După ce în debutul anului realizam experimente alături de cei de la Captain Bean pentru a descoperi ştiinţa din spatele cafelei, astăzi vă invităm să sorbim relaxaţi, cu gândul la insule exotice, din frappe şi frappuccino.
Istorie
Până se se ajungă la frappe şi frappuccino, imediat după al 2-lea război mondial, grecii inventau reţeta clasică de frappe. Din greşeală practic, legenda spune că Vakonidios avea obiceiul de a bea fierbinte cafea instant, dar în pauză nu a putut găsi apă fierbinte pentru a bea și nu a avut ce să facă decât să-şi prepare o cafea cu apă rece, la care a adaugat zahăr, omogenizat într-un agitator. Aşa a fost inventat primul pahar din istoria de frappe şi frappuccino. Cuvânt frappé este de origine franceză și înseamnă pumn sau confuzie. Cumva acest frappe descrie nepăsarea grecilor, ce au talentul de a sta ore întregi la table şi cafea.
Reţeta veche de frappe
Într-un shaker de cocktail-uri sau într-un mixer, adaugăm unul sau două pliculețe de cafea instant, zahăr după gust și puțină apă. Folosirea unui shaker ne ajută să aducem spuma cafelei deasupra. Frappe-ul se poate servi şi cu lapte. După cum discutam şi în articolul despre cafea, o concentraţie prea puternică de solide dizolvate în apă poate denatura gustul frappe-ului. Hanna recomandă kit-ul HI2003 edge® dedicat conductivității / TDS / salinității cu sonda HI763100 inclusă, cu patru inele. Gama largă de măsurare cuprinsă între 0,00 mg / L — 499 g / L facilitează măsurarea atât TDS-ul apei cât și cafeaua preparată pe același contor. Gama Edge® este foarte versatilă, fie ca un contor portabil sau utilizată pe un banc, existând și opțiunea pentru plasarea acestuia în suportul de fixare pe perete. Suportul de montaj pe perete nu numai că economisește spațiu în zona de lucru, dar dispune de un adaptor de alimentare pentru a încărca marginea în timpul montării. Funcția „Modul de bază” permite funcționarea rapidă a contorului, fiind necesară doar o pregătire tehnică minimă pentru utilizarea de către personal. Logarea și transferul ușor de citiri prin USB simplifică gestionarea datelor, permițându-ne să monitorizăm valorile TDS în timp util. O cafeneaua poate să monitorizeze durata de viață a filtrelor lor de apă și să asigure o rezistență constantă a cafelei de la o preparare la alta cu ajutorul dispozitului Hanna HI2003 edge.
Reţeţa modernă de frappe
După ce amestecăm bine cuburile de gheață cu lapte, zahăr, cafeaua instant, puțină apă şi arome sau siropuri la alegere (chiar și alcool), reţeta modernă de frappe ajunge în blender și de acolo totul se toarnă într-un pahar înalt. Îi mai putem adăuga ca topping frișcă, înghețată, sirop de ciocolată, cu nici unul nu putem da greş atâta timp cât pH-ul apei este unul neutru, în jurul valorii de 7, al frappe-ului în intervalul 6,2-6-8, în funcţie de ce sirop, frişcă şi ce mai adăugăm. Testerul de pH pentru lapte HI981034 va rezolva acestor necunoscute, fiind pretabil şi pentru frişcă. Acest dispozitiv aduce simplitatea testării pH-ului, fiind proiectat pentru a rezista mediului dur al instalațiilor de prelucrare. Sonda încorporată are o joncțiune deschisă, cu vârful din sticlă conică și corpul din sticlă.
Diferenţa dintre frappe şi frappuccino
În zona Bostonului, frappé-ul este considerat un millshake foarte dens, amestecat cu înghețată. Frappuccino, o băutură creată prin combinarea milkshake-ului cu cafeaua, a fost inventată, distribuită și vândută un magazin de cafea din estul statului Massachusetts. Când Starbucks a cumpărat magazinul în 1994, a preluat dreptul de a crea, vinde și distribui această băutură. Ca şi abordări, în Grecia frappe-ul este o cafea instant, în timp ce în restul ţărilor este mai degrabă un espresso dublu cu zahăr și gheață. În Bulgaria se foloseşte cola în locul apei, în Danemarca se foloseşte lapte rece, iar în Serbia frappe-ul se face cu lapte sau îngheţată şi puţină frişcă deasupra.
Frappe-ul prea dulce
Dacă rămâne acasă la mama frappe-ului, în Grecia, discutăm chiar de o etalonare a nivelului de dulce, 2 linguri însemnând mediu, iar 4 linguri de zăhăr dulce. Hanna propune un consens de chimie şi ştiinţă precisă în tradiţia mixologiei, folosind gradele brix generate de refractometrul HI96801. Vorbim despre un dispozitiv digital, robust și portabil, proiectat pentru industria alimentară. Display-ul său afișează conținutul de glucoză din soluții apoase, mai pe înţelesul tuturor contorizează nivelul de zahăr. Refractometrul Hanna raportează rezultatele cu o precizie de ± 0,2%. Funcționarea aparatului este simplificată la două butoane: un buton trebuie calibrat cu apă distilată sau deionizată, iar celălalt pentru a efectua măsurarea. Toate citirile sunt compensate automat pentru variațiile de temperatură în conformitate cu standardul ICUMSA Methods Book și afișate într-un timp de răspuns de 1,5 secunde.
Frappe-ul de acasă
Dacă este să ne luăm după cunoscutul foodvlogger Jamila, nu este necesar să întreprindem un efort intens pentru a servi un frappe în propria noastră intimitate. Pe partea de necesar trebuie să procurăm 350 ml lapte, 200g gheaţă. 80g îngheţată de vanilie, 30g de miere, 3 linguriţe de cafea instant ( 1,8 grame are o linguriţă) şi o linguriţă de extract de vanilie. Cum spuneam şi la început, toate îngredientele se omogenizează într-un blender timp de 30 de secunde şi mai departe se poate orna şi decora după gustul.
Concluzie
Frappe şi frappuccino reprezintă delicii răcoritoare şi simple de preparat, unde chimia face ca viaţa să fie mai savuroasă şi plină de viaţă. Este doar necesar să acordăm puţin atenţie cantittăţilor pentru a avea o chimie plină de savoare în fiecare zi de vară.
0 Comments