Zaharul din struguri cu refractometru

Prin măsurarea conținutului de zahăr din struguri cu refractometru putem afla momentul optim pentru recoltarea acestora. Vinul se face din fermentarea zaharurilor găsite în struguri. Culturile de drojdie se adaugă sucului colectat din zdrobirea strugurilor. Drojdia metabolizează zahărul și produce alcool și dioxid de carbon ca deșeu.

Cu cât conținutul de zahăr este mai mare, cu atât concentrația de alcool produsă este mai mare. În cazul în care fermentația este lăsată să meargă pana tot zahărul este fermentat, atunci vinul este considerat ca fiind unul sec.

Cantitatea de zahăr prezentă în struguri determină momentul recoltării

În timpul sezonului de creștere a strugurilor, vinificatorii  monitorizează compoziția strugurilor ca indicator al stilului potențial și al timpului de recoltare. Împreună cu aciditatea, pH-ul și o serie de alți parametri, conținutul de zahăr este una dintre aceste componente esențiale. În funcție de soiul de strugure, cantitatea de zahăr prezentă determină momentul recoltării strugurilor.

Zahărul reprezintă 90 – 94% din totalul solidelor solubile prezente în struguri

Strugurii sau probele de ciorchine sunt selectate strategic din podgorie și zdrobite cu atenție. Conținutul de zahăr sau de solide solubile totale (TSS) poate fi apoi analizat prin refractometrie sau hidrometrie. Zahărul reprezintă 90 – 94% din totalul solidelor solubile prezente. Unitățile tipice pentru TSS în industria vinului sunt ° Brix, unde 1 ° Brix este egal cu 1 gram de zahăr per 100g de soluție. Sunt utilizate și alte unități precum ° Baume sau Gravitatea Specifica.

HI96813 – Refractometru digital ideal pentru vinificatori

Un client care produce vin căuta o modalitate simplă și precisă de a măsura conținutul de zahăr al strugurilor. Căutau ceva portabil și mai puțin subiectiv decât refractometrul mecanic pe care îl foloseau în prezent.

Refractometrul digital HI 96813 este instrumentul perfect pentru orice cramă mare sau mică, pentru a ajuta la realizarea unei măsurări TSS precise. HI 96813 este un instruments ușor de utilizat, în care o mică probă de măsurat este plasată in locul de masurare, iar utilizatorul apasă pur si simplu butonul de citire.

Toate citirile sunt compensate cu temperatura și rezultatele sunt afișate în ° Brix pe toată gama utilizată de un vinificator. Refractometrul este calibrat într-un singur punct cu apă deionizată și este rezistent la apă.

Clientul a apreciat simplitatea în comparație cu refractometrul mecanic pe care îl foloseau în trecut și a considerat că rezultatele obtinute digital sunt mult mai precise si au o repetabilitate mult mai mare comparative cu citirile manuale. Design-ul robust permite utilizarea aparatului atat in laborator, cat si pe teren, direct in vie.

O altă funcție utilă pe care a apreciat-o clientul a fost  indicarea potențialului de alcool în funcție de conținutul de zahăr regăsit în strugure.

Cantitatea probei de analizat este aproximativ 2 picături (100 μl)

 

 

Garnitură sigilată din oțel inoxidabil cu prismă optică de înaltă calitate

 

 

Timp de răspuns rapid de 1,5 secunde pentru citirile cu compensare automată a temperaturii

 

 

Pentru mai multe informații legate de preț și caracteristici tehnice, puteți vizita site-ul nostru.

În cazul în care sunteți un consumator râvnit de vin, vă recomandăm articolul despre Cum se face vinul.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram