Acum 28 ani de ani, Job Bon Jovi compunea o piesa despre iubire, pe un pat trandafiri, ce este apreciată chiar şi în zilele noastre. Tradiţia romantismului nu a murit nici în ziua şi noi ne-am gândit să discutăm pe blog astăzi despre acest simbol al romantismului, a cărui butaş se poate planta chiar în această perioadă martie-aprilie.
O măreţie plină de istorie
Deşi trandafirul este una din cele trei flori menţionate în biblie, noi ne urcăm în maşina timpului să ajungem în urmă cu 40 de milioane de ani, când în Colorado trandafirul era deja prezent. De altfel, sunt soiuri ce supravieţuiesc peste 1000 de ani, cel mai bătrân se găseşte pe zidurile catedralei din Hildesheim din Germania, încă din anul anul 815, rezistând bombardamentelor din al doilea război mondial, unde catedrala a fost distrusă, dar rădăcinile trandafirilor au rămas intacte. Revenind puţin în SUA, aici găsim recordul de trandafir ca mărime, de 84 de centimetri în diametru, la polul celălalt fiind o versiune miniaturală de trandafiri asemeni unei monede. Unul dintre acestei miniaturi “Overnight Scentsation” a fost supus unui experimente de testare a efectului gravitaţiei asupra mirosului trandafirului. Cel mai scump trandafir creat este Juliet, o roză din 2006, marca David Austin, ce necesitat un efort financiar de 15 milioane de dolari. Există şi o variantă din hârtie mai accesibilă, ce poate fi confecţionată asemeni tutorialului de mai jos.
Plantare
Spuneam în preamblul articolului că în funcţie de starea vremii, în sensul că să nu fie foarte frig, de aceea această perioadă şi mai ales cea de toamnă sunt optime pentru plantarea trandafirilor. O operaţiune pregătitoare importantă este aşezarea butaşilor în apă, timp de o oră-două minim şi maxim 24 de ore. Foarte important de reţinut este că această plantă este iubitoare de căldură. Mocirlirea şi fasonarea sunt două procese esenţiale în dezvoltarea culturii de trandafiri. Pentru cei interesaţi, la nivel de fasonare vorbim de curăţarea rădăcinilor şi îndepărtarea lăstarilor nedezvoltaţi, în favoarea lăsatarului principal, cu 2-4 muguri. Întorcându-ne la mocirlire, practic aici aducem se discuţie factorul de adăugare de nutrienţi în sol prin fertlizant NPK, compost sau bălegar. Dacă vă mai aduceţi aminte despre articolul dedicat fermierilor, căci la nivel de creştere, cultura de trandafir se asemănă cu cea fructiferă, Hanna are soluţii de cuantificare a concentraţiei de NPK atât pentru zona de hobby, cât şi pentru culturi industriale. N este simbolul azotului, P este simbolul chimic al fosforului şi K al potasului, de acolo vine denumirea de NPK.
Proba calitativă la NPK şi pH
Pentru utlizatorii casnici, setul de teste chimice Hanna HI3896, în număr de câte 25 pentru fiecare parametru, este ideal pentru cei ce văd o plăcere, o pasiune pură în creşterea trandafirilor. Folosind colorimetria și turbidimetria, acest kit de testare chimică ajută la determinarea calitativă a pH-ului, nivelului de azot, fosfor şi nu în ultimul rând a potasiului, cele mai importante elemente de influenţă în creșterea plantelor şi mai ales a trandafirilor. De exemplu, potasiul, necesar în cantități mari joacă un rol vital în absorbția apei și reglarea enzimelor.
Cantitatea de NPK şi pH
Când ne gândim la un NPK cantitativ referinţa ideală este modelul de fotocolorimetru Hanna HI83325. Acest multiparametru compact, cu utilizare atât pe teren, cât şi în laborator, se livrează cu toate accesorile necesare analizei cantitative a nutrienţilor, inclusiv soluţii de preparare a probei de sol, hârtii de filtru, geanta de transport pentru analize pe teren şi cilindri gradaţi. Aplicabilitatea în cazul fotocolorimetrului se extinde de la 4 parametri, cum era în cazul testelor chimice, la 8 parametri, prin 9 metode, incluzând aici elemente noi ca şi calciul sau magneziul. Calciul ajută la întărirea pereților celulari de plante care protejează împotriva stresului termic, în timp ce magneziul ajută la construirea unui sistem imunitar puternic.
Temperatura şi pH-ului solului
Continuând logica plantării, că rămăsesem datori în ideea de mai sus, la aşezarea în groapa săpată, ochiul de altoire ar trebui să fie la 4,5 centrimetri de suprafaţă. La nivel de alte recomandări, udarea în cantităţi mici este foarte utilă, cu mare atenţie la riscul de îngheţ. Modelul de pH-metru portabil pentru măsurători directe în sol Hanna HI99121 vine ca un soluţie foarte utilă atât pentru soluţionarea provocării ce ţine de temperatură a solului, cât şi cea legată de pH, fiind dotata cu o sondă de pre-amplificare. Trandafirii preferă un sol mai acidă, deci pH-ul ar trebui să fie maxim netru, până în 7.
Ceaiul de petale
În afară de calităţile estetice, ce ţin de demnitate, eleganţă şi prestanţă, trandafirul se remarcă şi printr-o serie de utlizări practice chiar şi ca ceai. Servirea acestei licori preparată din petale, cu un conţinut semnificativ de vitamina C şi fără teină, ajută la detoxifirea organismului şi mai ales a pielii, tratarea răcelii, tratarea problemelor digestive, eliminarea fluidelor în exces şi menţinerea sănătăţii tractului urinar, are efectiv benefic asupra sistemului nervos şi este utilă chiar şi în diete.
Dulceaţa de trandafiri
Rosa Damascena este cea mai bună sursă de dulceaţă de trandafiri. La preparare dulceţii sunt necesare 100 flori de trandafiri, 1 kg zahăr tos, 750 ml de apă 2 lâmâi mari. Procesul este unul destul de simplu, în sensul că după ce florile sunt spălate şi trecurate, sunt deposedate de petale care la rândul lor sunt strecurate. Se mixează cu zahărul şi lămaia şi se freacă, până se fac ghem. După ce s-a pregătit siropul de zahăr, acesta se pune la fiert împreună cu mixul. Despre siropuri şi tot procesul lor de preparare, noi am avut şansa să povestim în articolele despre arţar şi zmeură aşa că vă încurajăm să vă inspiraţi.
Uleiul şi apa de trandafiri
Păstrând obiceiurile dermato-cosmetice de pe vremea Cleopatrei, uleiul de trandafir este utilizat în picături foarte mici, fiind destul de scump. Este un produs preţios în relaxarea pielii prin îmbăieri, masaj sau chiar inhalare având efect terepeutic. Apa de trandafiri, micul plăcere nevinovată a vedetelor, este un produs secundar al procesului de extragere a uleiului de trandafiri. Apa se mai poate obţine şi prin presare petalelor în apă. Această apă este atât de apreciată datorită faptului că pe un pat de trandafiri se pot aseza beneficii ca şi balansarea pH-ului pielii şi concentraţiei de sebum, efect antiinflamator, efect demachiant, hidratant şi revitalizant. Dacă este să extindem lista putem adăuga şi vindecarea de răni şi cicatrici, întărirea ţesutului cutanat, eliminarea mătreţii şi stimularea creşterii părului, mergând chiar şi înspre eliminarea ridurilor fine.
În speranţa că v-am ajutat şi chiar v-am inspirat să încercaţi lucruri noi în această perioadă de izolare, vă invităm să aruncaţi o privire şi pe pagina noastră de Facebook pentru mai multe noutăţi fizico-chimice din lumea tehnologiei.
Hanna, mai sigur, mai sigur, mai frumos!
0 Comments