Este aproape imposibil să ne imaginăm o zi din viaţa noastră când nu am întâlnit jucăria din plastic în secolul reciclării. Încă de la polimer, primul sintetic plastic inventat în 1907, materialele plastice au devenit o parte integrantă a industriei moderne. De la ambalajele alimentare la aerospațiale, piesele utilizează materialele plastice ca şi componente esenţiale în alcătuirea lor. Chiar și multe produse lichide, cum ar fi adezivii și vopselele, conțin materialele plastice ca ingrediente principale. Popularitatea plasticului ca materie primă rezultă din acest grad ridicat de personalizare. Ajustările la formulele din plastic permit produselor să fie moi, dure, colorate, transparente, flexibile, sau adezive. Aceasta înseamnă că există un tip de plastic pentru practic fiecare aplicație.

Poliurentanul

Un tip de plastic utilizat frecvent este poliuretanul. Poliuretanii se produc prin reacția poliolilor bruți cu izocianaţii. Poliolii sunt un tip de alcool cu ​​multiple grupări hidroxil; izocianaţii sunt substanțe chimice care conțin azot, carbon și oxigenul dublu, legat într-un lanț. Două ingrediente reacționează pentru a produce un polimer cu o mare varietate de caracteristici, cum ar fi ca rezistență la căldură. Alte ingrediente pot fi adăugate pentru a crea o spumă moale sau un strat dur. Datorită versatilității sale, poliuretanii terminați sunt utilizați într-o gamă largă de aplicații, de la cărucioare până la îmbrăcăminte.

Conţinutul de izocianat

Unul dintre cei mai importanți parametrii din producția de poliuretan este indicele conţinutului de izocianat. Acest indice este raportul dintre izocianaţi si grupări hidroxil. În cele mai multe instalații de producere a poliuretanului; raportul ideal este puțin peste 1,00, ceea ce înseamnă că izocianaţii sunt în exces. Excesul permite producătorilor să țină cont de pierderea izocianatelor din cauza reacțiilor secundare. La un nivel de conținut de izocianat prea mare sau prea mic, pot apărea modificări drastice ale proprietăților produsului finit. Datorită toxicităţii izocianatelor, companiile din industrie și instituțiile de mediu fac eforturi de minimizare a consumului de izocianat. Indicele de izocianat este determinat prin măsurarea atât conținutul de izocianat cât și a valoarii hidroxilului. Titrarea este acceptabilă ca metodă pentru ambii parametri. Conţinutul de izocianat este determinat prin dizolvarea materialului în toluen și reacţia izocianatului cu o cantitate cunoscută de dibutilamină prezentă în exces. Excesul de dibutilamină este titrat invers cu acid clorhidric. Valoarea hidroxilului este, de asemenea, determinată cu o titrare inversă non-apoasă utilizând toluenesulfonil izocianat care să reacționeze cu excesul de grupări de hidroxil. Excesul este apoi titrat invers cu hidroxid de tetrabutilamoniu. Un electrod cu pH este indicatorul potențiometric în ambele titrări.

Titrator Hanna pentru hidroxil şi izocianat

Producătorii de poliuretan vin către Hanna Instruments cu cereri pentru un model de titrator automat care să înlocuiască sistemul lor de control şi calitate îmbătrânit. Clienţii în marea lor majoritate sunt familiari cu titrarea și doresc o unitate care să poată măsura atât cantitatea de hidroxil cât și conţinutul de izocianat. 

Experţii Hanna Instruments recomandă titratorul potențiometric automat HI902C. Mulţi clienţi sunt obișnuiţi cu modularea naturală a multor sisteme de titrări potențiometrice de pe piață, iar integrarea naturală a modelului HI902C este una dintre cele mai apreciate. Aceast lucru insemnă că nu trebuie să urmărească diverse componente în micul laborator de testare, totul fiind integrat într-un sistem. Clienţii sunt încântaţi de capacitatea de a exporta rapoartele de titrare într-un format de fișier delimitat folosind un computer și software-ul HI900 inclus.

Titratorul HI902C este echipat cu o precizie a sistemului de dozare datorită pompei de dozare în 40 000 de trepte și opțiuni pentru biurete de 5, 10 sau 25 ml. Din cauza timpului de reacție lent asociat cu titrări neapoase, clienţii apreciează extrem de mult doză minimă mică de 0,001 ml ce se poate realiza prin combinarea pompei de înaltă precizie cu o biuretă de 10 ml.

Hanna Instruments recomandă şi electrodul de pH HI1048B cu Sistemul de Prevenire a Blocării pentru titrări. Electrodul HI1048 este reîncărcabil și are o joncțiune din PTFE și sticlă măcinată care permite un debit mare de electrolit. Acest design al joncțiunii permite difuzarea electrolitului rapid în eșantion, asigurând stabilitate pentru măsurători. Natura reîncărcabilă a electrodului însemna că electrolitul intern poate fi schimbat cu ușurință pentru un electrolit non-apos, mai potrivit pentru aplicarea lor.

Acestă facilitate Hanna Instruments reprezintă un mare beneficiu pentru clienţi, practic sistemul de titrare Hanna oferă valoare și ușurință în utilizare, în cadrul programele de asigurare a calității.

Concluzii

Fără doar şi poate că jucăria din plastic în secolul reciclării rămâne una cu un conţinut şi potenţial ridicat toxic, dar folosind instrumentele Hanna controlul este la mână producătorului, la doar un click distanţă.

Hanna, mai sigur, mai uşor!

Follow by Email
Instagram