Fie vară sau toamnă, de multe ori suntem expuşi răcelii şi primele simptome deobicei se manifestă prin nasul înfundat. Astăzi vom încerca să descoperim împreună secretul eficienţei unui spray nazal.

Conţinutul spray-ului nazal

Spray-urile nazale saline sunt disponibile în majoritatea farmaciilor locale și ne scutesc de pasaje nazale iritate. Industria spray-ului nazal este o industrie de mai multe milioane de dolari, cu spray-uri saline care reprezintă o parte semnificativă din vânzări. Spray-urile nazale saline de bază conţin în principal apă și clorură de sodiu. Acum, majoritatea spray-urilor saline comerciale includ aditivi cum ar fi fosfatul disodic și clorura de benzalconiu pentru a se stabiliza și conserva produsul.

Tipuri de spray-uri nazale

Sprayurile saline se găsesc cel mai frecvent în două forme: izotonice și hipertonice. Concentrația clorurii de sodiu în produs determină diferențierea. Salină izotonică a spray-urile conține clorură în concentrații similare corpului uman (~ 0,9%). Utilizarea izotonică a spray-urilor nazale este, în general, un mod non-iritant, cu rol de a elimina resturile și a introduce umezeala în pasaje nazale. Sprayurile nazale hipertonice conțin concentrații de clorură mai mari decât cele specifice corpului uman (~ 3%). Sprayurile saline hipertonice sunt folosite de obicei ca decongestionante. Spre deosebire de cele izotonice, spray-urile hipertonice scot umezeala din pasajele nazale și ameliorează congestia.

Titratea clorurii din spray-ul nazal

Concentrația clorurii din fiecare produs trebuie să fie precisă pentru a se asigura exact etichetarea și pentru a menține coerența între produse. La nivel de Uniunea Europeană se recomandă titrarea ca modalitate eficientă de determinare a conținutului de clorură din ambele tipuri de spray nazal. Pentru a precipita clorurile în timpul titrării se adaugă azotatul de argint. O dată clorurile precipitate, se poate determina excesul de argint sau consumul de cloruri cu un indicator chimic sau potențiometric. Practic această precipitare merge pe principiul apei din nori, ce revine în starea lichidă, doar că aici vorbim de sare ce revine în stare solidă.

Titratorul Hanna Hi902C

Pentru producătorii care doresc să se asigure că pachetul pre-măsurat de clorură de sodiu conține o cantitatea corectă de sare pentru a satisface concentrația specificată a izotoniei lor și a spray-urilor nazale hipertonice există o soluție de urmărire precisă pentru testare. Titratorul Hanna potențiometric automat HI902C, dotat cu electrodul HI4115 de ion selectiv pentru argint şi sulf. Ca utilizatori ai acestui titrator avem un nivel ridicat de control asupra parametrilor metodei și dispunem de capacitatea de a activa opțiuni administrative, mai ales pentru raportarea datelor de testare la autoritatea națională sau europeană de control. Opțiunile administrative ale modelului HI902c permit unui administrator să blocheze titratorul cu o parolă. Când un titrator este securizat utilizatorii nu pot șterge sau modifica metode, parametrii sau rapoarte fără acordul administratorului. Acest lucru previne alterarea analizelor sau datele asociate. Per total, titratorul HI902c garantează precizie și flexibilitate, contribuind la fabricarea de produse farmaceutice de înaltă calitate pentru milioane de clienți din întreaga lume.

Concluzii

Spray-ul nazal este un medicament util, cu aplicabilitate largă. Totuşi, trebuie să acordă puţină atenţie chimiei din tehnologia sa pentru a putea pune în valoare secretul eficienţei unui spray nazal.

Follow by Email
Instagram