Astăzi ne propunem să avem o zi cu ulei de parfum. După ce într-un alt articol am tratat produsele cosmetice, puţin parfum lipsea cu siguranţă pe blogul nostru. Ne vom focusa atenţia pe chimia din tehnologia unui parfum, mai precis pe uleiul de terebentină, dar întâi vă propunem să descoperim cum s-a inventat parfumul.

Istoria parfumului

Dacă este să ne referim la subsţantele componente din parfum, în principal vorbim de uleiuri aromatice sau compuși aromatici, de fixativi și de solvenți. Se pare prin aceeaşi Mesopotamie, unde parcă cam toate s-au descoperit, s-a inventat şi parfumul. Denumirea vine din latină, având semnificaţie de “prin fum”, Tapputi, preparatoare de parfumuri, fiind primul chimist înregistrat.

Tipuri de parfumuri

Se pot deosebi o varietate foarte largă de familii olfactive, de la florale, chypre, aldehidice (cu nota lor picantă), fougere până la piele, lemnoase, orientale şi chiar citrice. Familia Chypre are la bază la mușchi de stejar, patchiouli, și labdanum, fiind înrudită cu fougere la nivel de muschi de ştejar, având ca specificităţi lavanda şi cumarinul. Primul parfum aldehidic a fost bineînţeles Chanel No5. O familie intenţionat omisă pentru a detalia acest subiect în rândurile ce urmează, este cea a abiataceelor, în limbaj comun a pinaceelor, practic de aici ivzorăşete povestea uleiului de terebentină.

Uleiul de terebentină

Uleiul de terebentină este obținut din rășină de conifere. Prin utilizarea uleiului de terebentină în materiile prime, produsul final are un miros de pin, care a devenit o caracteristică de dorit în multe produse de curăţenue. Turpentina este utilizat frecvent ca solvent pentru rășini, lacuri și vopsele pe bază de ulei. În industria farmaceutică, uleiul de terebentină este utilizat ca ingredient în fabricarea de decongestionante pentru durerile de piept. Se poate aplica și ulei de turpentină pentru tratamentul tăieturilor sau pentru îndepărtarea de păduchi. Parfumurile din articolele de toaletă, inclusiv săpunurile, paste de dinți și agenții de baie sunt adesea derivaţi din uleiurile esențiale precum turpentina.

Producerea terebentinei

Pentru a colecta rășina în cadrul prelucrării terebentinei, copacii de pin sunt tăiați în modele în formă de V. Răsina este apoi eliberată de copacii răniți pentru a sigila deschiderea și proteja copacul de infecţii microbiene. Tăierile în formă de V sunt favorizate pentru a canaliza colectarea rășinii în recipiente. Odată ce rășina este colectată, aceasta este procesată în componente volatile (terebentină) și componente solide (colofoniu). Se efectuează apoi o distilare cu aburi pentru a separa terebentina și apa de colofoniu. Aceste componente lichide sunt transferate într-un rezervor pentru a fi separate; uleiul de terebentină este mai ușor decât apa și prin urmare se ridică în vârf. Terebentina și colofonul pot, de asemenea să fie recuperate ca subproduse din substanțe chimice prin pulparea pinilor pentru producerea hârtiei.

Refractometrul Hanna

Producătorii de parfumuri apelează Hanna pentru măsurarea indicelui de refracție al uleiului de terebentină. Companiile din industria parfumurilor realizează o varietate de teste de asigurare a calității la uleiul de terebentină, inclusiv indicele de refracție, gravitație specifică și cromatografie de gaz. Tot mai mulţi clienţi au nevoie de un nou instrument pentru determinarea indicelui de refracție. Refractometrul digital HI96800 pentru indicele refractiv este cea mai bună recomandare Hanna. Uleiul de terebentină are de obicei un indice de refracție între 1.4600 și 1.4800, cu o precizie ridicată de ± 0,0005. HI96800 corectează automat temperatura, între 10 și 40 ° C, păstrându-l în conformitate cu metoda de testare standard ASTM D233 pentru prelevare și testare terebentină. Se poate folosi un eșantion mic, refractometrul necesitatând doar 100 μL pentru efectuarea unei măsurători. Refractometrul digital HI96800 oferă accesibilitate și ușurinţă în utilizarea soluției pentru producătorii de parfumuri în determinarea indicelui de refracție.

Concluzie

Până la o zi cu ulei de parfum îmbietor sunt necesare eforturi de producţie şi analiză atentă, pline de chimie în tehnologie, rolul Hanna rămânând acela de a asigura precizie în fiecare măsurare.

Follow by Email
Instagram