În timp ce monitorizarea nutrienților poate să nu pară esențială, cercetările arată că tratamentul adecvat in timpul fermentarii cu adaosuri adecvate de nutrienți poate ajuta la inhibarea dezvoltării hidrogenului sulfurat (H2S) și la asigurarea unor fermentații mai reușite.

Ce este YAN?

Pentru a avea loc o fermentare adecvată, drojdia trebuie să aibă la dispoziție substanțe nutritive adecvate. Conținutul de azot asimilabil (sau disponibil) de drojdie (YAN) poate fi măsurat la recoltare din sucul de struguri sau must, și indică nivelul de azot (N) disponibil la începutul fermentării. Azotul este un nutrient essential si necesar sănătății drojdiei în timpul procesului de fermentare.

Valoarea YAN pentru un anumit lot de must de struguri sau suc îi determină pe vinificatori să determine ce adaosuri de nutrienți trebuie făcute în timpul fermentației pentru a asigura finalizarea fermentației și pentru a minimiza potențialul de producere a H2S.

 

Avantajele măsurării și tratării YAN

Cu o mai bună înțelegere a managementului YAN în timpul fermentației, vinificatorii pot lua o abordare proactivă pentru controlul fermentației și a calității finale a vinului. Dovedesc că practicile de management YAN oferă mai multe avantaje vinificatorului:

  • Minimizează aparițiile H2S în vinurile finite
  • Îmbunătățește numărul de vinuri curate și dezvoltarea aromelor prin finalizarea fermentației
  • Rezultă fermentații uscate si mai reușite
  • Reduce numărul de fermentații blocate sau lente, care pot contribui la alte probleme sau defecte ale vinului fin.
  • Reduce costurile prin dozarea inutila a nutrienților

Cum știu dacă fac adăugări YAN adecvate?

Majoritatea furnizorilor oferă o diagramă care indică cât de mult azot contribuie la valoarea YAN . De exemplu, la o rată de adiție de 30 g/hL de GoFerm®, produsul contribuie cu 10 mg N/L la concentrația YAN. Dacă viteza de adăugare a fost dublată la 60 g/hL, atunci 20 mg N/L sunt contribuite la valoarea YAN.

Prin urmare, dacă YAN inițial al mustului a fost de 150 mg N/L, o adăugare de 30 g/hL de GoFerm® va aduce YAN până la 160 mg N/L.

Cum putem monitoriza YAN?

Monitorizarea nutrienților în timpul fermentării strugurilorPentru aceasta aplicatie noi va propunem o solutie simpla si accesibila pentru orice vinificator, si anume mini-titratorul HI84533.

HI84533 este un mini-titrator automat simplu, rapid și accesibil, destinat testarii numărului de formol (YAN) din vin. Pe baza de titrare acido-bazică, acest minititrator utilizează o metodă de analiză preprogramată bine optimizată, cu un algoritm care determină finalizarea reacției de titrare prin utilizarea unui electrod de pH.

 

HI84533 încorporează o pompă de dozare cu piston, care ajustează dinamic volumul titrantului, pe baza unei schimbări de tensiune. Acest sistem de dozare reduce cantitatea de timp necesară pentru titrare, oferind în același timp o determinare foarte precisă.

Monitorizarea nutrienților în timpul fermentării strugurilor

Acest mini-titrator este livrat complet cu toate materialele necesare pentru a efectua măsurători ai numărului de formol în sucul de fructe și vin. Toate substanțele chimice sunt preamestecate și preambalate, inclusiv standardele, reactivii și soluțiile de calibrare a pompei. Nu este nevoie de sticlă volumetrică sau balanță analitică, astfel titrarea se face rapid și este ușor de realizat.

Despre cum putem determina conținutului de zahăr din struguri puteți accesa articolul anterior.

Mai multe articole despre cum putem obține un vin de înaltă calitate puteți găsi pe blogul nostru.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram