Testarea conţinutului de sare din alimente folosind titrarea reprezintă o piatră de temelie a procesului de producție a alimentelor. Fie că sunt pasionați sau oameni de știință în domeniul alimentației, mulți sunt implicați în calitatea și siguranța alimentelor folosind o varietate de tehnici analitice pentru a crea alimente sigure, stabile și, mai ales, cu un gust grozav.

Importanța sării în alimente

Când ne referim la „sare”, cel mai adesea ne referim la clorură de sodiu cunoscută și sub numele de sare de masă. Cu toate acestea, există multe alte tipuri de săruri, inclusiv clorură de potasiu, clorură de calciu și azotat de sodiu.

Cea mai comună formă de sare folosită la fabricarea alimentelor este clorura de sodiu (NaCl). Sodiul poate fi adăugat și în alte forme, inclusiv azotat de sodiu, bicarbonat de sodiu, benzoat de sodiu și glutamat monosodic.
Prezent în mod natural, precum și un aditiv comun în produsele alimentare, sodiul este un mineral important necesar organismului uman.

Compușii care conțin sodiu se adaugă pentru:

  • Prelungirea termenului de valabilitate prin inhibarea creșterii microbiene.
  • Îmbunătățirea texturii și a aspectului prin reținerea umidității și stabilizarea modificărilor chimice din produsele finite.
  • Îmbunătățirea aromei prin potenţarea gusturilor dorite în timp ce se maschează aromele neplăcute.

De ce se măsoară sarea din alimente?

Sarea joacă un rol vital în transportul apei în corp și în transmiterea mesajelor între creier și restul corpului. Cu toate acestea, ca și în majoritatea lucrurilor, prea multă sare în dietele noastre poate duce la probleme precum retenția de apă, creșterea tensiunii arteriale și un risc mai mare de atac de cord, boli de rinichi și accident vascular cerebral, astfel trebuie să fim atenţi la aportul de sodiu.

Multe alimente de zi cu zi nu sunt în mod evident sărate, dar pot conține cantități mari de „sare ascunsă”. În condițiile în care sarea poate cauza riscuri semnificative pentru sănătate, oamenii devin din ce în ce mai conștienți de sănătatea lor.

Mulți producători au făcut recent câteva modificări pozitive în ceea ce privește cantitatea de sare pe care o adaugă, iar noile reglementări au făcut obligatorie afișarea conținutului de sare ale tutror produselor consumabile.

Aportul de sare pentru un adult nu ar trebui să fie mai mare de 6 g de sare pe zi (2,4 g de sodiu) – adică aproximativ 1 linguriță.

Testarea conținutului de sare vă permite să asiguraţi conținutul exact de sare al produsului dvs., să vă asigurați că respectați reglementările guvernamentale și că reprezentați o sursă sigură pentru consumator.

Cum pot măsura conținutul de sare?

Testarea conţinutului de sare din alimente folosind titrarea este cea mai precisă metodă de determinare. Prin această procedură, concentrația de NaCl este determinată de combinația dintre reactiv și electrodul ion selectiv care detectează activitatea ionilor de NaCl. Astfel este măsurată direct concentrația de sare (NaCl) a produsului.

Sistemele potenţiometrice de titrare Hanna

Utilizarea sistemului automat de titrare Hanna oferă o modalitate rapidă și simplă de a vă măsura aciditatea. Acest test poate fi pur și simplu programat în sistemul personalizabil și salvat pentru utilizare ulterioară. Apăsați „start” și sistemul de titrare Hanna va efectua automat reacția și va calcula rezultatul rapid, precis și fiabil.

Metoda de titrare potențiometrică:

O titrare potențiometrică folosește un senzor electrochimic, cum ar fi un electrod ion selectiv, pentru a determina punctul de echivalență.
Punctul de echivalență este punctul în care se observă cea mai mare modificare a tensiunii pentru un anumit volum de titrant adăugat (mV/mL) la probă.
Titratoarele determină punctul final prin detectarea unui punct de echivalență. Punctul de echivalență este punctul din timpul titrarii în care analitul și titrantul sunt prezente în părți egale.
Matematic, punctul de echivalență este punctul în care panta curbei de titrare este cea mai abruptă. Acesta este răspunsul maxim în mV pentru un volum fix de titrant care a fost adăugat.

Iată trei avantaje majore:

Optimizat

Configurarea optimă depinde de prioritățile dumneavoastră, fie că este vorba de cantitate, acuratețe, eficiența probei sau simplitatea operațională. Achiziţia tuturor sistemelor de titrare Hanna includ ajutor de specialitate.

Automatizat

Asigurați-vă că sistemul oferă funcţiile necesare pentru a maximiza beneficiile automatizării.

Ar trebui să luați în considerare automatizarea proceselor de titrare dacă aveți:

  • Debit mare de probe – mai mult de 10 probe pe zi
  • Cerințe ridicate de precizie
  • Cerințe de raportare automată

Suport complet

Nu are rost să deţineti un sistem de titrare cu funcții uimitoare dacă nu le folosiţi corect. Asigurați-vă că beneficiați de o configurare, instruire și asistență cuprinzătoare pentru a vă garanta că obțineți beneficiile complete pentru investiţia dumneavoastră.

Succesul operațional continuu este important. Este util să lucrați cu un furnizor care vă poate sprijini nevoile și investiția. Aceasta înseamnă să aveți acces ușor la echipa de asistență atunci când aveți nevoie.

 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram