Valoarea peroxidului din uleiul de măsline este un parametru esențial pentru calitatea uleiului de măsline.

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai populare uleiuri din lume, utilizat atât pentru gătit, cât și pentru uz cosmetic și medicamentos.

 

 

În timp ce uleiul de măsline este considerat sănătos din multe puncte de vedere, există un aspect important care trebuie luat în considerare atunci când achiziționați acest produs: valoarea peroxidului.

Ce este valoarea peroxidului?

Peroxidul este un compus chimic care se formează atunci când uleiul este expus la aer, lumină și căldură.

Indicele de peroxid este o măsură a cantității de peroxid prezent în uleiul de masline. Cu cât indicele de peroxid este mai mare, cu atât uleiul este mai deteriorat.

Un ulei de masline cu un indice de peroxid mai mic de 20 este considerat proaspăt și sănătos pentru consum.

Cum alegem corect uleiul de măsline?

Unii producători de ulei de masline oferă informații despre indicele de peroxid pe etichetele lor.

Pentru a vă asigura că achiziționați un ulei de masline proaspăt și de calitate, este important să căutați uleiuri certificate organic sau extravirgin.

Acestea sunt obţinute printr-un proces minim de prelucrare și sunt adesea considerate a fi cele mai bune opțiuni pentru a obține un ulei cu un indice de peroxid scăzut.

Uleiurile certificate organic sau extravirgin sunt adesea mai bogate în nutrienți și au un gust mai bun decât uleiurile rafinate sau standard.

 

Știați că este important să păstrați uleiul de masline într-un loc răcoros și întunecat, pentru a preveni formarea de peroxid?

În concluzie, indicele de peroxid este un factor important de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați ulei de masline.

Este important să căutați uleiuri certificate organic sau extravirgin, și să păstrați uleiul într-un loc răcoros și întunecat pentru a menține un indice de peroxid scăzut și pentru a vă asigura că aveți un produs proaspăt și de calitate.

Cum se determină valoarea de peroxid din uleiul de măsline?

Valoarea peroxidului este definită ca fiind cantitatea de oxigen peroxid per kilogram de ulei, raportată în unități de miliechivalenți sau meq. O valoare mai scăzută a peroxidului indică un ulei comestibil de calitate superioară.

Fotocolorimetrul portabil HI83730 este destinat determinărilor nivelului de peroxid din uleiuri comestibile.

HI83730 utilizează o adaptare a metodei CE 2568/91 și următoarele modificări pentru a măsura valorile peroxidului mai mici de 25,0 meq O 2 / kg. 

Când reactivul este adăugat unei probe cu conținut de peroxizi, proba se va prezenta într-o nuanță galbenă; cu cât concentrația este mai mare, cu atât culoarea este mai închisă.

Schimbarea de culoare asociată este apoi analizată colorimetric în conformitate cu Legea Beer-Lambert. Acest principiu afirmă că lumina este absorbită de o culoare complementară, iar radiația emisă depinde de concentrație.

Pentru determinarea valorii peroxidului, un filtru de interferență cu bandă îngustă la 466 nm (albastru) permite fotocelulei siliconice detectare numai pentru lumină albastră și omite orice altă lumină vizibilă emisă de lampa tungsten.

Odată cu modificarea culorii probei reacționate, se mărește și absorbția lungimii de undă specifice, în timp ce scade transmitența.

Citiţi şi articolul nostru http://blog.hannainst.ro/aurul-lichid-numit-ulei/

 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Instagram