Siguranţa apei din piscine se menţine prin verificarea parametrilor esenţiali precum: pH-ul, temperatura și ORP-ul.

Înotul într-o piscină sau într-un centru spa ar trebui să fie relaxant şi revigorant. Un semn clar că ceva nu este în regulă în apa piscinei poate fi reprezentat de iritarea ochilor şi mâncărimea plelii.

Echilibrarea și tratarea unei piscine pentru a o menține igienizată, sigură și confortabilă este problema fiecărui proprietar de piscină și spa. Cu toate acestea, nu trebuie să fie! Puteţi depăşi precizia testelor chimice cu echipamente special concepute pentru apa din piscine.

Clorul

Piscinele și spa-urile necesită igienizare continuă pentru a preveni creșterea algelor și pentru a ucide bacteriile dăunătoare. Cel mai comun tip de dezinfectant folosit pentru tratarea apei din piscine și spa-uri este clorul.

Clorul este un oxidant puternic, dar alți oxidanți, cum ar fi bromul și iodul, sunt utilizați și pentru dezinfecția piscinelor și a spa-ului.

În funcție de nivelul pH-ului, clorul va fi prezent sub formă de acid hipocloros (HOCl). Cea mai eficientă formă de igienizare, sau ca ion hipoclorit (OCl¯) mai puțin eficient. Clorul va fi prezent în concentrații mai mari ca acid hipocloros sub pH 7,6.

Peste acest pH este favorizată forma de hipoclorit.

 

Clorul se poate combina și cu alte molecule prezente în apă. Atunci când se combină cu amoniacul, se formează cloramine. Acestea sunt ineficiente în procesul de igienizare și  sunt responsabile pentru producerea mirosului neplăcut de clor.

pH, clor (sau ORP) și temperatură

Deoarece forma clorului prezentă în apă este dependentă de pH, acesta trebuie echilibrat la un nivel adecvat pentru a maximiza eficacitatea dezinfectării și pentru a asigura confortul înotătorului. Nivelurile ideale de pH sunt de obicei între 7,2 și 7,6. pH-ul peste această valoare reduce foarte mult eficacitatea dezinfectanților cu clor, iar nivelurile de pH sub aceasta valoare pot provoca iritații ale pielii și a ochilor.

Pe lângă pH, trebuie măsurată și concentrația dezinfectantului prezent. Concentrația de clor poate fi măsurată fie sub formă de clor liber (clorul disponibil pentru dezinfecție activă), fie sub formă de clor total (clorul combinat care nu mai este disponibil pentru dezinfecție, în plus față de clorul liber).

Concentrațiile ideale de clor variază în funcție de condițiile din piscină sau spa. Clorul se va descompune atunci când este expus la lumina UV. Pentru a stabiliza clorul în prezența luminii UV, acidul cianuric poate fi adăugat în piscinele exterioare. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de acid cianuric pot scădea și puterea de igienizare a clorului.

Temperatura din piscină

Un alt aspect este temperatura. Microorganismele cresc mai rapid la temperaturi mai ridicate, astfel încât nivelul de igienizare necesar pentru o piscină sau un spa este foarte dependent de temperatura apei. Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru piscinele şi spa-urile încălzite. O regulă generală este că pentru fiecare creștere cu 5,5°C a temperaturii apei peste 27°C, concentrația de dezinfectant necesar este dublată.

Care este cantitatea potrivită de clor?

În timp ce clorul liber este o măsurare a cantității de clor disponibil prezent în apa piscinei, alte proprietăți ale apei pot afecta capacitatea clorului de a dezinfecta corespunzător. O concentrație suficientă de clor liber poate fi prezentă în soluție, dar, pe baza anumitor proprietăți, este posibil să nu fie eficient dezinfectantul. Potențialul de oxidare-reducere (ORP) măsoară în mod direct cât de puternic este potențialul de oxidare dintr-o soluție, determinând astfel eficacitatea igienizării.

 

Două piscine cu aceeași concentrație de clor liber pot avea valori ORP complet diferite în funcție de pH, concentrație de acid cianuric și temperatură. Prin urmare, ORP este cel mai bun indiciu al cât de eficient este igienizată apa din piscină sau din spa. În timp ce nivelurile optime de concentrație variază în funcție de tipul de dezinfectant utilizat, nivelul ORP trebuie menținut peste 650 mV pentru piscine și spa-uri tratate cu clor, brom sau iod.

Testarea cu succes

Testerul HI981214 din gama Pool Line pentru pH/ ORP este realizat pentru măsurarea pH-ului și a ORP-ului în apa din piscine, căzi cu hidromasaj sau spa-uri.

Acest tester ușor, impermeabil, oferă măsurători de pH, ORP și temperatură de înaltă precizie într-un singur aparat portabil. Nu mai este necesar să folosiți mai multe aparate pentru măsurătorile dvs. de rutină.

Monitorizarea continuă a parametrilor esenţiali

Dacă tehnicianul căuta monitorizarea și controlul la faţa locului, un controler pentru piscine ar fi cea mai bună alegere. Controlerul ORP și pompa de dozare BL101 se ocupă de monitorizarea și dozarea clorului, în timp ce controlerul de pH și pompa de dozare BL100 monitorizează pH-ul și dozează piscina în mod corespunzător.

Aceste două controlere ajută la menținerea nivelurilor optime de igienizare a piscinei pentru a asigura un sezon sigur și fericit!

Doriți să vă conectați la cloud?

BL122 și BL123 sunt proiectate pentru a menține un nivel constant de pH și ORP (dezinfectant) în piscine, căzi cu hidromasaj și spa-uri și oferă avantajul suplimentar de a permite conectarea la distanță și accesul la dispozitive prin intermediul aplicației web Hanna Cloud.

Disponibilă în două configurații, versiunea de bază permite instalarea directă a accesoriilor pentru sondă și injecție chimică în conductele existente.

De asemenea, este disponibilă o versiune montată pe panou cu o celulă de flux bypass care permite calibrarea și întreținerea sondei fără a fi nevoie să opriți pompa de recirculare.

 

Aveți întrebări?

Puteţi citi de asemenea articolele noaste precedente despre piscinele acu apă sărată http://blog.hannainst.ro/monitorizarea-ph-ului-si-alcalinitatii-piscinelor-cu-apa-sarata/ sau http://blog.hannainst.ro/parametrii-si-dezinfectantii-apei/.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram