După cum am putut descoperi atât în articolul despre murături, cât şi în cel despre conserve, nu este loc de îndoială că zacusca de ghebe şi pH-ul sunt strâns conectate, mai ales în materie de perisabilitate. În epsiodul 3 din serialul dedicat ciupercilor, realizat alături de expertul Valentin Coman, am măsurat cu ajutorul testerului Foodcare Hanna HI981036 pH-ul din zascuca de ghebe. Cum vă povesteam şi în articolul de vineri, testerul Foodcare Hanna HI981036 dispune de o joncțiune deschisă și un vârf din sticlă conică care îl face ideal pentru măsurarea pH-ul în cam tot ce insemnă industrie alimentară, chiar şi pentru alimente conservate cum ar fi zacusca. Demostraţia este disponibilă în linkul de mai jos.

Ce sunt ghebele?

Sunt o specie de ciuperci denumită în literatura de specialitate armillaria mellea. Deşi în natură le găsim ca ciuperci parazitare, pe trunchiuri de copaci din păduri de foioase şi conifere, opinticile, cum mai sunt denumite în limbajul popular, sunt comestibile şi desigur că şi delicioase. Dezvoltarea lor este propice în sezonul de toamnă şi la nivel de compoziţie au câteva caracteristici specifice. Pălăria cărnoasă, cu marginea răsucită în jos, are diametru în intervalul 4-15 centimetri iar cuticula netedă şi mată, în lipsă umidităţii când devine lucioasă şi unsuroasă. Culoarea cuticulei variază de la gri-albicios până la roşcat şi chiar brun închis. Piciorul ghebei fibros, elastic, uşor curbat şi pufos pe interior, este înalt la nivelul de 5-12 centimetri şi lat de 1-3 centimetri. Ca şi beneficii aduse omului, ghebele conţin minerale, fibre, vitamina A, acid valerianic şi carbohidraţi, de aceea au fost recomandate în tuturialul video ca opţiune şi pentru perioada de post. Mai specific, vorbim aici de un imbold pentru sistemul imunitar, ajutând totodată la oxigenarea şi circulaţia sângelui.

Zacusca în istorie

Când vorbim despre zascucă ne gândim la un mix de legume proaspete ce coţine vinete, gogoşari, roşii, ceapă, ardei, ciuperci, morcovi, dovlecei, prăjite în ulei sau coapte, condimentate cu piper şi foi de dafin. Recipientul folosit deobicei pentru păstrare este un borcan sterilizat, ce odată deschis este întins pe un pat, ce deobicei este reprezentat de tradiţionala felie de pâine. Fiind un produs balcanic, originea slavă a denumirii se poate traduce ca fiind gustare sau aperitiv. În Romania, zacusca are deja peste 300 de ani de prezenţă în cămară, înainte de 1989 fiind soluţia pentru provizii la regimul auster de raţionalizare.

Concluzie

Zacusca de ghebe şi pH-ul formează o echipă excelentă în cămara fiecărui român. Important este să avem grijă la perisabilitatea acestui aliment conservat. Dacă vi se par utile materialele noastre, vă invităm pe pagină noastră de Facebook, unde puteţi descoperi o selecţie de produse disponibile în magazinul online la doar un click distanţă.

Hanna, mai sigur, mai uşor, mai delicios!

Follow by Email
Instagram