Astăzi, vom intra în secretele sosului picant de vineri. Chiar dacă ketchup-ul și maioneza, despre care am povestit într-un articol anterior, sunt cele mai utilizate condimente, sosul picant a fost tot timpul în atenția consumatorilor, mai ales a gurmanzilor.
Inventarea sosului picant
Sosul picant, cunoscut și sub denumirea de sos chili sau sos de ardei, este un condiment picant făcut din ardei iute. Istoria sosului picant are rădăcini adânci; dovezile ardeilor chili ca şi condimente s-au găsit până în urma cu 6000 de ani, în America. De când a fost descoperit de către coloniști, ardeiul iute a fost răspândit cam peste tot. Acum, aproape fiecare regiune a lumii are un condiment făcut din ardei pişcăcios.
Conservarea sosului picant
Deși variațiile sosului fierbinte sunt interminabile, toate sosurile conțin cel puțin o varietate de ardei iute. Sosul ar putea fi pe bază de legume cu ardei adăugat pentru a fi mai picant sau pe bază de chili pentru o aromă mai proaspătă. Alte condimente și arome cum ar fi usturoiul, piperul negru și uleiul de muștar, pot fi de asemenea incluse. În aproape toate cazurile, aceste sosuri au ingrediente acide adăugate pentru a oferi o aromă ascuțită, tartă. Cel mai adesea, adaosul de acid este sub formă de oțet (acid acetic), dar şi sucurile de citrice pot fi utilizate pentru a înlocui sau suplimenta oțetul. Prezența acidului ajută la păstrarea sosului, ferindu-l de oxidare și creșterea microbiană. Pregătirea în acest mod permite sosurilor să aibă o valabilitate mai mare pe raft; sosurile fără acid au nevoie să fie refrigerate în timpul depozitării.
Pragul de pH
Valoarea pragului de pH de peste 4,6 este stabilită pentru a proteja consumatorii împotriva Clostridium botulinum, care prosperă la valorile de peste 4.6. C. Botulinum este cunoscut că toxina care poate provoca paralizie și moarte, chiar şi în doze mici, chiar dacă mâncarea este gătită. Drept urmare, se sugerează producătorilor măsurarea pH-ul-ului pentru a se asigura că produsul finit are un pH mai mic de 4,6 și practic este în siguranță la raft. Recomandările includ o serie de tehnologii pentru testarea pH-ului, cum ar fi hârtia de pH, metode pentru indicatorii de coloranți și potențiometrici (metru și electrod). Metoda potențiometrică este de cele mai multe ori preferată datorită preciziei sale, în special atunci când pH-ul de substanță alimentară este peste 4,0, marja de eroare poate fi diferența dintre viata si moarte. Pe măsură ce pH-ul sosului picant variază, datorită diversității de rețete (uneori aproape de valoarea critică), este imperativ să se obțină precizie în rezultatele din timpul producției.
pH-metrul Hanna HI98161
Companiile producătoare de sortimente de sosuri picante apelează la Hanna Instrumente pentru contoare de pH care să înlocuiască vechile lor tester de pH. În contextul extinderii producției, este necesar un pH metru cu o mai bună rezoluţie şi precizie. Reprezentantul tehnic de vânzări Hanna recomandă pentru acest tip de parametru pH-metrul portabil profesional pentru industria alimentară – HI98161. Dispozitivul se remarcă prin durabilitate şi rezistenţă la apă, dar mai ales pentru precizia contorului în acest interval critic, respectiv a sosurilor din intervalul de pH 4.1-4.3. Hanna proiectează în acest mod încredere în asigurarea valabilității produsului.
Mai mult decât atât, vorbim şi de funcţia CAL CheckTM a HI98161, ce furnizează memorări de calibrare și afişează clar starea electrodului pe ecran, după fiecare calibrare. CAL Check asigură clienţii Hanna în privinţa acurateţii calibrării și de precizie a citirilor la fiecare folosire. Electrodul FC2023 inclus cu dispozitivul HI98161 este un alt plus, fiind conceput special pentru măsurători în alimente. Rezistent la înfundare, datorită joncțiunii deschise, electrodul realizează timpi de răspuns mai rapizi. Corpul PVDF de pe electrod al electrodului asigura rezistenţă pe întreaga linie de producție.
Concluzie
Hanna HI98161 și valoarea adăugată a electrodului FC2023 girează împreună pentru încrederea în produse Hanna, chiar şi în cazul sosului picant de vineri.
Hanna, mai sigur, mai uşor, mai gustos!
0 Comments