtre de interferență cu bandă îngustă pentru măsurători extrem de rapide și repetabile.

pH-ul apei din turnurile de răcire poate fi măsurat cu ajutorul pH-metrului portabil HI99141 pentru boilere și turnuri de răcire.

HI98713 este un turbidimetru de laborator cu precizie ISO 7027, conceput special pentru determinarea calității apei oferind citiri fiabile și exacte, chiar și în zonele cu turbiditate redusă. 

Mai multe informatii despre calitatea apei din piscine: http://blog.hannainst.ro/siguranta-apei-din-piscina-ph-temperatura-si-orp/

https://www.researchgate.net/figure/Distribution-of-Legionnaires-disease-cases-by-month-EU-EEA-2015-2019-Legionnaires_fig4_359237466

https://www.certest.es/news/this-month-lets-talk-about-legionella-pneumophila/

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Legionnares-disease-tourist-accommodation-owners__RO.pdf


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram