Continuăm alături de Valentin Coman seria de materiale video dedicată ciupercilor, începută ieri, sub lupă astăzi este cârnatul de mistreţ cu hribi. De data aceasta am realizat un experiment mai de weekend, determinând pH-ul carnatului de mistreţ cu hribi, cu ajutorul testerului Hanna Foodcare HI981036. Acest model dispune de o joncțiune deschisă și un vârf din sticlă conică care îl face ideal pentru măsurarea pH-ul în cam tot ce insemnă industrie alimentară, dar mai ales carne.
Rezultatul este disponibil în spotul video de mai jos:
Boletus
Boletus reprezintă denumirea latinească a hribilor, în literatura de specialitate, cu origini ca şi terminologie în greaca antică. Boletus semnifică termenul de ciuperci de pământ. Originile acestei familii de ciuperci au undeva la 34-44 milioane de ani. Cum aţi putut observa şi în tutorialul nostru, cea mai bună metodă de conservare a hribilor este uscarea. La nivel de structură menţionăm pălăria netedă cu diametru până în 30 de centrimetri de diferite culori ca şi alb-gri, gălbui şi maro închis. Piciorul este robust şi cărnos, de până la 10 centimetri lăţime. Boletus satanas este specia otrăvitorare, alături de câteva suspecte ca radicans, capolus şi Tylopilus felleus.
Istoria cârnaţilor
Acum peste 2000 ani, în China, din carne şi miel se brevetau primele metode de obţinere a cârnaţilor. Se mare că şi Homer, cu grecii şi romanii săi, erau amatori de cârnaţi, acest produs fiind menţionat în Odiseea şi Ephicharmus.
„Precum un om lângă un foc îşi întoarce şi îşi pârleşte un cârnat, plin de grăsime şi sânge, nerăbdător să îl vadă prăjit, la fel şi Odiseu se răsucea şi se gândea cum să pună mâna pe neruşinaţii peţitori.”
Italia este prima ţară din Europa, în care cârnaţii au apărut ca atestare documentare, în orăşelul din zona de sud, cunoscut azi sub numele de Basilicata. Împăratul Constantin cel Mare a interzis cârnaţii deoarece erau parte din petrecerilor decandente ale romanilor, însă doar pentru câţiva ani.
Concluzie
Deşi cârnatul de mistreţ cu hribi în România nu este foarte cunoscut, abia de prin anul 2000 carnea de vânătoare şi-a făcut loc în bucătăria mioritică, acest preparat reprezintă o opţiune de diversificare a măncărurilor bazate doar pe carne de porc.
Hanna, mai sigur, mai uşor, mai gustos!
0 Comments